Σε πολιτικό επίπεδο οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα σε ασφάλεια-εγγυήσεις

Πρόωρο τέλος έλαβε η τεχνοκρατική διάσκεψη στο Μοντ Πελεράν για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αφού ολοκληρώθηκε τελικά από σήμερα Πέμπτη αντί αύριο Παρασκευή όπως ήταν προγραμματισμένο.

 
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα αυτά παραμένουν ακόμη θολά, καθώς δεν ξεκαθαρίζεται κατά πόσο η συζήτηση της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα συνεχιστεί πότε και πού, και αν θα είναι σε πολιτικό ή σε τεχνοκρατικό επίπεδο.  
 
Κυβερνητικές πήγες, υποδείκνυαν συναφώς πως όλα τα ερωτήματα που έχουν τεθεί απαντώνται από το έγγραφο εργασίας των τεχνοκρατών, οι οποίοι όπως τονίζεται δεν είχαν εξουσία να λάβουν αποφάσεις, ούτε για θέματα ουσίας ούτε για θέματα διαδικασίας.  Σημείωναν επίσης πως δεν μπορεί να γίνεται λόγος, ούτε για κατάληξη από την μια, αλλά ούτε και για αδιέξοδο από την άλλη.  

Ωστόσο, φαίνεται πως το τεχνοκρατικό διήμερο στο Μοντ Πελεράν επιβεβαίωσε απλώς-με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται- το χάσμα απόψεων που εξακολουθεί να χωρίζει την ελληνική και την τουρκική πλευρά στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. 
 
Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρ Έιντε αναφέρει πως  η εργασία της ομάδας των τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων που συνήλθε στο Μοντ Πελεράν στις 18-19 Ιανουαρίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
 
Ο κ. Έιντε σημειώνει πως οι συναντήσεις στο Μοντ Πελεράν διεξήχθησαν σε θετικό πνεύμα και πως οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν λεπτομέρειες των συζητήσεών τους, καθώς οι εργασίες τις Διάσκεψης δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

Αναφέρει συγκεκριμένα: «Η Διάσκεψη για την Κύπρο πραγματοποίησε τη δεύτερη της σύνοδο στο Μοντ Πελεράν, στην Ελβετία, στις 18-19 Ιανουαρίου σε επίπεδο των τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων. Η ομάδα εργασίας, που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης υψηλού επιπέδου στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου, ολοκλήρωσε με επιτυχία τους την εργασία της, με βάση τους όρους εντολής που της είχαν ανατεθεί από τη Διάσκεψη, και συγκεκριμένα τον προσδιορισμό συγκεκριμένων ερωτημάτων σε σχέση με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και των μέσων που χρειάζονται για αντιμετώπισή τους. Οι συναντήσεις διεξήχθησαν σε θετικό πνεύμα και οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν λεπτομέρειες των συζητήσεών τους, καθώς οι εργασίες τις Διάσκεψης δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί».
 
Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές υποδείκνυαν όσον αφορά τα επόμενα βήματα πως θα πρέπει να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα σε πολιτικό επίπεδο από το κάθε μέρος ξεχωριστά και εν συνεχεία να ληφθούν οι αποφάσεις για το πώς προχωρά η διαδικασία. Την ίδια ώρα, υπενθύμιζαν πως οι τεχνοκράτες δεν είχαν εξουσία να αποφασίσουν για πραγματοποίηση Διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο και συστήνουν αναμονή για την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.  Όπως υπογράμμιζαν, οι τεχνοκράτες θα ενημερώσουν ο καθένας ξεχωριστά τους πολιτικούς τους προϊστάμενους και θα ληφθούν αποφάσεις. «Θα πρέπει να αναμένουμε να επιστρέψουν οι τεχνοκράτες, να ενημερωθούμε και θα ληφθούν αποφάσεις», επεσήμαιναν.

 

Δειτε Επισης

Τελεσίγραφο Ισραήλ στη Χαμάς-«Απαντήστε σε μια εβδομάδα στην πρόταση εκεχειρίας ή εισβάλουμε στη Ράφα»
BINTEO: Αεροσκάφος κάνει αναγκαστική προσγείωση και αναποδογυρίζεται σε παραλία
Νέες απειλές των Χούθι-Θα στοχεύουν όσα πλοία πάνε στο Ισραήλ και είναι στην εμβέλεια των όπλων τους
Πόσα ευρώ θα έπαιρνε σήμερα o Ιούδας αν πρόδιδε τον Ιησού;
Τουλάχιστον 15 νεκροί σε τρεις ταυτόχρονες επιθέσεις του ISIS κατά στρατιωτικών θέσεων στη Συρία
Προειδοποιεί ο ΟΗΕ-«Μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σφαγή αμάχων»
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Με αυξημένα μέτρα ασφαλείας λόγω του πολέμου στη Γάζα θα μεταφερθεί στην Ελλάδα το Άγιο Φως
Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει παραβιάσεις στον κυβερνοχώρο από ελεγχόμενους από Ρωσία
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης