Τι προβλέπει η πρόταση Αναστασιάδη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις

Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην οποία περιλαμβάνεται και το προτεινόμενο από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά Σύμφωνο Φιλίας Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου, αποτελεί την μοναδική ολοκληρωμένη πρόταση που κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Κύπρο, την περασμένη Πέμπτη στη Γενεύη, τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων.
 
Την πρόταση αυτή ανέπτυξε εκτενώς μέσα από την 14σελίδη ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την εναρκτήρια σύνοδο της Διάσκεψης για την Κύπρο, αλλά και αργότερα στο γεύμα εργασίας που ακολούθησε, και κατά την οποία η συζήτηση εισήλθε σε πιο βαθύ και ουσιαστικό στάδιο.
Η πρόταση αυτή, έκτασης συνολικά εννέα σελίδων, είναι εκείνη με την οποία η δική μας πλευρά παρακάθεται από σήμερα και μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή στην τεχνοκρατική Διάσκεψη που πραγματοποιείται στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας. Η πρόταση χωρίζεται σε τρεις ενότητες, ως εξής:
Πρώτο: Δομές κράτους και ρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.
Δεύτερο: Πρόσθετα μέτρα, όπου προβλέπεται και η σύσταση πολυεθνικής δύναμης.
Τρίτο: Σύμφωνο Φιλίας Ελλάδας-Κύπρου-Τουρκίας.  
Η πρόταση προβλέπει αποχώρηση του 75% των κατοχικών στρατευμάτων από την πρώτη μέρα της λύσης, ενώ το υπόλοιπο να παραμείνει συγκεντρωμένο σε ένα στρατόπεδο μέχρι την τελική αποχώρησή τους το συντομότερο δυνατό.
Προνοείται συναφώς η σύσταση πολυεθνικής αστυνομικής δύναμης στην οποία δεν θα συμμετέχουν δυνάμεις από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Βρετανία(σ.σ. τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις), και η οποία θα μπορεί ν’ αξιοποιηθεί στην περίπτωση και μόνο κατά την οποία οι εσωτερικές δυνάμεις ασφαλείας, δηλαδή των συνιστωσών πολιτειών και της ομοσπονδιακής πολιτείας στη συνέχεια, δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν σε τυχόν επεισόδια που θα προκύψουν.
Στην πολυεθνική αυτή δύναμη θα μπορούν να συμμετέχουν για παράδειγμα οι χώρες που συνεισφέρουν σήμερα στην ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο ή χώρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην πρόταση προβλέπεται ξεκάθαρα πως οι όροι εντολής της πολυεθνικής δύναμης θα πηγάζουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σημειώνεται πως η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν περιορίζεται μόνο στη σύσταση μιας πολυεθνικής αστυνομικής δύναμης, αλλά αναφέρεται σε διάφορα επίπεδα ασφάλειας που θα υπάρχουν στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού, ενώ τονίζεται ότι η λύση θα θεωρείται ότι έχει εφαρμοστεί αφού θα έχουν αποχωρήσει τα κατοχικά στρατεύματα.   
Στην πρόταση, αναφέρεται πως καθοριστικό στοιχείο ασφάλειας είναι:
*Η ανεξαρτησία του ομοσπονδιακού κράτους.
*Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρχών και αξιών της Ε.Ε.
*Η εσωτερική δομή του κράτους και τα σαφή πολιτικά και διοικητικά όρια εντός των οποίων θα ασκούν τις αρμοδιότητές τους οι δύο πολιτείες.
*Η αποτελεσματική συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στη λήψη αποφάσεων και αποτελεσματική λειτουργία του κράτους.
*Οι συνταγματικές πρόνοιες που θα απαγορεύουν την απόσχιση ή την ένωση όλου ή μέρους με άλλο κράτος.
*Μηχανισμοί επίλυσης αδιεξόδων.  
 
Χωρίς τελετουργικά
Η τεχνοκρατική διάσκεψη στο Μοντ Πελεράν άρχισε στις 11:30 ώρα Κύπρου, χωρίς να προηγηθούν δηλώσεις και οποιαδήποτε τελετουργικά. Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε ενδεχομένως βρεθεί σήμερα στο Μοντ Πελεράν, ωστόσο στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.  Της Συνόδου θα προεδρεύσει η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ.
Επικεφαλής της ε/κ αποστολής στο Μοντ Πελεράν είναι ο διαπραγματευτής- Πρέσβης- Ανδρέας Μαυρογιάνννης, και σε αυτή συμμετέχουν:
*Ο Τουμάζος Τσελεπής, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας.
*Ο αντισυνταγματάρχης Νεόφυτος Παχουλίδης, ο οποίος υπηρετεί στη Μόνιμη
Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ε.Ε.
*Ο πανεπιστημιακός Άρης Κωνσταντινίδης.
*Ο διπλωμάτης Παντελής Παντελίδης.
*Δυο διπλωμάτες που υπηρετούν στο γραφείο του διαπραγματευτή.
 
 

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία