Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία και εξοικονομούμε!

Στην Ευρώπη, το 40% της ενέργειας καταναλώνεται για τις ανάγκες των κτιρίων. Από αυτή, περίπου το 60% καταναλώνεται στη θέρμανση. Κάποιοι ζεσταίνονται εύκολα και άλλοι κρυώνουν με το παραμικρό. Έχουμε λοιπόν τους μεν να τρέχουν και να ρυθμίζουν τα σώματα στους 18 βαθμούς το καλοκαίρι και τους δε στους 30 βαθμούς το χειμώνα. Το πώς αερίζουμε τον χώρο μας σε όλες τις εποχές είναι και πάλι ένα μεγάλο κεφάλαιο ώστε να μην χαραμίζουμε την ενέργεια. Ας πως αυτό τον χειμώνα θα εξοικονομήσουμε όσα περισσότερα μπορούμε.

Καταρχήν, ρυθμίζουμε το θερμοστάτη στους 18-19οC τον χειμώνα. Η ρύθμιση του θερμοστάτη ψηλότερα δεν έχει καμία σχέση με το πόσο γρήγορα θα ζεσταθεί ο χώρος μας. Αντίθετα, αυξάνει τη κατανάλωση ενέργειας. Αν πάλι χαμηλώσουμε το θερμοστάτη μόλις ένα βαθμό, κερδίζουμε μέχρι και 10% από το λογαριασμό μας.

Εξάλλου, οι συχνές αυξομειώσεις του θερμοστάτη αυξάνουν το κόστος λειτουργίας.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι οι πόρτες! Αρχικά φροντίζουμε να σβήσουμε τα σώματα στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιούμε και ταυτόχρονα διατηρούμε κλειστές τις πόρτες των συγκεκριμένων δωματίων. Εναλλακτικά ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία με θερμοστατικούς διακόπτες σε κάθε σώμα ανάλογα µε τις ανάγκες κάθε δωματίου.

Ακόμα είναι καλό κόλπο είναι να τοποθετήσουμε πίσω από τα σώματα θερμομονωτικές πλάκες ή αλουμινόχαρτο, υλικά τα οποία επιστρέφουν τη θερμότητα προς το χώρο.

Φυσικά πριν αρχίσει το δυνατό κρύο φροντίζουμε από το φθινόπωρο να εξαερώσουμε τα σώματα. Ο αέρας που παγιδεύεται στα σώματα εμποδίζει το ζεστό νερό να κυκλοφορεί.  

Αν θέλουμε εξοικονόμηση καλό θα ήταν να αντικαταστήσουμε τα παλιά συστήματα θέρμανσης με νέου τύπου που είναι πιο αποδοτικά (π.χ. φυσικού αερίου). Η χρήση των καυστήρων αυτών μπορεί να μειώσει το κόστος λειτουργίας κατά 30% με χρόνο απόσβεσης τα 3 χρόνια.

Τέλος, η συστηματική συντήρηση του λέβητα και του καυστήρα που πρέπει να γίνεται πριν την έναρξη χρήσης από ειδικευμένο τεχνικό εξασφαλίζει την καλή απόδοση της εγκατάστασης, που σημαίνει εξοικονόμηση καυσίμου και χαμηλή ρύπανση.