Πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών

Στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Τμήμα Φορολογίας με στόχο να δοθεί αφενός η ευκαιρία σε πολίτες και επιχειρήσεις να αποπληρώσουν τις φορολογικές οφειλές τους και αφετέρου να αυξηθούν τα πραγματικά δημόσια έσοδα, στοχεύει η πρόταση νόμου που παρουσίασε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
Η πρόταση νόμου παρέχει τη δυνατότητα σε οφειλέτες για εξόφληση οφειλών χαμηλότερων των 100 χιλιάδων ευρώ σε 54 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ, ενώ για οφειλές μεγαλύτερες από 100 χιλιάδες ευρώ θα μπορούν να εξοφλούνται σε 60 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 1852 ευρώ.
 
Η πρόταση νόμου καλύπτει οφειλές που αφορούν Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), Έκτακτη Εισφορά Εργοδοτουμένων, Συνταξιούχων, και Αυτοτελώς Εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα, Έκτακτη Εισφορά για την Άμυνα, Φορολογία Εισοδήματος, Φορολογία Ακίνητης Ιδιοκτησίας, Φόρο Κληρονομιάς, Φορολογία Κεφαλαιουχικών Κερδών και Χαρτόσημα.
 
Η πρόταση νόμου παρέχει επίσης την ευχέρεια στον Έφορο Φορολογίας να μειώνει πρόσθετες οφειλές, όπως επιβαρύνσεις, πρόστιμα, τόκους, νοουμένου ότι τηρούνται ορισμένες υποχρεώσεις από τα επηρεαζόμενα φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
 
Σκοπός, όπως εξήγησε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, είναι να υιοθετηθεί η φιλοσοφία του αντίστοιχου σχεδίου για ρύθμιση των οφειλών στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, όπου πρόστιμα και επιβαρύνσεις διαγράφονται εντελώς με την καταβολή των οφειλόμενων ποσών σε εύλογο χρονικό διάστημα. Επ` αυτού ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έφερε ως παράδειγμα περίπτωση κατά την οποία κάποιος χρωστούσε στο Φόρο Εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2010 €100.000, ποσό το οποίο λόγω των καθυστερήσεων ανήλθε σήμερα στα €143.000 περίπου, και που με βάση τις πρόνοιες της πρότασης νόμου θα μπορεί εντός περιόδου που θα καθορίζεται με διάταγμα από τον Έφορο Φορολογίας να καταβάλει το αρχικό ποσό της οφειλής του δηλαδή €100.000 και δεν θα επιβαρυνθεί με επιπλέον χρεώσεις.
 
Σημείωσε επίσης ότι με την υπαγωγή κάποιου οφειλέτη στη ρύθμιση δεν θα διεκδικούνται οφειλές με ποινικές ή αστικές διώξεις, κάτι που όπως εξήγησε, αναμένεται να καθησυχάσει πολλούς συμπολίτες μας, επιτρέποντας τους να συνεχίσουν την καθημερινότητα τους χωρίς να έχουν το επιπρόσθετο άγχος ότι κινδυνεύουν να καταδικαστούν από δικαστήρια για τις φορολογικές οφειλές που έχουν στο κράτος.
 
Παράλληλα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου υπέδειξε ότι με την εφαρμογή της προτεινόμενης νομοθεσίας θα υπάρξει αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από υποθέσεις φορολογικών οφειλών και θα μπορούν να αξιοποιήσουν πιο εποικοδομητικά και παραγωγικά το χρόνο τους για εκδίκαση σημαντικότερων υποθέσεων, παρά να αναλώνονται σε υποθέσεις φορολογικών οφειλών, όπου οι κατηγορούμενοι στις πλείστες των περιπτώσεων δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν αυτά που χρωστούν.
 
Συνοπτικά, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ η πρόταση νόμου «θα συμβάλει στην αύξηση των πραγματικών δημόσιων εσόδων, αφού θα δώσει την ευκαιρία σε πολίτες και επιχειρήσεις να αποπληρώσουν τις φορολογικές οφειλές τους στο κράτος, που δεν θα μπορούσαν να το πράξουν άλλως πως, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις εκκρεμούν για πάρα πολλά χρόνια, χωρίς να διαφαίνεται προοπτική είσπραξης τους, με αποτέλεσμα το κράτος να αποστερείται κρατικά έσοδα σε δύσκολες δημοσιονομικά συνθήκες».
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε τέλος ότι η εν λόγω ρύθμιση «ήταν κάτι που οφείλαμε στην κοινωνία και λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης» και διαβεβαίωσε ότι ο ΔΗΣΥ θα συνεχίσει σε συνεργασία με την Κυβέρνηση αλλά και τα άλλα κόμματα, να στηρίζει την κοινωνία και τους πολίτες.

Δειτε Επισης

Κάποιοι ζώνονται απ' τα Φ(ε)ιδία, άλλοι τον αποθεώνουν κι άλλοι πρέπει να ανησυχούν για το πολιτικό μέλλον
Ο Τατάρ ως «δικηγόρος» των σφετεριστών, οι εσωτερικές πιέσεις και η πολιτική κρίση στα κατεχόμενα
Ισχυρισμοί Τατάρ ότι ο ΓΓ ζήτησε από τον Πρόεδρο να «χορηγήσει αμνησία» στους σφετεριστές
Την Παρασκευή συνέρχεται η «βουλή» στα κατεχόμενα για την «εκλογή προέδρου»
Η Άγκυρα θα συνεχίσει εργάζεται για οικονομική ενίσχυση ψευδοκράτους
Τουρκικό δημοσίευμα βλέπει φόρμουλα εγγυήσεων τύπου Άτσετσον ή μέσω ειδικής σχέσης με την ΕΕ
Παρέμβαση Τορναρίτη για Τεχνητή Νοημοσύνη και συνάντησή με την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Σλοβενίας
Τέσσερις προτάσεις για συνομιλίες για Κυπριακό κατέθεσε ο Έρχιουρμαν
Τελικές αγορεύσεις διαδίκων στο Εκλογοδικείο για την ένσταση Κώστα Κωνσταντίνου
Μετατίθεται για τη Δευτέρα η «εκλογή» νέου «προέδρου βουλής» στα κατεχόμενα