Νέα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Τρία νέα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ετοιμάζεται να εγκαινιάσει η ΑΗΚ, η οποία μπήκε για τα καλά στην εποχή της εξοικονόμηση ενέργειας στην κίνηση. 
Πριν δύο χρόνια περίπου η Αρχή ξεκίνησε να δημιουργεί την απαραίτητη υποδομή για την ηλεκτροκίνηση με σταθμούς φόρτισης σε δημόσιους χώρους  ώστε να αυξηθούν και οι εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων στην Κύπρο. 

Όπως μας εξηγεί ο κ. Μάριος Παππουτής, μηχανικός δικτύου της ΑΗΚ σήμερα υπάρχει μια υποδομή με 16 διπλά σημεία παγκύπρια, δηλαδή στην ουσία 32 ρευματοδότες. Μια υποδομή η οποία επεκτείνεται και θα συνεχίσει να επεκτείνεται αναλόγως των ηλεκτρικών οχημάτων που έρχονται στην Κύπρο. 

«Σε όλους έχουν ακολουθηθεί οι ευρωπαϊκές οδηγίες και προδιαγραφές με στόχο την προώθηση της ηλεκτροκίνησης», τόνισε. 
Συγκεκριμένα υπάρχουν επτά σταθμοί στη Λευκωσία, δύο στη Λάρνακα, τρεις στη Λεμεσό, δύο σε Πάφο, ένας στο Παραλίμνι και ένας στον Πρωταρά καλύπτοντας όλες τις πόλεις, συμπεριλαμβάνοντας την Πόλη Χρυσοχούς και τις Πλάτρες.

Οι τρεις νέοι σταθμοί θα τοποθετηθούν στην Επαρχία Λεμεσού ενώ εντός του 2017 αναμένεται να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του φορτιστή στοΠανεπιστήμιο Κύπρου. Ο συνολικός αριθμός σημείων φόρτισης εντός του 2017, θα ανέλθει στους 20 (δηλαδή 40 ρευματοδότες). Όπως ανέφερε ο κ. Παππουτής τα σημεία επιλέγηκαν με βάση την ανάπτυξη του ηλεκτρικού αυτοκινήτου και τους ιδιοκτήτες τέτοιων οχημάτων που  υπάρχουν σε κάθε επαρχία. 

Η επένδυση της ΑΗΚ για αυτή την υποδομή δεν είναι αμελητέα καθώς κάθε φορτιστής κοστίζει γύρω στα €6.000, ενώ η υποδομή του δικτυού ώστε να συνδεθούν στο Δίκτυο Διανομής μπορεί να στοιχίζει ακόμα περισσότερα.