10.000 παιδιά πρόσφυγες εξαφανίστηκαν στην Ευρώπη

Δέκα χιλιάδες παιδιά πρόσφυγες έχουν εξαφανιστεί στην Ευρώπη και περισσότερα από 89 χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά μετανάστες ήρθαν στην Ευρώπη το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Europol.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τη μεγάλη εκστρατεία που διοργανώνει το Missing Children Europe υπό τον τίτλο “Μιλώντας για όλα όσα δεν λέμε”, ο Οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Center αναφέρει ότι τα παιδιά αποτελούν σχεδόν το 40% των ανθρώπων σε κέντρα κράτησης προσφύγων στην Ελλάδα το 2016, ενώ περισσότερα από 89.000 ασυνόδευτα παιδιά μετανάστες ήρθαν στην Ευρώπη το 2015.

Επίσης, σημειώνει πως τουλάχιστον 10.000 από αυτές τις στρατιές ασυνόδευτων παιδιών-προσφύγων έχουν εξαφανιστεί και καλεί το κοινό να αναλάβει δράση, χρησιμοποιώντας το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, Facebook και να ζητήσει από τους αρμόδιους Υπουργούς να σεβαστούν τα δικαιώματα των παιδιών-μεταναστών.

“Αφημένα στην τύχη τους, τα εξαφανισμένα παιδιά των μεταναστευτικών ρευμάτων συνήθως καταλήγουν στους δρόμους, χωρίς στέγη,  χωρίς τροφή ενώ παράλληλα διατρέχουν κινδύνους που ποτέ και κανένα παιδί δεν θα έπρεπε να βιώνει. Οι εμπειρίες αυτές, έρχονται να προστεθούν στις εμπειρίες του παρελθόντος έχοντας αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική τους υγεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, τα παιδιά αυτά καταλήγουν στα χέρια εμπόρων ή άλλων εγκληματικών δικτύων και πέφτουν θύματα εργασιακής ή σεξουαλικής εκμετάλλευσης”, αναφέρει η ανακοίνωση.
Όπως προσθέτει “παρά την ωμή αυτή πραγματικότητα, οι αρχές στην Ευρώπη δεν έχουν λάβει τα αναγκαία μέτρα, για να εγγυηθούν τον σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών αυτών, αλλά ούτε τους παρέχουν την απαραίτητη προστασία”, σημειώνοντας πως “τα παιδιά μετανάστες είναι στην πραγματικότητα αόρατα από τις ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές, που σχετίζονται με τη μετανάστευση.

Η Γενική Γραμματέας του Missing Children Europe, Delphine Moralis, αναφέρει ότι «οι αρμόδιες αρχές στις χώρες υποδοχής, έχουν τεθεί επικεφαλής των παιδιών μεταναστών που έρχονται στην Ευρώπη, δυστυχώς όμως τα παιδιά αυτά συχνά δεν λαμβάνουν την προστασία που δικαιούνται από το νόμο και πολλά ζουν σαν φυλακισμένα, σε άθλιες συνθήκες, πέφτουν θύματα βίας, δεν είναι ενημερωμένα για τα δικαιώματά τους, κ.α.
Προσθέτει ακόμα ότι “αν και έχουν το δικαίωμα να επανενωθούν με τις οικογένειές τους, οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά αργές και πολύπλοκες, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά δεν βλέπουν άλλη επιλογή από το να εξαφανίζονται και να συνεχίζουν το ταξίδι τους μόνα τους”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Europol, τα οποία κάνουν λόγο για 10.000 ασυνόδευτα παιδιά έχουν ήδη εξαφανιστεί στην Ευρώπη, κ. Moralis είπε ότι “δυστυχώς στην πραγματικότητα το ποσοστό αυτό είναι κατά πάσα πιθανότητα πολύ μεγαλύτερο”, για να προσθέσει ότι “αυτά τα παιδιά εξαφανίζονται γιατί δεν τους προσφέρεται μια ασφαλής εναλλακτική λύση και από τη στιγμή που εξαφανίζονται, είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν, γιατί τα διοικητικά εμπόδια είναι αυτά που κάνουν το ήδη πολύπλοκο πρόβλημα ακόμη πιο περίπλοκο”.
Για να παρουσιάσει το πρόβλημα αυτό που αφορά τα παιδιά μετανάστες αλλά και για να καλέσει τους αρμόδιους πολιτικούς να λάβουν μέτρα για να τα βοηθήσουν, ο Οργανισμός Missing Children Europe εγκαινιάζει την εκστρατεία «Μιλώντας για όλα όσα δεν λέμε». Πρόκειται για μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία ευαισθητοποίησης, που στοχεύει άμεσα τους αρμόδιους Υπουργούς για τη μετανάστευση όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Όπως εξηγεί στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Center “η αρχή είναι απλή, αφού κάθε άτομο, κάθε Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, ομάδα ατόμων ή επιχειρήσεις  καλούνται να μοιραστούν μια εικόνα στο Facebook και να αναφέρουν -κάνουν tag- τον αρμόδιο Υπουργό για ζητήματα Ασύλου και Μετανάστευσης”.

“Στην περίπτωση της Κύπρου ο αρμόδιος Υπουργός είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου”, σημειώνει η ανακοίνωση.
Εξάλλου, στις 26 και 27 Ιανουαρίου 2017, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στη Μάλτα, με τη συμμετοχή των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων όλης της Ευρώπης.
Οι Υπουργοί θα συζητήσουν μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί Ασύλου και Μετανάστευσης, ενώ αυτή είναι μια ιδανική ευκαιρία για το Missing Children Europe να φιλοξενήσει την προσεχή διάσκεψη με τίτλο «Χαμένοι στη μετανάστευση: Δουλεύουμε από κοινού για την προστασία των παιδιών από την εξαφάνιση».

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πάνω από 150 νέες καταγγελίες γυναικών εναντίον του Αλ Φαγιέντ-«25 χρόνια σεξουαλικών επιθέσεων»
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά μετά από επίθεση στην περιφέρεια Κρασνοντάρ-Εκκένωσαν πάνω από 1.000 κατοίκους
«Σχεδίαζαν εισβολή στη Γαλιλαία»-Ο IDF ανακοίνωσε τους διοικητές της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν
Το χιόνι «έπνιξε» τη Νότια Αφρική-Απροσπέλαστοι δρόμοι και εγκλωβισμένοι οδηγοί
ΒΙΝΤΕΟ: Νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο-Η Χεζμπολάχ απάντησε με ρουκέτες
«Το Ισραήλ ήθελε να κόψει το κεφάλι της Χεζμπολάχ, δεν το πέτυχε»-Η άγνωστη επιχείρηση της Μοσάντ το 1996
Το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ-Ανησυχία για τις κινήσεις Λιβάνου
Άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα στη Σρι Λάνκα-Τα φαβορί για την προεδρία
«Αν κάποιος εισβάλει στο σπίτι μου θα τον πυροβολήσω»-Η ατάκα της Χάρις που προκάλεσε αντιδράσεις
Εκτέλεσαν θανατοποινίτη για πρώτη φορά από το 2011 στη Νότια Καρολίνα