Τα «θέλω» του Τζούλιαν Ασάνζ για να εκδοθεί στις ΗΠΑ

Ο ιδρυτής του WikiLeaks, ο Τζούλιαν Ασάνζ, θα δεχόταν να εκδοθεί στις ΗΠΑ εάν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απένειμε χάρη στην Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην μέλος των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που καταδικάστηκε διότι παρέδωσε πάνω από 700.000 εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα στον ιστότοπο, γνωστοποίησε ο τελευταίος αυτή την εβδομάδα. 

«Αν ο Ομπάμα απονείμει χάρη στη Μάνινγκ, ο Ασάνζ δέχεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ παρά το ότι (σ.σ. η υπόθεση για την οποία απειλεί πάντοτε να τον δικάσει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης) παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα», ανέφερε ο ιστότοπος WikiLeaks μέσω του Twitter.

Ο Ασάνζ έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και παραμένει εκεί από τον Ιούνιο του 2012, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου τον βαρύνουν κατηγορίες για βιασμό, τις οποίες ο ιδρυτής του WikiLeaks αρνείται.

Ο 45χρονος Ασάνζ, Αυστραλός πολίτης, φοβάται πως η Στοκχόλμη θα προχωρήσει κατόπιν στην έκδοσή του στις ΗΠΑ όπου αντιμετωπίζει μια πιθανή δίκη για τη δημοσιοποίηση από τον WikiLeaks εκατοντάδων χιλιάδων διαβαθμισμένων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων που έδωσε στον ιστότοπο η Τσέλσι Μάνινγκ.

Η Τσέλσι Μάνινγκ, διαφυλική που ονομαζόταν προηγουμένως Μπράντλεϊ Μάνινγκ, καταδικάστηκε τον Αύγουστο του 2013 διότι διαβίβασε πάνω από 700.000 εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ στον WikiLeaks.

Οι υποστηρικτές της ελπίζουν πως ο Ομπάμα θα της απονείμει χάρη πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο σε λίγες ημέρες, παρότι η αμερικανική προεδρία έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να δείξει επιείκεια απέναντί της.

Η Τσέλσι Μάνινγκ έχει ήδη προσπαθήσει δύο φορές να βάλει τέλος στη ζωή της.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
 
  

Δειτε Επισης

Aσύλληπτη τραγωδία με νεκρό δίχρονο στην Ισπανία-Πατέρας το ξέχασε στο όχημα εν μέσω καύσωνα
Έξαλλος ο Ερντογάν για τη γελοιογραφία του Μώαμεθ-«Άθλια προβοκάτσια»
Νεκρός γνωστός βιομήχανος χάλυβα και η οικογένειά του από πτώση αεροσκάφους στις ΗΠΑ
Διαμαρτύρεται για τις συλλήψεις Ρώσων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν η Μόσχα
Δεν αποκλείει απέλαση Μασκ ο Τραμπ-«Δεν ξέρω, θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά»
Σαρώνει την Ευρώπη ο καύσωνας-Κλείνουν σχολεία στη Γαλλία, περιορίζονται οι υπαίθριες εργασίες στην Ιταλία
Εν μέσω κλιμάκωσης στη Γάζα Ισραηλινοί θα έχουν συνομιλίες στις ΗΠΑ για πιθανή κατάπαυση πυρός
1.200 παιδιά θα εξεταστούν για ασθένειες μετά τη σύλληψη υπαλλήλου βρεφονηπιακών σταθμών για σεξουαλική κακοποίηση
Για τρίτη μέρα εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στη Σμύρνη-Κάηκαν σπίτια
Πάνω από 100 νεκροί στη Γάζα παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός-«Ανθρώπινα μέλη σκορπισμένα παντού»