3,1 δισ. θα διαθέσει η Κομισιόν σε περίπτωση λύσης

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διαθέσει 3,1 δισεκ. Ευρώ σε περίπτωση λύσης, είπε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για το Κυπριακό στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη, σύμφωνα με όσα ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο ΚΥΠΕ.
 
Συγκεκριμένα, ανέφεραν οι πηγές, ο κ. Γιούνκερ, δήλωσε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στη Διάσκεψη στη Γενεύη, ότι η ΕΕ σε περίπτωση λύσης θα διαθέσει το ποσό των 3,1 δισεκ. Ευρώ. Το ποσό αυτό, θα αντληθεί από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.
 
Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) καθορίζει τα μέγιστα ετήσια ποσά («ανώτατα όρια») τα οποία μπορεί να δαπανήσει η ΕΕ σε διάφορα πολιτικά πεδία («τομείς») για περίοδο τουλάχιστον 5 ετών. Το υφιστάμενο ΠΔΠ καλύπτει περίοδο επτά ετών: από το 2014 έως το 2020.
Το ΠΔΠ αυτό καθαυτό δεν αποτελεί τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την επταετία. Παρέχει ένα πλαίσιο για τον οικονομικό προγραμματισμό και τη δημοσιονομική πειθαρχία, διασφαλίζοντας την προβλεψιμότητα των δαπανών της ΕΕ. Επιτρέπει επίσης στην ΕΕ την υλοποίηση κοινών πολιτικών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αρκετά μεγάλης ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά τους. Καθορίζοντας σε ποιο βαθμό και σε ποιους τομείς θα πρέπει να επενδύσει η ΕΕ σε βάθος επταετίας, το ΠΔΠ αποτελεί τόσο μέσο έκφρασης των πολιτικών προτεραιοτήτων, όσο και εργαλείο δημοσιονομικού προγραμματισμού. Ο ετήσιος προϋπολογισμός εγκρίνεται σε αυτό το πλαίσιο και συνήθως παραμένει κάτω από τα ανώτατα όρια δαπανών του ΠΔΠ, έτσι ώστε να διατηρείται κάποιο περιθώριο για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων αναγκών.

Πηγή: ΚΥΠΕ 
  

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Παρά τις δυσκολίες παραμένουμε προσηλωμένοι για επανένωση της Κύπρου
Μέτσολα: Στο επίκεντρο της Ευρώπης η Κύπρος
Νέες βολές ΑΚΕΛ κατά Προέδρου-«Οι πολίτες διερωτώνται πότε η κυβέρνηση θα αναλάβει έστω και μια φορά τις ευθύνες της;»
Ψάχνουν τους δράστες για τους βανδαλισμούς στα γραφεία του ΔΗΣΥ-«Τέτοιες ενέργειες στρέφονται κατά της Δημοκρατίας»
Καταδικάζει ο ΔΗΣΥ του βανδαλισμούς στα γραφεία του-«Η Δημοκρατία ούτε φοβάται, ούτε εκβιάζεται»
Υποδέχθηκε τη Μέτσολα ο Προεδρος-«Στοχος η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν το 2026»
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα-Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Το μητρώο της ΕΔΕΚ, ο στόχος της ενότητας και ο γρίφος της επιστροφής
Κυνηγά την αδυναμία των αρμοδίων ο Πρόεδρος-Η παρέμβαση, ο σάλος και πολιτική συντήρηση του φιάσκου
Υπέβαλε υποψηφιότητα για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΔΕΚ ο Παύλος Αναστασίου