Η Θεοχάρους εξήγησε τους λόγους της αποχώρησής της από τη Γενεύη
13:36 - 13 Ιανουαρίου 2017
«Δεν μπορεί να κατηγορείται το εθνικό διαρροή ενός χάρτη ο οποίος προβλήθηκε ενώπιον του Σώματος για 10 λεπτά σε μια διαφάνεια ενός τοίχου»
Η Πρόεδρος του Κινήματος “Αλληλεγγύη” Ελένη Θεοχάρους αποχώρησε από τη Γενεύη καθώς η όλη διαδικασία νοσούσε και υπήρχε υποβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου, και όχι γιατί δεν συμφωνούσε με το συγκεκριμένο χάρτη, δήλωσε η ίδια σήμερα, σημειώνοντας πως επίσης αποχώρησε όταν έγινε ξεκάθαρο ότι δεν μπορούσε να προσφέρει οτιδήποτε το θετικό στη διαδικασία. Διευκρίνισε, ακόμα, ότι διαφωνούσε με την όλη φιλοσοφία της κατάθεσης χαρτών από την ε/κ πλευρά, ενώ εκτίμησε πως ο χάρτης που έδειξαν στο Εθνικό δεν ήταν ο ίδιος που κατατέθηκε τελικώς.
Σε δηλώσεις της στα γραφεία του Κινήματος, η κ. Θεοχάρους είπε πως υπήρξαν πάρα πολλοί λόγοι για την αποχώρηση της Αλληλεγγύης από τη Γενεύη, άλλοι μπορούν να λεχθούν δημόσια και άλλοι όχι καθώς αφορούν την εμπιστευτικότητα που ισχύει στο Εθνικό Συμβούλιο. Πρόσθεσε, πως “παρόλα τα όσα διάφοροι γνωστοί κύκλοι λένε, εμείς τηρήσαμε την εμπιστευτικότητα ως κόρην οφθαλμού και δεν επιτρέπουμε σε κανένα να την αμφισβητήσει”.
Η κ. Θεοχάρους είπε επίσης πως δεν είναι σωστό να κατηγορείται συνεχώς το Εθνικό Συμβούλιο ότι κάνει διαρροές ενός εγγράφου που ήταν στη διάθεση των Κυπρίων πολιτικών εδώ και ένα μήνα ή διαρροή ενός χάρτη ο οποίος προβλήθηκε ενώπιον του Σώματος για 10 λεπτά σε μια διαφάνεια ενός τοίχου.
Επίσης, δεν γνωρίζουμε, όπως σημείωσε, αν ήταν ο ίδιος χάρτης ο οποίος διέρρευσε στα ΜΜΕ ή αν ήταν ο ίδιος που κατατέθηκε στη διαπραγμάτευση, καθώς χθες δημοσιεύθηκε σε ελληνικές εφημερίδες χάρτης, ο οποίος ήταν εντελώς διαφορετικός από αυτόν που παρουσιάστηκε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.
Είπε πως υπήρχαν αρκετές παραλλαγές χαρτών που είχε ετοιμάσει η ε/κ πλευρά και δεν είναι σίγουρη αν αυτός που έδειξαν στο Εθνικό ήταν ο ίδιος που κατατέθηκε στη διαπραγμάτευση, ενώ διερωτήθηκε πώς μπορούσε κάποιος να αποστηθίσει τον χάρτη και να τον μεταφέρει στα ΜΜΕ. “Πιστεύω ότι είναι ένα επικοινωνιακό παιγνίδι το οποίο παίχτηκε για να μειώσει ακόμη περισσότερο το Εθνικό Συμβούλιο και πραγματικά αισθάνθηκα πάρα πολλές φορές μειωμένη”, είπε και εξήγησε πως δεν αισθάνθηκε μειωμένη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος είχε αρκετή ένταση, αλλά από τη διαπραγματευτική ομάδα.
Η κ. Θεοχάρους είπε πως υποβαθμίστηκε σημαντικά ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου και δεν μπορούσε να διαδραματίσει κανένα άλλο ρόλο, ενώ το να καταβάλλεται προσπάθεια να εμφανίζεται το σώμα ότι συναινεί σε κάποιες αποφάσεις είναι αντιδεοντολογικό και απαράδεκτο. “Δεν μπορεί να εμφανίζουν το Εθνικό Συμβούλιο ότι ενέκρινε το χάρτη που δόθηκε και να παίζουν τα ΜΜΕ στην Κύπρο ότι ο χάρτης ενεκρίθη και να στρέφεται η προσοχή του κόσμου στη διαρροή τάχα του χάρτη, άρα φταίει το Εθνικό Συμβούλιο, και για πολλές ώρες να μην ασχολείται κανείς με την ουσία αλλά με μια υποθετική διαρροή ενός χάρτη που δεν είναι αυτός που δόθηκε κατά τη δική μου εκτίμηση στην τουρκική πλευρά”, είπε.
Κληθείσα να απαντήσει κατά πόσον η αποχώρηση της από τη Γενεύη είχε να κάνει με το περιεχόμενο του χάρτη, η κ. Θεοχάρους είπε πως όλοι αυτοί που λένε όλα αυτά θα πρέπει να απολογηθούν. “Η πολιτική μας φιλοσοφία, η πολιτική μας προσέγγιση στο Κυπριακό δεν μας επιτρέπει, δεν περιλαμβάνει την παράδοση χαρτών στην τουρκική πλευρά γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι με τους χάρτες δεν παίρνει η Κυπριακή Δημοκρατία τα εδάφη που της ανήκουν και είναι κατεχόμενα, αλλά με το χάρτη παραδίδει εδάφη στην Τουρκία και στη βάση αυτής της πολιτικής μας φιλοσοφίας και προσέγγισης δεν μπορούσαμε ποτέ να το δεχθούμε”, είπε.
Η κ. Θεοχάρους χαρακτήρισε την κατάθεση χαρτών όπως να ζητάς από μια μητέρα να αποφασίσει ποιο από τα σιαμαία της παιδιά θα θυσιαστεί για να ζήσει το άλλο. “Αρα, είναι ψεύδος και απάτη αυτό το ζήτημα που λένε ότι δεν μου άρεσε ο χάρτης και σηκώθηκα και έφυγα, είναι η όλη διαδικασία που νοσούσε στη Γενεύη, ήταν η όλη αντιμετώπιση του Εθνικού Συμβουλίου λίγο έως πολύ ως παρίες που τους κάναμε και χατίρι και τους φέραμε και στη Γενεύη ”, είπε.
Πηγή: ΚΥΠΕ