ΡΑΕΚ: Στο μικροσκόπιο ο διαχωρισμός της ΑΗΚ

Διαγωνισμός για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προκυρήσει η ΡΑΕΚ με στόχο τον έλεγχο συμμόρφωσης του τρόπου λειτουργίας της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου στη βάση του λειτουργικού διαχωρισμού των δραστηριοτήτων της σύμφωνα με το ρυθμιστικό πλαίσιο. 

Στόχος του έργου είναι η εξασφάλιση της συμμόρφωσης της ΑΗΚ με το ρυθμιστικό πλαίσιο αναφορικά με το λειτουργικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της, αφού ο Λειτουργικός Διαχωρισμός σε μία ολοκληρωμένη επιχείρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική εφαρμογή του Λογιστικού Διαχωρισμού των δραστηριοτήτων για τις οποίες έχει αδειοδοτηθεί η επιχείρηση. Ο Λογιστικός Διαχωρισμός απαιτείται στο Νόμο και επομένως είναι απαραίτητη προϋπόθεση στη δημιουργία, διατήρηση και εφαρμογή χωριστών λογαριασμών. 
Πρόκειται για μια σύμβαση που λήγει στο τέλος του 2018 με αξία €150.000 πλέον ΦΠΑ. Η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις 13 Φεβρουαρίου.
Η σύμβαση αναμένεται να λήξει με την υποβολή της τελευταίας έκθεσης ελέγχου στις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται με την εφαρμογή μιας διαδικασίας εξειδικευμένων ελέγχων που θα υλοποιηθεί σε τρείς διακριτές χρονικές περιόδους: 

1η Περίοδος 
Η πρώτη περίοδος αρχίζει με την υπογραφή της Σύμβασης και αναμένεται να διαρκέσει τρείς μήνες. Αυτή θα περιλαμβάνει: 

1. την πλήρη εξοικείωση του Αναδόχου με τις συνθήκες του έργου 

2. τη μελέτη των εγγράφων που περιγράφουν τον τρόπο συμμόρφωσης της ΑΗΚ, και συγκεκριμένα: το Βασικό Πρόγραμμα Συμμόρφωσης, τα Προγράμματα Συμμόρφωσης (για κάθε δραστηριότητα), τον αναλυτικό Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης, τον Κώδικα Δεοντολογίας, τον Κώδικα Λειτουργίας των Μη ρυθμιζόμενων Δραστηριοτήτων, τον Κώδικα Λειτουργίας Κοινών (Επιτελικών και Υποστηρικτικών) Υπηρεσιών, τον αναλυτικό χάρτη ιεραρχικής και λειτουργικής διασύνδεσης των οργανωτικών μονάδων του οργανισμού, τους καταλόγους εμπιστευτικών πληροφοριών και την περιγραφή του τρόπου διαχείρισης τους, περιγραφή της ιδιοκτησίας των πληροφοριακών συστημάτων και τρόπος αποτίμησης της λειτουργίας από άλλες οργανωτικές μονάδες, μέτρα προστασίας των πληροφοριών και διαβαθμισμένης πρόσβασης σε αυτές σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νέου τρόπου λειτουργίας της ΑΗΚ, τα εγχειρίδια του περιβάλλοντος διαχείρισης των συμφωνιών παροχής υπηρεσιών και απόδοσης προσωπικού και του συστήματος χρονοχρέωσης του προσωπικού και τα έγγραφα που περιγράφουν το λογιστικό διαχωρισμό. 

3. τη δημιουργία λεπτομερούς προγράμματος ελέγχων της πρώτης φάσης (το οποίο θα διατεθεί στην ΑΗΚ για να διευκολύνει και να υποστηρίξει αποτελεσματικά τη εν λόγω διαδικασία) 

4. την πραγματοποίηση στοχευμένων επιτόπιων ελέγχων σε όλο το εύρος του οργανισμού, δηλαδή σε όλους τους τομείς που επηρεάζουν την έννοια και το περιεχόμενο του εγκεκριμένου προγράμματος συμμόρφωσης 

5. την άμεση πληροφόρηση της ΡΑΕΚ για την τυχόν αδυναμία πραγματοποίησης οποιουδήποτε επιτόπιου ελέγχου και τους λόγους για αυτό 

6. τη σύνταξη αναλυτικής έκθεσης στην οποία να αναφέρονται αναλυτικά: 
- οι διαπιστώσεις από την υλοποίηση της διαδικασίας και τα ευρήματα του Συμβούλου. 
- οι περιοχές στις οποίες παρουσιάζονται μικρότερες ή μεγαλύτερες τυχόν αποκλίσεις από το Πρόγραμμα Συμμόρφωσης, με σειρά διαβάθμισης ως προς τη σημαντικότητα τους 
- η εκτίμηση του αναδόχου για την αιτία των τυχόν αποκλίσεων που θα διαπιστωθούν 
- οι προτάσεις για τις επόμενες ενέργειες της ΑΗΚ για την αντιμετώπιση των τυχόν αποκλίσεων (αν διαπιστωθούν τέτοιες). 

2η Περίοδος 
Η δεύτερη περίοδος θα ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου του 2017 και αναμένεται να διαρκέσει λιγότερο από δύο μήνες. Περιλαμβάνει:  

1. την πραγματοποίηση στοχευμένων επιτόπιων ελέγχων: 
- στις περιοχές που αναφέρονταν στον κατάλογο εξαιρέσεων της πρώτης περιόδου καθώς και στις οργανωτικές μονάδες που επηρεάζονται από αυτές 
- σε επιλεγμένες περιοχές από τη ΡΑΕΚ, των οποίων ο αριθμός και το μέγεθος θα αντιστοιχεί στο ένα τρίτο περίπου του οργανισμού 
- στον τρόπο λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων του οργανισμού, για να επιβεβαιωθεί ξανά η σταθερότητα, η διαφάνεια και η αξιοπιστία του ψηφιακού περιβάλλοντος με το νέο τρόπο λειτουργίας 

2. τη σύνταξη αναλυτικής έκθεσης παρόμοιας με αυτή της πρώτης περιόδου στην οποία να τονίζονται ιδιαίτερα τυχόν περιοχές του οργανισμού που παρουσιάζουν απόκλιση από το περιβάλλον που η ΑΗΚ οφείλει να δημιουργήσει, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον τρόπο αντιμετώπισης των αποκλίσεων που είχαν εντοπιστεί κατά την πρώτη περίοδο. 

3η Περίοδος 
Η τρίτη περίοδος θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου του 2018 και αναμένεται να διαρκέσει λιγότερο από δύο μήνες, επίσης. Περιλαμβάνει: 
1. την πραγματοποίηση στοχευμένων επιτόπιων ελέγχων σε επιλεγμένες περιοχές από τη ΡΑΕΚ, των οποίων ο αριθμός και το μέγεθος θα αντιστοιχεί στο ένα τρίτο περίπου του οργανισμού. 

2. τη σύνταξη αναλυτικής έκθεσης παρόμοιας με αυτή της πρώτης περιόδου στην οποία θα τονίζεται ιδιαίτερα ο βαθμός ωριμότητας του νέου περιβάλλοντος που έχει δημιουργηθεί και ο τρόπος δραστηριοποίησης των ΒΡΔ που δημιουργήθηκαν ως προς τον ανεξάρτητο σχεδιασμό της ανάπτυξης τους και τη δυνατότητα υλοποίησης του σχεδιασμού αυτού. 
Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής μπορεί να ζητηθεί από τον Ανάδοχο, να σχολιάσει τυχόν ευρήματα από τον έλεγχο του Λογιστικού Διαχωρισμού της ΑΗΚ και να τα λάβει υπόψη του κατά τη διάρκεια των ελέγχων του, έτσι ώστε να αναδειχθούν οι αιτίες και οι πηγές που δημιουργούν ή μπορεί να δημιουργήσουν στο μέλλον καταστάσεις μη συμμόρφωσης με το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο.