Κοτζιάς: Αποτράπηκε μια μεθοδευμένη αποτυχία της Διάσκεψης

Δίκαιη λύση του Κυπριακού σημαίνει, πριν απ’ όλα, απάλειψη των αιτιών που το προκάλεσαν, δηλαδή την κατοχή και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και την ύπαρξη του συστήματος εγγυήσεων που παραβιάστηκε κατάφωρα, λύση δίκαιη και όχι σαθρή, τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
 
Ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε ότι αποτράπηκε «μια μεθοδευμένη αποτυχία της Διάσκεψης» και σημείωσε ότι στη βάση της συναίνεσης για μια «open ended» (ανοιχτού τέλους) διαδικασία, συμφωνήθηκε η συνέχιση με την μορφή των συνομιλιών μεταξύ ειδικών και πιο συγκεκριμένα, από πλευράς ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, με μια αντιπροσωπεία υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου.
 
Η διαπραγμάτευση θα συγκληθεί εκ νέου την άλλη εβδομάδα και όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες, θα λάβει τη μορφή διυπουργικής με τη συμμετοχή και άλλων εκπροσώπων, ανέφερε εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει τεθεί με σαφήνεια το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και αποτελεί, μάλιστα, ειδικό θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
 
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου Προέδου Ταγίπ Ερντογάν για τη στάση της Ελλάδας, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι σήμερα Παρασκευή η τουρκική Αντιπροσωπεία εγκατέλειψε τη Γενεύη λέγοντας ότι είχε και άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάνει, όπως να ασχοληθεί με το Συριακό και τη συνταγματική μεταρρύθμιση και ότι επιθυμούσε να γίνει μια μη οργανωμένη συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων. «Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ» υπογράμμισε.

Δειτε Επισης

Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι διελεύσεις από τα οδοφράγματα το 2024-Ξεπέρασαν τα επτά εκατομμύρια
Στηρίζει Ερχιουρμάν για «πρόεδρο» ο Τσελέρ-Έλαβε πλήρη εξουσιοδότηση από το ΚΚΔ
Δυναμιτίζει το κλίμα πριν την πενταμερή o Tατάρ-Διαμαρτυρήθηκε στον Γκουτέρες για συλλήψεις σφετεριστών
Δεν επηρεάζεται άμεσα από πιθανή συμφωνία Βρετανίας-Γαλλίας για το Μεταναστευτικό η Κύπρος
Κρατά αποστάσεις από την κόντρα ΔΗΣΥ και Οδυσσέα ο Πρόεδρος-Δεν θα εμπλακεί στο δημόσιο διάλογο
Αναμένει τις επίσημες ανακοινώσεις των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος-Σπόντες για τη στάση του Τατάρ
Ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος: Θα ισχύσουν οι αποφάσεις της Κυβέρνησης για ηλεκτρική διασύνδεση
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου Λούκα Φουρλά-«Ένας χρόνος δράσης, ουσίας, μακριά από λαϊκισμούς»
Εισέπραξε «όχι» από την ΕΔΕΚ το ΔΗΚΟ για συνεργασία στις Βουλευτικές-Ανοιχτοί σε ευρύτερη συνεργασία
Την παρουσία του στη Νέα Υόρκη επιβεβαίωσε ο Τατάρ-Κλάφτηκε και στον ΓΓ, επιμένει στις απαράδεκτες θέσεις του