Δύο αστροναύτες έκαναν για 6 ώρες "περίπατο" στο διάστημα

Δύο αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού έκαναν `διαστημικό περίπατο` σήμερα για έξι ώρες προκειμένου να προβούν σε επιδιορθώσεις στον σταθμό.
 
Η Αμερικανίδα Shane Kimbrough και ο Γάλλος Thomas Pesquet φόρεσαν τις διαστημικές τους στολές και για έξι ώρες `πετούσαν` στο διάστημα, στο εξωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, αντικαθιστώντας παλιές μπαταρίες για το ηλιακό σύστημα του εργαστηρίου του σταθμού.
 
Ο `διαστημικός περίπατος` όπως ονομάζεται, μεταδιδόταν ζωντανά από την ιστοσελίδα της ΝΑΣΑ και άλλες ιστοσελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου έγιναν χιλιάδες σχόλια από τον κόσμο που παρακολουθούσε ζωντανά το δύσκολο αυτό έργο της επιδιόρθωσης στο διάστημα.
 
Στις 19 Οκτωβρίου το ρωσικό διαστημικό σκάφος Σογιούζ μετέφερε τρεις ακόμη αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σε ύψος 346 χιλ. από τη Γη, ανάμεσά τους οι δύο που προέβησαν σήμερα στον `διαστημικό περίπατο`.
 
Ο διαστημικός περίπατος ή αλλιώς η δραστηριότητα εκτός σκάφους, αποτελεί μεν πλέον ρουτίνα για όσους αστροναύτες διαμένουν στο διάστημα, αλλά συνοδεύεται και από απρόβλεπτους κινδύνους και ως εκ τούτου γίνεται πολύ σκληρή προετοιμασία.
 
Ο πρώτος άνθρωπος που πραγματοποίησε έναν διαστημικό περίπατο ήταν ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ, στις 18 Μαρτίου του 1965. Ο Λεόνοφ παρέμεινε στο διάστημα για 12 λεπτά και για το εγχείρημά του αυτό έλαβε πολλές τιμές και αναδείχθηκε ήρωας. Στον ΔΔΣ διεξάγονται εκατοντάδες πειράματα. Τα πειράματα αυτά επεκτείνονται σε τομείς όπως η βιολογία, η βιοτεχνολογία, η μετεωρολογία και η επιστήμη της Γης.
 
Σημειώνεται ότι στον ΔΔΣ βρίσκεται το μοναδικό εργαστήρι έλλειψης βαρύτητας που διαθέτει η ανθρωπότητα. Τα πειράματα που διεξάγονται δεν συμβάλλουν μόνο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στη Γη, αλλά κυρίως προετοιμάζουν το έδαφος για τον αποικισμό του Άρη.
 
Ο ΔΔΣ βρίσκεται  σε απόσταση 346 χιλιομέτρων από τη Γη και κατοικείται μόνιμα από έξι αστροναύτες σε εναλλαγή εδώ και 15 χρόνια. Αν και στη Γη φαίνεται να συνεχίζεται ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ/ΕΕ και Ρωσίας, ο ΔΔΣ αποτελεί λαμπρό παράδειγμα συνεργασίας, καθώς πρόκειται για ένα κοινό πρόγραμμα μεταξύ των διαστημικών οργανισμών NASA των ΗΠΑ, Roscosmos Ρωσίας, JAXA Ιαπωνίας, CSA (Καναδά) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος ESA.
 
Ο ΔΔΣ είναι ορατός από τη Γη δια γυμνού οφθαλμού, αφού τα φωτοβολταϊκά που διαθέτει αντανακλούν το ηλιακό φως. Εχει μέγεθος (109 μέτρα x 51 x 20 )  και ταξιδεύει με ταχύτητα που ξεπερνά τα 27.000 χιλιόμετρα την ώρα, κάνοντας σχεδόν 16 περιστροφές γύρω από τη Γη καθημερινά. Φυσικά η ταχύτητα αυτή δεν γίνεται αντιληπτή από τους αστροναύτες.
 
Ο σταθμός έχει δεχτεί σχεδόν 200 αστροναύτες από πολλές χώρες και ήταν ο προορισμός των πρώτων τουριστών του διαστήματος. Θεωρείται η πιο δαπανηρή ανθρώπινη κατασκευή που κατασκευάστηκε ποτέ, με κόστος 120 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
 

Δειτε Επισης

Το Παρίσι προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της τάσης Skinnytok στο TikTok
Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Οι «ισχυρότερες μέχρι σήμερα» ενδείξεις εξωγήινης ζωής εντοπίστηκαν σε μακρινό εξωπλανήτη
Νέο φάρμακο για τη θεραπεία πρώιμης νόσου Αλτσχάιμερ εγκρίνει για κυκλοφορία η ΕΕ
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν την προέλευση του νερού στη Γη-Δεν προήλθε από αστεροειδείς
H Apple μετέφερε αεροπορικά 600 τόνους iPhone από την Ινδία για να προλάβει τους δασμούς
Επιστήμονες αναβίωσαν τους εξαφανισμένους ανταρόλυκους, γνωστούς από το Game of Thrones
Προχωρούν οι ετοιμασίες για την αποστολή Άρτεμις της ΝΑΣΑ στο φεγγάρι
«Φρένο» στους λογαριασμούς-παρωδίες στο X βάζει ο Μασκ
Γυναίκα της εποχής του Αγαμέμνονα «ζωντανεύει» 3.500 χρόνια μετά και δείχνει... πιο σύγχρονη από ποτέ