Τι κάνει η Noble όσο περιμένει;

Το τρυπάνι της Noble μπήκε για πρώτη φορά στα νερά του οικοπέδου 12 το 2011. Τα ευρήματα ήταν ικανοποιητικά στα 4,5 τρις κυβικά πόδια (tcf), αλλά όχι τόσα όσα είχαν αρχικά εκτιμηθεί. Από τότε πέρασαν έξι χρόνια και εν αναμονή της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος το αίσθημα που επικρατεί είναι ότι δεν γίνονται και πολλά. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως η πεποίθηση αυτή απέχει από την πραγματικότητα.

Παρά το γεγονός ότι πολλές εταιρείες διεθνώς που κατέχουν πεδία παρόμοια με αυτό της Αφροδίτης έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες έως ότου βελτιωθούν οι τιμές του πετρελαίου και κατ’ επέκταση του φυσικού αερίου, σύμφωνα με έγκυρες πηγές Noble, Shell και Delek Avner, οι οποίες διαχειρίζονται το τεμάχιο, στοχεύουν στην επιθετική ανάπτυξη του το συντομότερο δυνατό.

Στόχος τους είναι ως το 2020 – 2022 το φυσικό αέριο να έχει βγει από την Αφροδίτη. Εδώ να σημειώσουμε ότι για έργα τέτοιας περιπλοκότητας  συνήθως χρειάζονται περίπου 10 χρόνια από την ανακάλυψη μέχρι την πρώτη παραγωγή.

Έτσι, δεδομένου ότι η ανακάλυψη έγινε το 2012 το 2022 θεωρείται ως μια ημερομηνία εντός του χρονικού περιθωρίου.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες μένουν με σταυρωμένα τα χέρια ως τότε καθώς οποιαδήποτε καθυστέρηση επηρεάζει τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Αρκεί να αναφέρουμε πως μέχρι στιγμής Noble, Delek – Avner και Shell έχουν ξοδέψει $450 εκατ. στο πεδίο της Αφροδίτης.
 
Χρόνος για μείωση του κόστους 
Στόχος λοιπόν είναι να δουν ζεστό ρευστό να εισρέει στα ταμεία τους. Έτσι, αξιοποιούν το χρόνο που έχουν μπροστά τους αναζητώντας τρόπους για να μειώσουν το κόστος εκμετάλλευσης της Αφροδίτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα από μελέτες που έγιναν το 2016 το κόστος μειώθηκε και στόχος είναι η υπογραφή συμβολαίων πώλησης το συντομότερο δυνατό.  
Συγκεκριμένα, έγινε ένας χρονοβόρος επανασχεδιασμός της εκμετάλλευσης ώστε να μειωθεί το κόστος τόσο όσον αφορά την μηχανολογική μέθοδο που θα ακολουθηθεί όσο και τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί.

Ταυτόχρονα, γίνονται διαρκώς επαφές με στόχο την επιλογή των καλύτερων αγορών, με τους σωστούς αγοραστές στην πιο συμφέρουσα τιμή. Επαφές όμως γίνονται και με επενδυτές και τράπεζες που θα ενδιαφέρονταν να χρηματοδοτήσουν έναν αγωγό προς την Αίγυπτο, ενώ στο μεταξύ μελετάτε το υπέδαφος και σχεδιάζεται η διαδρομή του αγωγού.
 
Προκλήσεις και επιλογές 
Η αλήθεια είναι πως οι προκλήσεις στο πεδίου της Αφροδίτης ήταν και παραμένουν πολλές.
 
Τα βαθιά νερά, το κοίτασμα μέτριου μεγέθους, η μικρή αγορά της Κύπρου και ταυτόχρονα η υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου τα τελευταία δύο χρόνια της τάξης του 50% ήταν αρκετά για να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις όσον αφορά την εξόρυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Ωστόσο, από τις αρχές του χρόνου στο πλευρό της Noble και της Delek- Avner βρίσκεται και η Shell με ποσοστό 35% γεγονός ιδιαίτερα θετικό, καθώς η τελευταία διαθέτει τόσο τα απαραίτητα κεφάλαια όσο και την τεχνογνωσία για την εξόρυξη, ενώ παράλληλα κατέχει ποσοστό συμμετοχής στο τερματικό υγροποίησης στο Ιτκου της Αιγύπτου.

Οι πιθανότητες μεταφοράς του κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο είναι ψηλές ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στις δύο χώρες τον περασμένο Οκτώβριο. Παρά το τεράστιο κοίτασμα του Ζορ το χάσμα ανάμεσα στις ανάγκες της χώρας για ηλεκτρικό ρεύμα και στην παραγωγή ενέργειας παραμένει τεράστιο. «Ίσως προβούν σε νέες ανακαλύψεις όμως τα τερματικά του LNG στην Αίγυπτο παραμένουν εκτός λειτουργίας και δεν θα ήταν κακό για αυτούς να κλείσουν το εγχώριο κενό», αναφέρει καλά ενημερωμένη πηγή. Προς το παρόν οι οδηγίες της κυπριακής κυβέρνησης είναι να δοθεί έμφαση στην επιλογή της Αιγύπτου και γίνονται ανάλογες συζητήσεις με τους δικαιούχους του οικοπέδου 12 να κρατούν ανοιχτές τις επιλογές τους.