Η ιστορία της αίθουσας που θα φιλοξενήσει τη Διάσκεψη για την Κύπρο

Στην αίθουσα Council Chamber θα διεξαχθεί η σημερινή διεθνής διάσκεψη για την Κύπρο στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη. Η αίθουσα χωρητικότητας 456 ατόμων, βρίσκεται στον 1ο όροφο του κτιρίου και κατασκευάστηκε το 1936.

Η κατασκευή της αίθουσας σχεδιάστηκε με σκοπό να φιλοξενήσει τα μέλη της Κοινωνίας των Εθνών. Η ρύθμιση και τα έπιπλα του τετράγωνικού σχήματος δωματίου, έγιναν από τον παριζιάνο διακοσμητή René Prou.

Σε αντίθεση με τα άλλα δωμάτια του Palais, η συγκεκριμένη αίθουσα δεν είχε βάθρο, αλλά ένα μεγάλο τραπέζι για 21 άτομα που βρίσκεται σε ένα ημικύκλιο μπροστά από τα πέντε παράθυρα με θέα στο πάρκο.

Μεταξύ του Μαρτίου-Μαίου 1935 και 1936 αντίστοιχα, τους τοίχους και την οροφή της αίθουσας διακόσμησε με  χρυσό και τοιχογραφίες η  Καταλανή καλλιτέχνιδα José Maria Sert. Στις τοιχογραφίες απεικονίζεται η εξέλιξη της ανθρωπότητας μέσα από την υγεία, την τεχνολογία, την ελευθερία και την ειρήνη. Οι τοιχογραφίες προσφέρθηκαν από την κυβέρνηση της Ισπανίας στην Κοινωνία των Εθνών.

Η αίθουσα εγκαινιάστηκε στις 2 Οκτωβρίου 1936.

Από το 1951 έως το 1968, η αίθουσα υποβλήθηκε σε μια σειρά μετατροπών που οφείλονται στις ανάγκες της διεύρυνσης των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως εκείνη του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου, καθώς και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο αρχιτέκτονας Jacques Carlu ανέλαβε να δημιουργήσει μια πολυδύναμη αίθουσα συνεδρίων, διατηρώντας παράλληλα την ομορφιά και το μεγαλείο της.

Στις 2 Οκτωβρίου 1986, για να γιορτάσουν την 50η επέτειο του δωματίου, η κυβέρνηση της Ισπανίας προσφέρει μια αναμνηστική πλάκα, που βρίσκεται μέσα στην αίθουσα.

Η αίθουσα φιλοξένησε τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του Πόλεμου του Κόλπου το 1991 και πολλές ειδικές συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Δειτε Επισης

Το ψευδοκράτος προσκλήθηκε σε εκδηλώσεις του συντάγματος του Αζερμπαϊτζάν-Μεγάλο κέρδος βλέπει ο Τατάρ
Συγκαλείται το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στην Ελλάδα για το Κυπριακό
Επιμένει στα δύο κράτη το τουρκικό ΥΠΕΞ-«Η ε/κ πλευρά δεν θέλει καν να αρθρώσει τη λέξη συνεργασία»
Έτοιμος να συμβάλλει στο θέμα των οδοφραγμάτων δηλώνει ο Χαρμαντζί
Πλήρως δεσμευμένο στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών το ΗΒ
Τα συμπεράσματα των κομμάτων για τη διευρυμένη συνάντηση της Νέας Υόρκης
Λιού Γιαντάο: Κίνα και Κύπρος υποστηρίζουν σθεναρά η μία την άλλη σε θέματα κυριαρχίας,
Ισχυρισμοί Τατάρ για μη ανακοίνωση διάνοιξης σημείων διέλευσης-«Το ζήτημα θα είχε επιλυθεί εάν δεν επέμεινε ο Χριστοδουλίδης»
Μέχρι τέλος Ιουλίου πρόθεση συμμετοχής της ΚΔ στο SAFE-Στην Κύπρο εκπρόσωποι της Αμυντικής Βιομηχανίας
Έτοιμος για συμφωνία o Χριστοδουλίδης για τα σημεία διέλευσης-Παρουσίασαν χάρτες τα Ηνωμένα Έθνη