Πίσω από τις κλειστές πόρτες της Διάσκεψης για την Κύπρο

  
Αποστολή στη Γενεύη: Γιώργος Πλουτάρχου
 
Στην απογευματινή συνάντηση που θα αρχίσει στις 18:30(σ.σ. ώρα Ελβετίας) και στην οποία θα συμμετέχουν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία, οι δύο κοινότητες και η Ε.Ε., θα διαφανεί τι μπορούμε να αναμένουμε από την Διάσκεψη για την Κύπρο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γενεύη, αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
 
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, τόσο κατά την πρωινή εναρκτήρια συνάντηση όσο και κατά το γεύμα εργασίας που ακολούθησε, όλες οι πλευρές τοποθετήθηκαν στη βάση των γνωστών θέσεων τους για το ζήτημα που συζητείται, και οι οποίες έχουν επανειλημμένως εκφράσει δημοσίως.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί οποιαδήποτε συγκεκριμένη πρόταση, πέραν από αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, την οποία ο κ. Αναστασιάδης ανέπτυξε εκτενώς μέσα από το 14σέλιδο κείμενο που ανέγνωσε στην πρωινή συνάντηση.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκίνησε την ομιλία του τοποθετούμενος αρχικά ως ηγέτης της ε/κ κοινότητας(σ.σ. χαιρέτησε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που επιτελέστηκε μέχρι στιγμής στις συνομιλίες) , για να συνεχίσει ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός από τα συμβαλλόμενα μέρη, εκφράζει την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι για πρώτη φορά πραγματοποιείται μια τέτοια Διάσκεψη, στην παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων.
 
Στην τοποθέτηση Νίκου Αναστασιάδη υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση από τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος στην δική του ομιλία προέβη σε ιστορική αναδρομή του Κυπριακού, για να επαναλάβει τη θέση ότι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν τις εγγυήσεις και πως η ασφάλεια του ενός δεν πρέπει να είναι απειλή για τον άλλο.
 
«Της λεγόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας»
«Της λεγόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας…», ήταν ωστόσο η αναφορά του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ως απάντηση στην τοποθέτηση του Νίκου Αναστασιάδη ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι εγγυήσεις για τους Τουρκοκυπρίους, αλλά και προς όφελος της ευρύτερης περιοχής γενικότερα.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Η συγκλονιστική ιστορία μιας ατρόμητης κοπέλας που σκότωσε πάνω από 100 ναζί με μια πανέξυπνη τεχνική
Η EΣΚ ενώνει τη φωνή της με τη  Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-Καλεί το Ισραήλ να αφήσει τον Τύπο να εισέλθει στη Γάζα
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Φωτιές, πέτρες και μολότοφ έξω από το Παπαδόπουλος-Απάντησαν με χρήση δακρυγόνων οι ΜΜΑΔίτες
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
Ζευγάρι προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση στο Ηράκλειο-Ζητωκραύγασαν οι επιβάτες για την απομάκρυνσή του
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Aνέκοψαν για έλεγχο 22χρονο στον Άγιο Δομέτιο και βρήκαν στην κατοχή του κοκαΐνη-Χειροπέδες και σε 62χρονο
Συνεχίζεται η αναταραχή στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ-Χειροπέδες σε 2.100, oι μισοί δεν ήταν φοιτητές
ΒΙΝΤΕΟ: Φορτηγό παρέσυρε και τραυμάτισε 29 μαθητές, ξέχασε το χειρόφρενο ο οδηγός