Φουρτούνες στο παρά πέντε της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού

Εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών για την τύχη του νομοσχεδίου που εκκρεμεί ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής για ρυθμίσεις στο θέμα απασχόλησης των κυπρίων πλοηγών, μετά την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού θα ζητήσουν εκπρόσωποι της Συντεχνίας της Αρχής Λιμένων που τους εκπροσωπεί. Η συνάντηση με τον κ. Γεώργιο Προκοπίου έχει οριστεί για τις 11 αύριο το πρωί.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΣΥΑΛΚ Δημήτρη Πάτσαλο, οι πλοηγοί κατήλθαν το πρωί της Τετάρτης σε επ` αόριστον απεργία, όταν ενημερώθηκαν πως έχουν κληθεί έξι πλοηγοί από την Ολλανδία, τους οποίους μάλιστα καλούνται οι ίδιοι να εκπαιδεύσουν, την ώρα που εκκρεμεί προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο που προνοεί πως η πλοήγηση στα λιμάνια θα διεκπεραιώνεται από Κύπριους πλοηγούς. Οι πλοηγοί υποστηρίζουν πως η κατακύρωση της προσφοράς των Ολλανδών παραβιάζει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι δηλαδή συγκεκριμένες υπηρεσίες που άπτονται θεμάτων ασφάλειας θα πρέπει να παραμείνουν σε Κύπριους.

Ο κ. Πάτσαλος διερωτήθηκε γιατί το σχετικό νομοσχέδιο καθυστερεί να ψηφιστεί και κατά πόσο πίσω από την καθυστέρηση αυτή υπάρχουν οποιαδήποτε συμφέροντα.

Είπε, ακόμη πως οι πλοηγοί βρέθηκαν εκτεθειμένοι, παρά τις γραπτές διαβεβαιώσεις του Υπουργού Μεταφορών πως θα τους βοηθήσει, αφού στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, οι κανονισμοί της Αρχής Λιμένων τους απαγόρευαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για παροχή υπηρεσιών προς τον ανάδοχο. Οι επηρεαζόμενοι επικαλούνται επίσης τις συστάσεις ασφαλείας του διεθνούς ναυτιλιακού οργανισμού, ότι  δεν μπορεί να εργοδοτηθεί πλοηγός σε κυπριακό λιμάνι αν δεν έχει καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας.

Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι της συντεχνίας, οι πλοηγοί θα αναμένουν την αυριανή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής, όπου θα τύχουν ενημέρωση για το πού βρίσκεται το σχετικό νομοσχέδιο και ανάλογα θα αποφασίσουν αν θα επαναρχίσουν την απεργία τους.

Δειτε Επισης

Στο επίκεντρο η αγροτική οικογένεια της Κύπρου-«Στόχος η νέα δυναμική για πρόοδο και ευημερία»
Αίθριος ο καιρός-Στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία
Λειτουργεί εντός Οκτωβρίου το σχολείο για παραβατικούς μαθητές-Δεν πτοείται από τις φωνές το ΥΠΑΝ
Σε 24ωρη κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Larnaca Public Transport»
Ρίφθηκαν στα σκουπίδια 294 κιλά φαγητού ανά πολίτη το 2022-Τραγική πρωτιά στην Ε.Ε. για την Κύπρο
Απαντά στις επικρίσεις και ξεκαθαρίζει για τις ενέργειες του ο Φορέας Κοινωνικής Στήριξης
Πέραν των 17 εκ. ευρώ σε εθελοντικές οργανώσεις για το 2023 μέσω σχεδίων κρατικών ενισχύσεων
Τοποθετείται για το Λύκειο Βεργίνας το ΥΠΑΝ-«Από την προηγούμενη σχολική χρονιά οι φωτογραφίες»
Με σκεπτικισμό βλέπει την εναλλακτική φοίτηση η Επίτροπος του Παιδιού
Έναρξη Μαθημάτων Ανοικτού Σχολείου Δήμου Λεμεσού