Tο «όχι» για Πιέρο εκτινάσσει τη χρηματιστηριακή του αξία
14:00 - 11 Ιανουαρίου 2017
«'Όταν έρχεται μια πρόταση για τον καλύτερο σου παίκτη, λες ότι δεν πωλείται για να πάρεις ακόμη πιο πολλά κι απ’ αυτά που ζητάς. Μετά έρχεται η καλύτερη πρόταση». Λόγια του αθλητικού διευθυντή της Ντόρτμουντ, Μίκαελ Τσορκ.
Οι «κιτρινόμαυροι» τα τελευταία χρόνια «μοσχοπούλησαν» τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που είχαν στο ρόστερ. Από το καλοκαίρι του 2012, η διοίκηση του συλλόγου έχει παραχωρήσει 27 ποδοσφαιριστές έναντι κάποιου μικρού ή μεγάλου αντιτίμου. Από αυτούς, οι δέκα πουλήθηκαν για τουλάχιστον 8.000.000 έκαστος και μάλιστα μόλις τρεις ήταν άνω των 25 ετών.
Όπως σημειώνεται σε αφιέρωμα της ελλαδικής ιστοσελίδας contra.gr, το σύνολο των 27 πωλήσεων σε αυτό το διάστημα ανέρχεται σε 227.530.000 ευρώ. Το κόστος αγοράς των παικτών ανέρχεται σε 86.680.000 και το ισοζύγιο είναι θετικό κατά 140.850.000 και τα ταμεία ενός συλλόγου που πριν από μερικά χρόνια ζήτησε δάνειο 2.000.000 ευρώ από την Μπάγερν για να πληρώσει τους μισθούς των ποδοσφαιριστών του γέμισαν για τα καλά.
Σαφώς και το μέγεθος της Ντόρτμουντ δεν μπορεί να συγκριθεί επ΄ουδενί με καμία κυπριακή ομάδα, ούτε καν με όλες μαζί.
- Οι μεγαλύτερες πωλήσεις παικτών από τις κυπριακές ομάδες
- Η ολική μεταμόρφωση του Πιέρου Σωτηρίου (crash test με Οκκά – Κωνσταντίνου)
Όμως, ο «νόμος» του μεταγραφικού παζαριού είναι παντού ο ίδιος. Όταν υπάρχει ενδιαφέρον για τον καλύτερο σου ποδοσφαιριστή, ο οποίος δεσμεύεται με μακροχρόνιο συμβόλαιο και δεν επιθυμεί να αποχωρήσει άμεσα (σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί με τους Καρλάο και Ντε Βινσέντι) το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απορρίψεις την αρχική πρόταση που θα λάβεις.
Το παράδειγμα του Λαΐφη και το ρεκόρ του Αΐλτον
Η Ανόρθωση δέχθηκε κρούση 150 χιλιάδες ευρώ από την ΑΕΚ, 350 χιλιάδων ευρώ από την Αούστρια και δεν δίστασε να πει «όχι» παρά το γεγονός ότι «καιγόταν» για χρήμα. Λίγο αργότερα ήρθε ο Ολυμπιακός Πειραιώς και πλήρωσε μισό εκατομμύριο ευρώ και έκανε δικό του τον ποδοσφαιριστή.
Η Ανόρθωση δέχθηκε κρούση 150 χιλιάδες ευρώ από την ΑΕΚ, 350 χιλιάδων ευρώ από την Αούστρια και δεν δίστασε να πει «όχι» παρά το γεγονός ότι «καιγόταν» για χρήμα. Λίγο αργότερα ήρθε ο Ολυμπιακός Πειραιώς και πλήρωσε μισό εκατομμύριο ευρώ και έκανε δικό του τον ποδοσφαιριστή.
Ο ΑΠΟΕΛ διέψευσε τα δημοσιεύματα που θέλουν τον ΠΑΟΚ να κατέθεσε πρόταση 1,5 εκατ. ευρώ για τον Πιέρο και δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε τη διοίκηση των «γαλαζοκιτρίνων».
Η αρνητική απάντηση που έδωσαν οι πρωταθλητές στην ομάδα της Θεσσαλονίκης έδωσε το μήνυμα στους ενδιαφερόμενους εξ Ελλάδος ότι ο Πιέρος θα πωληθεί μόνο αν σκάσουν ζεστό χρήμα. Είναι (σχεδόν) βέβαιο ότι το ερχόμενο καλοκαίρι το… σήριαλ Πιέρος Σωτηρίου θα έχει πολλά επεισόδια.
Τον διεθνή επιθετικό παρακολουθούν και ξένες ομάδες και η χρηματιστηριακή του αξία ολοένα και ανεβαίνει. Μπορεί ο Πιέρος να γίνει η πιο ακριβή πώληση κυπριακής ομάδας στην ιστορία; Το ρεκόρ κατέχει ο Αΐλτον Αλμέιδα με τιμή πώλησης τα 2,2 εκατ. ευρώ στην Τέρεκ Γκρόζνι το καλοκαίρι του 2012. Μπορεί ο Πιέρος να τον ξεπεράσει; Το σίγουρο είναι πως στα παιχνίδια με την Αθλέτικ Μπιλμπάο θα έχει πολλά ζευγάρια μάτια καρφωμένα πάνω του και το κασέ του θα εκτοξευτεί αν κάνει παρόμοιες εμφανίσεις όπως αυτές κόντρα στον Ολυμπιακό Πειραιώς.