Γκουτέρες: "Άνευ προηγουμένου η πρόοδος στις συνομιλίες"

Για μια «άνευ προηγουμένου πρόοδο που σημειώθηκε κατά τους τελευταίους 19 μήνες στην καθοδηγούμενη από τους ηγέτες διαπραγματευτική διαδικασία», μιλά ο ΓΓ του ΟΗΕ, στην έκθεσή του για την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ζητώντας παράλληλα από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ανανεώσει τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη έξι μήνες, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2017.
 
Η έκθεση – ανεπίσημο αντίγραφο της οποίας δόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στα μέλη του Σ.Α. – ασχολείται στο μεγαλύτερο μέρος της με τα ζητήματα αρμοδιότητας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ περιλαμβάνει μία σύντομη αναφορά στις καλές υπηρεσίες του ΓΓ, αλλά και στο σχεδιασμό που γίνεται, ώστε να ανταποκριθεί η ειρηνευτική δύναμη στο ρόλο της μετά τη διευθέτηση του Κυπριακού.
 
Κάτω από το τίτλο «Σημαντικές πολιτικές εξελίξεις», η έκθεση αφιερώνει τρεις παραγράφους στις συνομιλίες. «Κατά την περίοδο αναφοράς”, γράφει, “οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ε/κ ηγέτη, Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, συνεχίστηκαν με εντατικούς ρυθμούς και με προσανατολισμένο σε αποτελέσματα τρόπο. Οι ηγέτες διατήρησαν ένα τακτικό και συχνά έντονο πρόγραμμα συναντήσεων, ενώ οι διαπραγματευτές τους και οι εμπειρογνώμονες συνέχισαν να συνεδριάζουν τακτικά».
 
Αναφέρει πως μέσα από την εντατική τους εργασία σ’ αυτήν την υπό την καθοδήγηση των ηγετών διαδικασία, οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί «πέτυχαν να πάνε τις συνομιλίες πιο πέρα από ποτέ μετά το 2008, επιτυγχάνοντας σημαντική πρόοδο στα τέσσερα από τα έξι κεφάλαια των διαπραγματεύσεων - διακυβέρνηση και κατανομή της εξουσίας, το περιουσιακό, την οικονομία και τα σχετιζόμενα με την ΕΕ θέματα. Επίσης, για πρώτη φορά, διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις για το θέμα του εδαφικού στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, την οποία άνοιξα (προσωπικά) στις 7 Νοεμβρίου το 2016». Καταγράφει, επίσης, την ανακοίνωση των ηγετών, όπως εκδόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, την 1η Δεκεμβρίου, για τις συναντήσεις στη Γενεύη από τις 9-11 Ιανουαρίου και τη σύγκληση της διάσκεψης για την Κύπρο στις 12 Ιανουαρίου «με την πρόσθετη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων – Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου και την ανακοίνωση ότι «άλλα ενδιαφερόμενα μέρη θα καλούνται όπως απαιτείται».
 
Στο κεφάλαιο των παρατηρήσεων, αναφέρεται στην πρωτοφανή πρόοδο, που έχει σημειωθεί στη διαδικασία των καθοδηγούμενων από τους ηγέτες διαπραγματεύσεων κατά τους τελευταίους δέκα εννέα μήνες.
 
«Συγχαίρω τον κ. Ακιντζί και τον κ. Αναστασιάδη για τις προσπάθειές τους. Μέσα από το όραμα, το θάρρος και την ηγεσία τους, έχουν προχωρήσει οι συνομιλίες με σαφή τρόπο. Ταυτόχρονα, μια σειρά από ευαίσθητα και σημαντικά ζητήματα παραμένουν». Διαπιστώνοντας ότι η διαδικασία έχει πλέον φτάσει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι «ενθαρρύνει τους ηγέτες να οικοδομήσουν πάνω στη δυναμική, καθώς ξεκινούν για το πιο κρίσιμο και ίσως το πιο απαιτητικό τμήμα της κοινής πορείας τους». Παράλληλα, ενθαρρύνει όλους τους Κυπρίους «να στηρίξουν τους ηγέτες, καθώς προχωρούν στις αποφασιστικές εβδομάδες, για την επίτευξη του κοινού στόχου της επίτευξης μιας συνολικής διευθέτησης το συντομότερο δυνατό». Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο ρόλο των εγγυητριών δυνάμεων.

Δειτε Επισης

Α. Δημητρίου: Η ανάγνωση του Κυπριακού δεν μπορεί να γίνεται μονοθεματικά
Βελτιωτικό νομοσχέδιο για τις αναγκαστικές απαλλοτρίωσεις ενέκρινε το Υπουργικό
Στο Υπουργείο Εργασίας οι δύο πλευρές στον κλάδο σκυροδέματος-Υποβάλλει τελική πρόταση ο Παναγιώτου
Τετ α τετ Προέδρου Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ στη δεξίωση του Στιούαρτ
Απαντά στην Αννίτα το ΑΚΕΛ-«Ο καημός να εξυπηρετήσει το ΝΑΤΟ πάνω από τα συμφέροντα της Κύπρου»
«Διασφαλίζουμε να μείνει η Τουρκία για πάντα χωρίς λύση» εξήγησε στην Παιδοβουλή ο ΠτΔ
Φωνές στα κατεχόμενα ότι δεν ερωτήθηκαν για τις συζητήσεις για ΝΑΤΟ-«Αγνοούνται τα δικαιώματα του λάου»
Κάλεσε τα κόμματα να πάρουν θέση για το θέμα ένταξης Κύπρου στο ΝΑΤΟ η Αννίτα-Τα πυρά κατά ΑΚΕΛ
Είδε τους εκπροσώπους της Παιδοβουλής ο ΠτΔ-«Η επικοινωνία με τους νέους είναι άκρως ωφέλιμη»
ΠτΔ: Πρέπει να αναδειχθεί η ιστορία των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα το 1974