Δεν τίθεται θέμα μείωσης στη φορολογία καυσίμων ή επιβολής πλαφόν

Το θέμα των τιμών των καυσίμων τέθηκε την Τρίτη στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής, με την Κυβέρνηση να διευκρινίζει ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης της σχετικής φορολογίας στα καύσιμα και ότι δεν δικαιολογείται εφαρμογή πλαφόν από το Υπουργείο Ενέργειας.
 
Την ίδια ώρα τονίστηκε από τους βουλευτές αλλά και από εκπρόσωπο των καταναλωτών ότι οι μειώσεις που υπήρξαν στις τιμές των καυσίμων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική μείωση που υπήρξε στις τιμές διεθνώς.
 
Εκ μέρους του Υπουργείου Εμπορίου αναφέρθηκε ότι έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι παρατηρήσεις που έγιναν από την Ελεγκτική Υπηρεσία και έχει διορθωθεί η φόρμουλα για παρακολούθηση των καυσίμων. Σημειώθηκε επίσης ότι η παρακολούθηση είναι συνεχής και ότι δεν κρίθηκε από τον Υπουργό μέχρι σήμερα ότι δικαιολογείται η επιβολή πλαφόν, όπως προνοεί η νομοθεσία σε περίπτωση που υπάρχουν υπερκέρδη.
 
Εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για μείωση της φορολογίας στα καύσιμα και ότι το ΦΠΑ που επιβάλλεται επιπλέον μπαίνει με βάση ευρωπαϊκή οδηγία. Στην περίπτωση μείωση της φορολογίας, αναφέρθηκε, θα πρέπει να υπάρξουν έσοδα από αλλού. Την ίδια ώρα, εκ μέρους της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού αναφέρθηκε ότι βρίσκεται προς το τέλος της έρευνα αγοράς για τα καύσιμα που ξεκινά το 2008 και τελειώνει το 2014, η οποία εξετάζει όλα τα στάδια της αγοράς.
 
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και ποιότητας ζωής Λούκας Αριστοδήμου αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν ότι ενώ το τελευταίο διάστημα υπήρξαν μειώσεις στις διεθνείς τιμές των καυσίμων, δεν υπήρξαν στην Κύπρο οι αντίστοιχες μειώσεις, ωστόσο στην περίπτωση που υπήρχαν αυξήσεις διεθνώς, οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο αυξάνονταν αμέσως.
 
Η συζήτηση για το θέμα των καυσίμων θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής.

Δειτε Επισης

Στο επίκεντρο η αγροτική οικογένεια της Κύπρου-«Στόχος η νέα δυναμική για πρόοδο και ευημερία»
Αίθριος ο καιρός-Στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία
Λειτουργεί εντός Οκτωβρίου το σχολείο για παραβατικούς μαθητές-Δεν πτοείται από τις φωνές το ΥΠΑΝ
Σε 24ωρη κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Larnaca Public Transport»
Ρίφθηκαν στα σκουπίδια 294 κιλά φαγητού ανά πολίτη το 2022-Τραγική πρωτιά στην Ε.Ε. για την Κύπρο
Απαντά στις επικρίσεις και ξεκαθαρίζει για τις ενέργειες του ο Φορέας Κοινωνικής Στήριξης
Πέραν των 17 εκ. ευρώ σε εθελοντικές οργανώσεις για το 2023 μέσω σχεδίων κρατικών ενισχύσεων
Τοποθετείται για το Λύκειο Βεργίνας το ΥΠΑΝ-«Από την προηγούμενη σχολική χρονιά οι φωτογραφίες»
Με σκεπτικισμό βλέπει την εναλλακτική φοίτηση η Επίτροπος του Παιδιού
Έναρξη Μαθημάτων Ανοικτού Σχολείου Δήμου Λεμεσού