Έκκληση ΓΓ ΟΗΕ: Ας κάνουμε το 2017 μια χρονιά για την ειρήνη

  Έκκληση προς όλους να υποσχεθούν ότι το νέο έτος θα κάνουν προτεραιότητα την ειρήνη και θα δώσουν ως υπόσχεση για το 2017, να παραμερίσουν τις διαφορές τους, απευθύνει ο νέος ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες. Την έκκληση αυτή ο κ. Γκουτιέρες απευθύνει μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη το πρώτο λεπτό του 2017 (07:01 το πρωί ώρα Κύπρου).
 
«Στην πρώτη μου μέρα ως ΓΓ του ΟΗΕ, ένα ερώτημα βαραίνει την καρδιά μου. Πως θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί σε πολέμους χωρίς ορατό τέλος; Άμαχοι σφυροκοπούνται από θανατηφόρα πλήγματα, παιδιά και οι γυναίκες σκοτώνονται και τραυματίζονται, εξαναγκάζονται να φύγουν από τα σπίτια τους, στερημένοι και και άποροι. Ακόμη και νοσοκομεία όπως και εφοδιοπομπές που μετέφεραν βοήθεια έχουν πληγεί».
 
Ο Αντόνιο Γκουτιέρες επισημαίνει ότι από τους πολέμους αυτούς κανείς δεν κερδίζει. Αντίθετα, όλοι χάνουν.
«Έχουν ξοδευτεί τρισεκατομμύρια δολάρια για την καταστροφή κοινωνιών και οικονομιών πυροδοτώντας κύκλους δυσπιστίας και φόβου που μπορούν να διαρκέσουν για γενιές. Ολόκληρες περιοχές αποσταθεροποιούνται και ο νέος φόβος της παγκόσμιας τρομοκρατίας μας επηρεάζει όλους».
 
Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί όλους να δώσουν μαζί του μια κοινή  υπόσχεση για τη νέα χρονιά.
«Ας αποφασίσουμε να βάλουμε μπροστά την ειρήνη.  Ας κάνουμε το 2017 μια χρονιά στην οποία όλοι, πολίτες, κυβερνήσεις, ηγέτες, θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας. Από τη συμπόνια στην καθημερινή μας ζωή, στο διάλογο και το σεβασμό σε όλο το πολιτικό φάσμα. Από τις εκεχειρίες στα πεδία των μαχών, στους συμβιβασμούς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να φτάσουμε σε πολιτικές λύσεις».
 
Ορίζοντας την ειρήνη ως στόχο και οδηγό όλων μας, τονίζει ότι όλα για όσα ως ανθρώπινη οικογένεια αγωνιζόμαστε, αξιοπρέπεια και ελπίδα, πρόοδο και ευημερία, εξαρτώνται από την ειρήνη.
 «Αλλά η ειρήνη εξαρτάται από όλους εμάς. Απευθύνω έκκληση σε όλους σας , να δεσμευθείτε μαζί μου για την ειρήνη, σήμερα και κάθε μέρα. Ας κάνουμε το 2017 μια χρονιά για την ειρήνη», καταλήγει το μήνυμα το Αντόνιο Γκουτιέρες.
 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πρώην σύζυγος εμίρη του ISIS αντιμέτωπη με σοβαρές κατηγορίες στη Γαλλία-«Ήξερε ότι ο άνδρας της με βίαζε»
Φόβοι για ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου από το Διεθνές Δικαστήριο-Πιέσεις να μην εκδοθεί
Θεριεύει η «πολεμική μηχανή» του Ερντογάν-Tα σημεία με τη μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας
Κοροϊδεύει τον Τραμπ ο Μπάιντεν στο ετήσιο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών-«Έχω αντίπαλο ένα 6χρονο»
Το Ριάντ φιλοξενεί σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικοί Φόρουμ-Στο επίκεντρο ο πόλεμος στη Γάζα
Εξοπλιστικό ράλι για τη Βρετανία-Αναπτύσσει υπερηχητικούς πυραύλους για να «προλάβει» Κίνα και Ρωσία
Νέος νόμος στο Ιράκ προβλέπει ποινές έως και 15 χρόνια κάθειρξη για ομοφυλοφιλικές σχέσεις
Ζελένσκι: Η Ρωσία στόχευσε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου
Πώς ξεκίνησε και τι σημαίνει για τς ΗΠΑ το κύμα των φιλοπαλαιστινιακών διαμαρτυριών στα πανεπιστήμια
BINTEO: Πέντε νεκροί και 33 τραυματίες από ανεμοστρόβιλο σε επαρχία στη νότια Κίνα