Τέλος η θανατική ποινή από το Σύνταγμα

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στην πρώτη συνεδρία της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου ενέκρινε την 10η τροποποίηση του Συντάγματος, διαγράφοντας την παράγραφο 2 του άρθρου 7 που προβλέπει για τη δυνατότητα επιβολής της θανατικής ποινής.
 
Υπέρ της ψήφισης τάχθηκαν 49 από τους παρόντες βουλευτές όλων των κομμάτων, ενώ αποχή τήρησαν οι βουλευτές του ΕΛΑΜ.
 
Στο προοίμιο αναφέρεται ότι «η τροποποίηση κρίνεται αναγκαία επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος δικαίου που προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα το δικαίωμα ζωής και σωματικής ακεραιότητας αντιτίθεται ως θέμα αρχής στην επιβολή θανατικής ποινής».
 
Αναφέρεται ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ, της οποίας ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων προβλέπει την κατάργηση της θανατικής ποινής, έχει κυρώσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς και το Διεθνές Σύμφωνο για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα.
 
Η παράγραφος 2 του άρθρου 7, το οποίο διαγράφεται «προβλέπει για τη δυνατότητα επιβολής θανατικής ποινής διά νόμου στις περιπτώσεις φόνου εκ προμελέτης, εσχάτης προδοσίας, πειρατείας κατά το διεθνές δίκαιο και αδικήματος τιμωρούμενου δια ποινής θανάτου σύμφωνα με το στρατιωτικό νόμο».
 
Σύμφωνα με το προοίμιο, η τελευταία φορά που έχει εφαρμοστεί η θανατική ποινή ήταν το 1962.
 
Μιλώντας ενώπιον του σώματος, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρη Συλλούρης επεσήμανε ότι υπάρχουν 3 με 4 θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος που αναφέρονται στη θανατική ποινή, προσθέτοντας ότι το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση με τον Γενικό Εισαγγελέα.
 
Πρέπει να γίνει μια σοβαρότατη δουλειά και εμείς ως Βουλή θα πάρουμε μέρος του βάρους της ευθύνης, θα αναλάβουμε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση, θα μιλήσουμε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών και με τον Γενικό Εισαγγελέα για να δούμε τι πρέπει να γίνει, είπε.
 
Το ΕΛΑΜ εξηγώντας την απόφασή του να απέχει από την ψηφοφορία, ανέφερε πως “η αλλαγή αυτή είναι καθαρά συμβολική, αφού δεν υπάρχει σήμερα νομοθεσία που να προβλέπει την θανατική ποινή για οποιοδήποτε αδίκημα”.
 
“Θεωρούμε, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να μπορεί, μελλοντικά, εάν το θελήσει και η Βουλή το εγκρίνει, να επιβάλλει την θανατική καταδίκη για το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας εν καιρώ πολέμου”, προσθέτει το κόμμα, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι “δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είμαστε ούτε Σουηδία ούτε Ελβετία. Είμαστε ένας τόπος ημικατεχόμενος, με 40.000 Τούρκους στρατιώτες στην γη μας, υπό την μόνιμη απειλή της Τουρκίας”.
 
 

Δειτε Επισης

Το μήνυμα του ΠτΔ μετά την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου-«Εργάστηκε με αφοσίωση»
O Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απέτισε φόρο τιμής στον Πάπα πριν την έναρξη της κηδείας του
Αναχωρεί για το συνέδριο του ΕΛΚ η Αννίτα Δημητρίου-Θα θέσει τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας
Ν. Αναστασιάδης: Στήριξα Χριστοδουλίδη στον δεύτερο γύρο, θα ήταν καταλυτικός ο ρόλος του ΔΗΣΥ σε μια συγκυβέρνηση
Η αποχώρηση Σιζόπουλου, η διάδοχος κατάσταση και ο ελέφαντας που βολτάρει στην ΕΔΕΚ
Κολλημένοι στα κατεχόμενα-«Δεν τηρήθηκε καμιά υπόσχεση προς Τ/κ»
Μεταβαίνει στο Βατικανό για την κηδεία του Πάπα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
Μ. Ραουνά: Η διεύρυνση της ΕΕ αποτελεί γεωπολιτική επένδυση
Ελπίδα ΠτΔ ότι το Μαυροβούνιο θα ολοκληρώσει διαπραγματεύσεις με ΕΕ στην Κυπριακή Προεδρία
Την 1η Ιουνίου οι εκλογές για νέο πρόεδρο της ΕΔΕΚ, μέχρι τις 5 Μαΐου η υποβολή υποψηφιοτήτων