Ευρωμεσογειακή Σύνοδος: H διακήρυξη των Αθηνών

Διπλασιασμό των κονδυλίων του πακέτου Γιούνκερ, αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, επιτάχυνση της επανεγκατάστασης προσφύγων ζητούν με τη “διακήρυξη των Αθηνών” οι ηγέτες των χωρών του Νότου.
 
Το κείμενο στο οποίο κατέληξε η ευρωμεσογειακή σύνοδος (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος, Μάλτα) περιλαμβάνει μάλιστα και συμφωνία σε ορισμένες πολιτικές αρχές για την Ευρώπη, με έμφαση στην κοινωνική συνοχή και την αναπτυξιακή πολιτική.
 
Ιδιαίτερη σημασία για την Αθήνα και τη Λευκωσία, δεδομένης μάλιστα της κινητικότητας που υπάρχει στο Κυπριακό, είναι και η αναφορά που περιελήφθη στη διακήρυξη για το ζήτημα αυτό και η οποια μιλά για κατάργηση των εγγυήσεων.
 
Ειδικότερα η διακήρυξη των Αθηνών αποτελεί μία ισχυρή δέσμευση των χωρών του νότου στην ενότητα (ώστε να μην κατηγορηθούν για ομαδοποίηση).
 
Αναφέρεται όραμα για την Ευρώπη για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Γίνεται επίσης αναφορά στη δημοκρατική δέσμευση και δίδεται έμφαση στη Μεσόγειο στο σύνολο της.
 
Γίνεται επίσης αναφορά σε ολοκληρωμένη εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας.
 
Ειδικό κεφάλαιο της διακήρυξης των Αθηνών αφορά στη συνεργασία των μεσογειακών χωρών με τις αφρικανικές και δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των αφρικανικών χωρών (που συχνά είναι και χώρες προέλευσης ή διέλευσης μεταναστών).
 
“Η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει την υπόσχεση της για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη”, τονίζουν οι ηγέτες των χωρών του νότου. Καλούν την ΕΕ “να προστατέψει το κοινωνικό μας μοντέλο” και κάνουν σαφή αναφορά στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής και την κοινωνική σύγκλιση.
 
Όσον αφορά στα οικονομικά, οι ηγέτες των χωρών του νότου με τη διακήρυξη των Αθηνών ζητούν το διπλασιασμό του πακέτου Γιούνκερ, έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, επενδυτικά σχέδια στις χώρες μέλη με υψηλή ανεργία και κάνουν ειδική αναφορά στην ανεργία των νέων.
 
Όσον αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού, η διακήρυξη των Αθηνών ζητά αντιμετώπιση στη βάση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου. Υπάρχει σαφής διατύπωση ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Τονίζεται η ανάγκη για αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου και επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης προσφύγων, που βρίσκεται σε χαμηλή κλίμακα. Οι χώρες του νότου προτείνουν εν τέλει μία ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης για το προσφυγικό.
 
Ενδιαφέρον έχει και η αναφορά της Διακήρυξης των Αθηνών στην επανενεργοποίηση της κοινής εξωτερικής ευρωπαϊκής πολιτικής και ειδικότερα η αναφορά στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας με στόχο τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ μεσω ενός ερευνητικού προγράμματος και ενός ταμείου για την ασφάλεια και την άμυνα.
 
ΠΗΓΗ: News247
 

Δειτε Επισης

Στη δημοσιότητα το podcast του Φειδία με τον Τατάρ-«Πιστεύω ότι ήταν μια ορθή πράξη, έκανα το σωστό»
Sms και ηχητικά οδήγησαν στην σύλληψη δεσμοφύλακα για βαρυποινίτη-«Κάτι εν να κάνουν πόψε, πες του να προσέχει»
Πυρά σε Αγγελίδη και από Παπαδόπουλο-«Όλοι είπαν πως πρέπει να διωχθεί ο ύποπτος, ο μόνος που διαφώνησε ήταν ο Αγγελίδης»
Διάττοντες αστέρες τα μικρά μη κοινοβουλευτικά κόμματα αλλά πρόλαβε να τους βρει λάθη η Ελεγκτική
Απαντά στην κριτική για την στάση της για Αγγελιδη η Κυβέρνηση-Δείχνει ξανά τη Βουλή για θωράκιση εξουσιών
Αισιόδοξη για την πενταμερή η Ολγκίν-«Σημειώθηκε πρόοδος σε ορισμένα από τα έξι σημεία»
Καλεί την Αννίτα να συνταχθεί με αυτούς που ζητούν παραίτηση Αγγελίδη το Άλμα-«Ας παραδεχθεί τις ευθύνες του κόμματός της»
Φουλάρει μηχανές ενόψει βουλευτικών το ΕΛΑΜ-Κλείδωσε άλλο ένα πρώην μέλος του ΔΗΣΥ στο ψηφοδέλτιο
Έγκλημα χαρακτήρισε τη φωτιά ο Ιεζεκιήλ-«Έγινε στάχτη το ελαιοχώρι, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο δασοπυροσβέστης»
Ο Πεζεσκιάν κατηγορεί το Ισραήλ ότι προσπάθησε να τον δολοφονήσει