Πλυντήριο: Η γνώση φέρνει εξοικονόμηση

Υπολογίζεται πως περίπου το 8% του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος μιας οικίας αφορά το πλυντήριο ρούχων και πιάτων. Το κλειδί για ένα χαμηλότερο λογαριασμό βρίσκεται κατά κύριο λόγο στη γνώση, καθώς αν μάθουμε να χρησιμοποιούμε σωστά τη συσκευή και να αξιοποιούμε εποικοδομητικά τις επιλογές που μας δίνει η εξοικονόμηση είναι δεδομένη. 

Ας δούμε 6 συν 1 συμβουλές για καλύτερη χρήση των πλυντηρίων ρούχων και πιάτων: 

1.    Επιλέξτε ένα πλυντήριο με χαμηλή κατανάλωση νερού και ρεύματος. Υπάρχουν αρκετές διαφορές από συσκευή σε συσκευή. Φροντίστε να είναι υψηλής ενεργειακής κλάσης (Α++, Α+, Α). 

2.    Για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας προτιμήστε ένα πλυντήριο τύπου Hot Fill, που έχει δυνατότητα σύνδεσης με τον ηλιακό θερμοσίφωνα.

3.    Αξιοποιείτε την αναγραφόμενη χωρητικότητα του πλυντηρίου μας. Αν γράφει ότι χωράει 7 κιλά είναι σπατάλη να το δουλεύετε μόνο με 3 ή 4 κιλά ρούχα. Αν πάλι είναι μισογεμάτο ρυθμίστε το στο ειδικό οικονομικό πρόγραμμα.  

4.    Να πλένετε στους 40ο C, εξοικονομώντας 20% του κόστους θέρμανσης του νερού. Είναι αποδεδειγμένο ότι τα ρούχα καθαρίζουν εξίσου καλά στους 40ο C και στους 60ο C όσο και στους 90ο C. Προτιμήστε λοιπόν τη λειτουργία σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

5.    Να εφαρμόζετε τις οδηγίες του κατασκευαστή, προκειμένου να εξοικονομείτε ηλεκτρική ενέργεια, νερό και απορρυπαντικό, αλλά και για την καλή λειτουργία της συσκευής.

6.    Εκμεταλλευτείτε τις χαμηλότερες χρεώσεις της ΑΗΚ και πλένετε εκτός ώρες αιχμής. 

7.    Αποφεύγουμε την πρόπλυση εξοικονομώντας σημαντική ποσότητα νερού και ηλεκτρισμού.