Σε πάρκο «Θανάση Ζαφειρίου» μετονομάστηκε πάρκο της Έγκωμης
12:35 - 08 Σεπτεμβρίου 2016

Τη μετονομασία του πάρκου στην οδό Αγαπήνορος σε πάρκο Θανάση Ζαφειρίου, αποφάσισε κατά την τελευταία του συνεδρία του Δημοτικό Συμβούλιο Εγκωμης, μετά το θάνατο του μοναδικού επιζήσαντος του ηρωικού «Νοράτλας» και επίτιμου δημότη Έγκωμης, Θανάση Ζαφειρίου.
Ανακοίνωση του Δήμου `Εγκωμης αναφέρει πως το πάρκο αφιερώνεται έτσι στη μνήμη όλων των Ελλήνων καταδρομέων της στρατιωτικής επιχείρησης «Νίκη», οι οποίοι αποστάληκαν τον Ιούλιο του 1974 στην Κύπρο για να ενισχύσουν την άμυνά της κατά των Τούρκων εισβολέων.
Κατά τη στρατιωτική επιχείρηση «Νίκη» τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη τύπου «Νοράτλας» είχαν εκληφθεί ως τουρκικά και βλήθηκαν από φίλια πυρά, με αποτέλεσμα την κατάρριψη του αεροσκάφους «Νίκη 4» στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και τον τραγικό θάνατο ολόκληρου του πληρώματός του. Μοναδικός επιζήσας ήταν ο καταδρομέας Θανάσης Ζαφειρίου που πήδηξε στο κενό από το φλεγόμενο αεροσκάφος. Ο Ζαφειρίου είχε ανακηρυχθεί το 2008 επίτιμος δημότης Έγκωμης.
Πηγή: ΚΥΠΕ