Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διευκρινίζει τι είναι πνευματική ιδιοκτησία στο διαδίκτυο

Επί διευκρινήσεων σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο αποφαίνεται σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και συγκεκριμένα ως προς το αν και κατά πόσο ένας ιστότοπος, ο οποίος δεν έχει εξασφαλίσει τα πνευματικά δικαιώματα ενός έργου, μπορεί να περιέχει ενεργό σύνδεσμο (υπερσύνδεσμο) προς άλλο ιστότοπο, ο οποίος περιέχει έργα, τα οποία αποτελούν αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας (και έχει εξασφαλίσει τα πνευματικά δικαιώματα).
 
Η απόφαση του Δικαστηρίου είναι πως κάτι τέτοιο δεν συνιστά παραβίαση και πως ο πρώτος εν λόγω ιστότοπος μπορεί να κάνει σύννομα κάτι τέτοιο.
 
Το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι το διαδίκτυο έχει ιδιαίτερη σημασία για την ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης καθώς και ότι οι υπερσύνδεσμοι συμβάλλουν στην ορθή του λειτουργία καθώς και στην ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών. Εκτός αυτού, το Δικαστήριο αναγνωρίζει ότι ενδέχεται να αποδειχθεί δύσκολο, ιδιαιτέρως για τους ιδιώτες που επιθυμούν να τοποθετήσουν τέτοιους συνδέσμους, να εξακριβωθεί αν πρόκειται για προστατευμένα έργα και, αναλόγως της περίπτωσης, αν οι κάτοχοι των δικαιωμάτων δημιουργού των έργων αυτών έχουν επιτρέψει τη δημοσίευσή τους στο διαδίκτυο.
 
Το Δικαστήριο βεβαίως εφιστά την προσοχή στους διαχειριστές ιστοσελίδων να προσέχουν αν και κατά πόσο οι υπερσύνδεσμοι που τοποθετούν παραπέμπουν σε ιστοσελίδες που όντως έχουν εξασφαλίσει τα πνευματικά δικαιώματα επί των εν λόγω έργων.
 
  

Δειτε Επισης

Κορίτσια φοβούνται για τις ρυτίδες από το Δημοτικό λόγω tik tok
Στην παγωμένη «Ευρώπη» το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο της ΝΑΣΑ για πλανητική αποστολή
Γιατί δεν θα διαθέσει στην Ευρώπη την AI του iPhone 16 η Apple
ΒΙΝΤΕΟ: Πρώτη φορά ιδιώτες αστροναύτες έκαναν διαστημικό περίπατο-«Μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο»
ΒΙΝΤΕΟ: Αποκαλύφθηκε το iPhone 16 με ενσωματωμένα εργαλεία Apple Intelligence
ΒΙΝΤΕΟ: Παρουσιάζεται σήμερα το iphone 16 - Τα χαρακτηριστικά που προκαλούν θόρυβο
Σε τρία χρόνια εκτιμάται πως ο Έλον Μασκ θα είναι ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο
Νέο τεστ διάγνωσης καρκίνου του προστάτη με αποτέλεσμα σε 15 λεπτά
Ο Ζούκερμπεργκ αποκάλυψε πως ο Μπάιντεν πίεσε τη Meta να λογοκρίνει περιεχόμενο για την Covid
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν απόδειξη για την αγορά επίπλων ηλικίας 3.500 ετών