O Πρόεδρος των γυμναστών δεν θέλει να γυμνάζονται μαζί αγόρια και κορίτσια

Χωριστά θέλουν να συνεχίζουν να γυμνάζουν τα αγόρια από τα κορίτσια οι καθηγητές φυσικής αγωγής στα σχολεία. Για αυτό το λογο βρέθηκαν σήμερα έξω από το Υπουργειο Παιδείας και πολιτισμού διαμαρτυρόμενοι για την προσπάθεια του Υπουργείου να επιβάλει τη μικτή γυμναστική στους μαθητές.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πολίτη ο πρόεδρος του συνδέσμου γυμναστών Σπύρος Σπύρου επεσήμανε πως είναι προς όφελος των παιδιών να γυμνάζονται χωριστά αγόρια και κορίτσια αφού η νοοτροπία μας στην Κύπρο είναι τέτοια που δεν μπορεί να δώσει ίσες ευκαιρίες στα αγόρα και στα κορίτσια όταν γυμνάζονται μαζί.

Ο κ. Σπύρου σημείωσε πως δεν προβαίνουν σε αυτή τη διαμαρτυρία επειδή κάποιοι θα μείνουν αδιόριστοι αν περάσει η μικτή γυμναστική αλλά επειδή είναι προς το συμφέρον των παιδιών.
Μετά την αρχική του τοποθέτηση  η δημοσιογράφος Κατερίνα Ηλιάδη ρώτησε τον κ. Σπύρου αν τον 21ο αιώνα, ακόμα συζητούμε εάν μπορούν να γυμνάζονται μαζί αγόρια – κορίτσια; Ποιο είναι το πρόβλημα;

Ακολουθεί ο διάλογος

ΑΠ:«Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες που έχουμε ως Κύπρος και ποια είναι η κουλτούρα του μαθητικού μας πληθυσμού,» απάντησε ο κ. Σπύρου

EΡ:Μα τί ιδιαιτερότητες έχουμε; Είμαστε ευρωπαϊκή κοινωνία… υποτίθεται. Είναι πολύ συντηρητική αυτή η θέση.

AΠ:Είμαστε. Είμαστε ευρωπαϊκή κοινωνία, αλλά… και δεν είναι θέμα συντηρητισμού. Αυτό το έχουμε τεκμηριώσει επιστημονικά. Δεν μπορούν να αναπτυχθούν σωστά τα παιδιά. Έχει γίνει έρευνα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, η οποία το καταδεικνύει. Εδράζεται στην επίτευξη των στόχων που βάζουμε στην Παιδεία – το υπουργείο Παιδείας έχει θέσει κάποιους στόχους… διαχρονικά. Εμείς θέλουμε μέσω του μαθήματος να αναπτύσσονται αυτές οι ικανότητες των παιδιών, και των αγοριών και των κοριτσιών, στα ίδια επίπεδα. 

EΡ:Είναι απίστευτο ότι καθηγητές υποστηρίζουν ότι το 2016 δεν μπορούν να γυμνάζονται μαζί οι έφηβοι. Απίστευτη συντηρητική θέση.

AΠ: Όχι, δεν είναι θέμα συντηρητισμού. Έχει γίνει έρευνα. Το μαθησιακό περιβάλλον, όταν είναι μαζί τα αγόρια και τα κορίτσια στο μάθημα της γυμναστικής, δεν αφήνει τους μαθητές να αναπτυχθούν με τον ίδιο τρόπο. Ένα αγόρι το οποίο είναι υπέρβαρο –και δυστυχώς έχουμε πάρα πολλά παιδάκια που είναι υπέρβαρα- δεν θέλει να κάνει μάθημα γυμναστικής μαζί με κορίτσια. Δεν θέλει να το βλέπουν τα κορίτσια ότι υστερεί. Το ίδιο και τα κορίτσια. Σε αυτές τις ηλικίες, τα παιδιά κοροϊδεύουν το ένα το άλλο όταν δεν μπορούν να ανταποκριθούν. 

EΡ: Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τί ισχύει; Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, δεν είναι μαζί που γυμνάζονται τα παιδιά;

AΠ: Στην Ελλάδα, ναι, γυμνάζονται μαζί. Τα αποτελέσματα είναι που μετράνε. Εμείς λέμε ότι με βάση τους στόχους που βάζουμε, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα όταν είναι ξεχωριστά τα αγόρια, ξεχωριστά τα κορίτσια, στο μάθημα της γυμναστικής - όχι στην υπόλοιπη τους κοινωνική ζωή μέσα στο σχολείο. 

EΡ: Και υποστηρίζετε ότι αυτή είναι η κουλτούρα μας. Δεν πρέπει να βοηθήσουμε να αλλάξει;

AΠ: Βεβαίως βοηθούμε, αλλά δεν μπορούμε να θυματοποιήσουμε αυτά τα παιδιά, τα οποία δεν μπορούν να κάνουν γυμναστική, για να αλλάξουμε την κουλτούρα. 

ΕΡ: Και θα βοηθηθούν αυτά τα παιδιά με το να μην κάνουν γυμναστική με παιδιά από το αντίθετο φύλο, αντί να τα βοηθήσουμε να αδυνατίσουν, για παράδειγμα;

AΠ: Μα γι αυτό ακριβώς το λόγο έχουμε αυτή τη θέση. Εάν δεν συμμετέχουν, πώς θα αδυνατίσουν; Εάν δεν συμμετέχουν, πώς θα πάρουν αυτά που έχουν να πάρουν μέσα από τη Φυσική Αγωγή, τη στάση ζωής που πρέπει να ακολουθούν μετά; Δεν θέλουν να συμμετέχουν τα παιδιά. Αφού το βλέπουμε.

EΡ: Βασίζετε τα επιχειρήματά σας σε έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Διεθνείς έρευνες δεν υπάρχουν; Τί λένε;

ΑΠ:Βεβαίως υπάρχουν. 

EΡ: Και τί λένε;

ΑΠ: Ότι μπορούν να γυμνάζονται μαζί τα αγόρια με τα κορίτσια. Αλλά, εάν θέλουμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, πρέπει να μην γυμνάζονται μαζί. 
 

Δειτε Επισης

Υπερδιπλάσιες οι τιμές οπωροκηπευτικών στη λιανική σε σχέση με τιμές παραγωγών δείχνει το e-κοφίνι
Βανδάλισαν το Δημοτικό Σχολείο Σταυρού-«Απουσία φρούρησης, ζημιές χιλιάδων ευρώ» (pic)
Έργα διεύρυνσης του δρόμου στο κατεχόμενο Πέργαμος ανακοίνωσε ο Ουστέλ
Αυτές είναι οι τιμές πώλησης των γεωργικών προϊόντων-Όσα παρουσιάζει το «e-κοφίνι» (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Θλίψη Ένωσης Συντακτών για τον θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Πάλεψε γι’ αυτά που πίστευε και υπηρετούσε»
Τελευταία στιγμή τα πασχαλινά ψώνια στις υπεραγορές-«Αδικαιολόγητες αυξήσεις πολλές φορές»
Περιπλανώμενη: Η έκθεση ζωγραφικής της Ανθούλας Σημαδιακού
Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία, παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Ο καιρός μέχρι την Κυριακή
«Υπάρχει αρκετή φτώχεια και δεν φαίνεται»-Πέραν των χίλιων πακέτων στα χέρια άπορων οικογενειών
Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»