«Έδεσε» τα χέρια της Hermes για την παράνομη στάθμευση στο αεροδρόμιο η Νομική Υπηρεσία

Χαοτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους αφίξεων και αναχωρήσεων του αεροδρομίου Λάρνακας , καθώς κανένας ουσιαστικός έλεγχος ή ποινή δεν επιβάλλεται πλέον σε όσους σταθμεύουν παράνομα. Εξέλιξη που προέκυψε μετά από γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας, ότι η Hermes δεν έχει αρμοδιότητα επιβολής ποινών στους παρανόμους στους δρόμους του αεροδρομίου. 
 
Οι ουρές μάλιστα είναι διπλές, μιας και οι οδηγοί, ελλείψει αστυνόμευσης, διπλοπαρκάρουν τα οχήματα τους στα συγκεκριμένα σημεία, παρακωλύοντας της κυκλοφορία, και προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία για τους υπόλοιπους. Το πρόβλημα έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα, μιας και το θέμα της αστυνόμευσης στο συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται στον πάγο. Με μια δικαστική απόφαση που δένει τα χέρια της Hermes σε αυτό το κομμάτι, τις αρμόδιες υπηρεσίες να αδυνατούν να συντονιστούν και την αστυνομία να αρνείται να αναλάβει την υποχρέωση της  για συστηματική αστυνόμευση του συγκεκριμένου σημείου,  η κατάσταση κάθε άλλο παρά μπορεί να αντιμετωπιστεί. Και δυστυχώς, είναι αυτή την εικόνα αναρχίας και της ακαταστασίας που αντικρίζουν καθημερινά χιλιάδες ξένοι τουρίστες, στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας μας.
 
 
«Δεμένα» τα χέρια της Hermes
Η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη όταν η Hermes  λάμβανε συγκεκριμένα μέτρα κατά των παρανομούντων οδηγών. Η μεταφορά των παράνομα σταθμευμένων οχημάτων με γερανό και το κλείδωμα των τροχών, ήταν τα δύο μέτρα που είχαν «συμμορφώσει» σε ικανοποιητικό βαθμό τους οδηγούς που έσπευδαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας  Ωστόσο,  μετά από προσφυγή καταγγελθέντα πολίτη στο Ανώτατο Δικαστήριο και  αθωωτική γι αυτόν απόφαση, η Νομική Υπηρεσία απεφάνθη ότι η Hermes δεν έχει αρμοδιότητα να λαμβάνει τέτοιους είδους μέτρα στους δρόμους εντός των αεροδρομίων.  Όπως μας υποδείχθηκε, παρά το γεγονός ότι ο δρόμος μπροστά από το κτίριο του Αερολιμένα  βρίσκεται μέσα στην περιοχή του αεροδρομίου, η Hermes, ως ιδιωτική εταιρεία, δεν έχει καμία νομική εξουσία να εκδίδει πρόστιμα ή να ρυμουλκεί οχήματα παράνομα σταθμευμένα στους χώρους αποβίβασης οχημάτων και σε άλλους μη ενδεδειγμένους χώρους στάθμευσης. Όπως υπέδειξε ο Γενικός Εισαγγελέας, αρμόδια για το σκοπό αυτό είναι μόνο η αστυνομία
 
 
Στραβά μάτια από την αστυνομία
Όπως μας ανέφερε αρμόδια πηγή, από τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας και μετά, η κατάσταση, ειδικά στο αεροδρόμιο Λάρνακας, έχει επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό.  Οδηγοί σταθμεύουν ή  διπλαπαρκάρουν μπροστά από τις εισόδους και τις εξόδους του αερολιμένα για ώρες, χωρίς να μπορεί κανένας να τους ελέγξει. Το υπουργείο Συγκοινωνιών, με το οποίο ήρθαμε σε επαφή, μας  παρέπεμψε στην αστυνομία, η οποία από την πλευρά της, για τους δικούς της λόγους, αρνείται να παρέχει τις αναγκαίες υπηρεσίες  για τη ρύθμιση της τροχαίας κίνησης στο σημείο.  Το θέμα, όπως μας υποδείχθηκε, συζητείται εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο η αστυνομία προβάλλει διάφορους ισχυρισμούς για να μην αναλάβει το συγκεκριμένο κομμάτι, παρά το γεγονός ότι η υποχρέωση της αυτή προβλέπεται μέσα από τις συμφωνίες που είχαν υπογραφεί εξ αρχής με τη Hermes για παραχώρηση των αεροδρομίων.
 
Η επίσημη θέση της Αστυνομίας

Από την πλευρά της, η αστυνομία θεωρεί ότι το θέμα τυγχάνει ικανοποιητικού χειρισμού,  σε συνεργασία με τους παρκαδόρους που εργοδοτεί η Hermes. «Όντως μέρες με αυξημένη αεροπορική κίνηση, όπως η Τετάρτη και το Σάββατο, υπάρχει συμφόρηση, ωστόσο σε συνεργασία με τους εργαζόμενους της Hermes και τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων διαχειριζόμαστε την κατάσταση», μας ανέφερε ο Αναπληρωτής Αστυνομικός Διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου, Φίλιππος Παπαηλία.
 
Εξάλλου σε δηλώσεις του στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ online ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης επανέλαβε ότι στόχος είναι η διευκόλυνση των οδηγών. Τόνισε πως όπου παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις η αστυνομία προχωρεί σε εξώδικες καταγγελίες. Τέλος ανέφερε ότι σε πρόσφατη σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων για το θέμα η αστυνομία έθεσε το θέμα της υποδομής, τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνουν διευθετήσεις από πλευράς του αεροδρομίου, για να διευκολυνθεί η κίνηση στο συγκεκριμένο σημείο.
 

Το μελετούν
Προκειμένου να επανέλθει η τάξη, γίνονται προσπάθειες ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή. Οι εμπλεκόμενοι συζητούν το θέμα, και στο τραπέζι βρίσκονται εισηγήσεις, έτσι ώστε είτε η αστυνομία είτε οι δημοτικές αρχές να ρυθμίζουν την τροχαία κίνηση στο σημείο, και να επιβάλλουν μέτρα εκεί και όπου χρειάζεται.
 
 
Τα βρήκαν στην Πάφο
Αξίζει να αναφερθεί ότι το αντίστοιχο πρόβλημα στο Αεροδρόμιο Πάφου έχει επιλυθεί, μετά από συντονισμό όλων των αρμόδιων υπηρεσιών.  Σε αυτή την περίπτωση, η αστυνομία ανέλαβε κανονικά την υποχρέωση της για αστυνόμευση του χώρου.
 
Οχήματα διπλωματικών αποστολών σε αναπηρικά parking!
Σημειώνεται ότι τα μέτρα που λάμβανε στο παρελθόν η Hermes για αντιμετώπιση του φαινομένου στον Αερολιμένα Λάρνακας είχαν αποδώσει, καθώς οι οδηγοί συμμορφώνονταν  με τους κανόνες και η κίνηση στο αεροδρόμια διεξαγόταν ομαλά. Αξιοσημείωτο είναι  επίσης το γεγονός όχι είχαν καταγγελθεί μέχρι και οχήματα που μετέφεραν διπλωματικές αποστολές, τα οποία είχαν εντοπιστεί σταθμευμένα σε χώρους αναπήρων!
 
 
 

Δειτε Επισης

Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)
Φλαούνες, πασκιές, κόκκινα αυγά-Τα έθιμα του Πάσχα που αναβιώνουν ξανά
Με εκδηλώσεις και πορείες τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά η Κύπρος
Δεν υποχωρεί η σκόνη, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού
«Παιδάκι πήρε δώρο ένα παιχνίδι και έτρεχε στον κήπο… Ήταν χαρά και λύπη μαζί»
Γυρίζουν την πλάτη στα ορεινά, πάνε παραλία όσοι θα εκμεταλλευτούν τις εορτές του Πάσχα