Νέο νομοσχέδιο για το κάπνισμα προβλέπει ποινές μέχρι 2 χιλιάδες ευρώ

Απαγόρευση του καπνίσματος και σε κάποιους ανοιχτούς χώρους συζήτησε σήμερα η επιτροπή Υγείας της Βουλής ενώ σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν θα προβλέπονται και  αυστηρότερα πρόστιμα που θα φθάνουν τις 2 χιλιάδες ευρώ.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, καθώς από τα τέλη Ιουλίου η Κύπρος έχει λάβει προειδοποιητική επιστολή από την Κομισιόν για εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας.
Απαγορεύεται πλήρως σε ανοιχτούς χώρους σε σχολεία και νοσοκομεία

Σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, το κάπνισμα θα απαγορεύεται πλήρως σε όλους τους χώρους εργασίας και στα Νοσοκομεία, Σχολεία και Παιδότοπους και στους ανοικτούς σε αυτά χώρους. Η απαγόρευση θα αφορά και τα νέα καπνικά προϊόντα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα φυτικά προϊόντα για κάπνισμα και ναργιλέ.

Αυστηρότερες ποινές και αναστολή λειτουργίας καταστημάτων
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης αυστηρότερες ποινές στους παρανομούντες, και οι οποίες φτάνουν τις 2 χιλιάδες ευρώ ή και την αναστολή της λειτουργίας μιας επιχείρησης μέχρι και 4 μέρες με δικαίωμα του δικαστηρίου να ανανεώνει κάθε τέσσερις μέρες την ποινή αυτή.

Τι αλλάζει για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα  
Ανάμεσα στις εναρμονιστικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται η επιβολή τελών για παρεχόμενες υπηρεσίες και η απαγόρευση της διάθεσης στην αγορά ηλεκτρονικών τσιγάρων που δεν πληρούν τους Κανονισμούς καθώς και η απαγόρευση της πώλησης τσιγάρων σε πακέτο που περιέχει κάτω από 20 τσιγάρα και καπνού για τυλιχτό τσιγάρο κάτω από 30 γραμμάρια.

Το κράτος αδυνατεί να εφαρμόσει τους νόμους
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου είπε πως πρόκειται για ένα μείζον θέμα που απασχολεί ανθρώπους και ευρύτερα την εμπορική και οικονομική ζωή του τόπου, για το οποίο δυστυχώς -όπως διαπιστώνεται- το κράτος αδυνατεί να εφαρμόσει το νόμο.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης εξέφρασε την υποστήριξη του στη νέα νομοθεσία που εκσυγχρονίζει το Νόμο περί καπνίσματος και εξασφαλίζει με καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα των μη καπνιστών. “Είμαστε φανατικά υπέρ της υγείας και θεωρούμε ότι ένα κρίσιμο ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας είναι η προστασία των παθητικών καπνιστών ή μη καπνιστών, γι αυτό υποστηρίζουμε τις αυστηρότερες ρήτρες που θέτει η νέα νομοθεσία εφόσον αυτή η Πολιτεία αποφασίσει ότι θα τις εφαρμόσει”, είπε.

Διαφωνούν οι ιδιοκτήτες Κέντρων Αναψυχής 

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής Φάνος Λεβέντης εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του με τη φιλοσοφία της προτεινόμενης νομοθεσίας σε ό,τι έχει να κάνει με την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος και την επιβολή πολύ αυστηρότερων ποινών. “Είναι ξεκάθαρο και αφήνεται να αιωρείται ότι υπάρχει οδηγία που να προνοεί καθολικές απαγορεύσεις ενώ κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, υπάρχει δυνατότητα στα κράτη μέλη να θεσπίζουν νομοθεσίες ανάλογα με το πώς επιθυμούν οι ίδιες”, είπε.
 
  

Δειτε Επισης

Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)
Φλαούνες, πασκιές, κόκκινα αυγά-Τα έθιμα του Πάσχα που αναβιώνουν ξανά
Με εκδηλώσεις και πορείες τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά η Κύπρος
Δεν υποχωρεί η σκόνη, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού
«Παιδάκι πήρε δώρο ένα παιχνίδι και έτρεχε στον κήπο… Ήταν χαρά και λύπη μαζί»
Γυρίζουν την πλάτη στα ορεινά, πάνε παραλία όσοι θα εκμεταλλευτούν τις εορτές του Πάσχα