Φωνάζουν οι καθηγητές Μέσης για τις αλλαγές στα σχολικά εργαστήρια

Δεκάδες καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης κατήγγειλαν σήμερα ότι το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε αλλαγή του τρόπου εργαστηριοποίησης των μαθητών, αυξάνοντας τον αριθμό των ατόμων που συμμετέχουν στα εργαστήρια, κίνηση η οποία, σύμφωνα με τους καθηγητές, εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών και υποβαθμίζει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αφήνοντας παράλληλα αδιόριστους δεκάδες καθηγητές, ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης των κλάδων τους.
 
Καθηγητές Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, Χημείας, Πληροφορικής και Οικιακής Οικονομίας συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το Υπουργείο Παιδείας σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα θέματα ασφάλειας και υγείας που προκύπτουν από το μεγάλο αριθμό μαθητών στα εργαστήρια, καλώντας το Υπουργείο να προχωρήσει σε διορισμούς των αδιόριστων καθηγητών στους εν λόγω κλάδους για να λύσει το πρόβλημα.
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Καθηγητών Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Μάριο Κανεκλίδη, λόγω των αναγκών που προέκυψαν για καθηγητές στο πλαίσιο της εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, το Υπουργείο αποφάσισε να συρρικνώσει άλλους κλάδους για να πετύχει την πολιτική του.
 
Αναφέρθηκε επίσης σε έρευνα που διενεργήθηκε κατόπιν αιτήματος του Συνδέσμου για το μάθημα του Σχεδιασμού και της Τεχνολογίας, η οποία, όπως είπε, εκθέτει το Υπουργείο Παιδείας.
 
Είπε ακόμα πως ο Σύνδεσμος ζητούσε διάλογο για το θέμα με το Υπουργείο από τον περασμένο Ιούνιο όμως η απάντηση του Υπουργείου ήταν αρνητική και κάλεσε τους Συνδέσμους των καθηγητών σε συνάντηση το ερχόμενο Σάββατο για να εξετάσουν την επόμενη κίνησή τους.
 
«Ζητούμε από τον Υπουργό Παιδείας ουσιαστική εργαστηριοποίηση σε όλες τις τάξεις του λυκείου. Ο υπερπληθυσμός στα τμήματα πρέπει να σταματήσει. Δεν γίνεται ουσιαστική μάθηση των μαθητών. Ζητούμε άμεσο διορισμό όλων των αδιοριστών, 22 στον αριθμό, ούτως ώστε να λύσουμε το ανθρώπινο πρόβλημα της εργασίας τους», δήλωσε εκ μέρους των Χημικών ο Ανδρέας Νικολάου, καλώντας τον Υπουργό να δώσει λύση σε αυτά τα δύο θέματα και προσθέτοντας πως με αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να γίνει σωστή, ποιοτική μάθηση της χημείας στα σχολεία
Οι εκπρόσωποι των Συνδέσμων επέδωσαν επίσης ψήφισμα με τις θέσεις και τα αιτήματα τους για να μεταβιβαστεί στον Υπουργό.
 
Μετά την εκδήλωση διαμαρτυρίας, ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, κάλεσε σε συνάντηση τους εκπροσώπους των τεσσάρων Συνδέσμων.
 
Ο Σύνδεσμος Γυμναστών Κύπρου ανέστειλε πάντως τη συμμετοχή του στη σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας, μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από την Επιθεώρηση Φυσικής Αγωγής ότι θα επιληφθεί του θέματος της μικτής γύμνασης, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Συνδέσμου.
 
“Η στελέχωση των σχολείων δεν γίνεται στη βάση διαμαρτυριών”
 
Η στελέχωση των σχολείων γίνεται στη βάση πραγματικών δεδομένων και όχι στη βάση διαμαρτυριών, ήταν η απάντηση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, για το θέμα, Κώστα Καδή.
 
Ο κ. Καδής προέβη σε δήλωση μετά τη λήξη της διαμαρτυρίας των καθηγητών, κατά την οποία διευκρίνισε ότι οι διορισμοί έγιναν στη βάση συγκεκριμένης υπεύθυνης πολιτικής, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνουν διορισμοί εκπαιδευτικών χωρίς να υπάρχουν πραγματικές ανάγκες.
 
Ανέφερε εξάλλου πως τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά τον αριθμό των αδιόριστων καθηγητών, ο οποίος μειώθηκε σημαντικά.
 
Ο κ. Καδής είπε ακόμη ότι δεν αποτελεί υπεύθυνη πολιτική, να επωμιστεί ο φορολογούμενος πολίτης, 3 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να σταματήσει να υπάρχει αριθμός αδιόριστων εκπαιδευτικών, από τη στιγμή μάλιστα που δεν καταγράφονται ανάγκες.
 
Ανέφερε ακόμη ότι η στελέχωση των σχολείων με εκπαιδευτικό προσωπικό γίνεται κατά τρόπο τεκμηριωμένο, εκεί όπου καταγράφονται ανάγκες, και ακολουθείται σειρά εσωτερικών διαδικασιών και δράσεων.
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε η ένσταση για τις εκλογές στον δήμο Δυτικής Λεμεσού-Κανονικά υποψήφιος ο Νίκος Σπύρου
Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος-Αντίθετος ο Eισαγγελέας που τον κρίνει αμετανόητο
Θλίψη Ένωσης Συντακτών για τον θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Πάλεψε γι’ αυτά που πίστευε και υπηρετούσε»
Τελευταία στιγμή τα πασχαλινά ψώνια στις υπεραγορές-«Αδικαιολόγητες αυξήσεις πολλές φορές»
Χειροπέδες σε 30χρονο για υπόθεση ληστείας, απειλές και επίθεση στη Λεμεσό
Στον Λίβανο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν-Επί τάπητος το πακέτο στήριξης για μείωση Μεταναστευτικών ροών
Νομική μάχη στο Εφετείο για την κράτηση των υπόπτων για «Δημητρούι»-Σε εξέλιξη η διαδικασία
BINTEO: Πατέρας ανάγκαζε τον 6χρονο γιο του να τρέξει σε διάδρομο-Πέθανε από χρόνια κακοποίηση
Περιπλανώμενη: Η έκθεση ζωγραφικής της Ανθούλας Σημαδιακού
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής