Στο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Πύργου διανυκτέρευσαν οι 55 μετανάστες

Οι μετανάστες, που έφθασαν χθες βράδυ με πλοιάριο από τα τουρκικά παράλια στην περιοχή του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, φιλοξενήθηκαν τη νύχτα στο Δημοτικό σχολείο Κάτω Πύργου, στην αίθουσα αθλοπαιδιών, και τους προσφέρθηκε τροφή και ρουχισμός.

 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας Κώστας Μιχαηλίδης ανέφερε πως σήμερα νωρίς το πρωί οι 55 μετανάστες αναμένεται να μεταφερθούν στο Κέντρο φιλοξενίας στην Κοφίνου.
 
Χθες οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας τέθηκαν σε άμεση κινητοποίηση μετά από πληροφορία για άφιξη μεταναστών. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, ο αριθμός των μεταναστών ήταν 47, ωστόσο μετά από έρευνες εντοπίστηκαν να περιπλανώνται στην κοινότητα άλλοι 8 μετανάστες.  
Όλοι οι μετανάστες οδηγήθηκαν στον Αστυνομικό Σταθμό Κάτω Πύργου για εξακρίβωση των στοιχείων τους. Πρόκειται για 39 άνδρες, 13 ανήλικους (κάτω των 18) και 3 γυναίκες.


Από εξετάσεις που έγιναν μέσω της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, διαπιστώθηκε, ότι τέσσερις από τους πιο πάνω αλλοδαπούς (άντρες) είναι απαγορευμένοι μετανάστες και συνελήφθησαν για αυτόφωρο αδίκημα.


Επίσης, με δικαστικά εντάλματα συνελήφθησαν δύο από τους μετανάστες (ένας βρίσκεται και στη λίστα των απαγορευμένων) μεταναστών, όπου διερευνάται το ενδεχόμενο να είναι οι χειριστές της βάρκας.
Ο Αστυνομικός Σταθμός Πύργου συνεχίζει τις εξετάσεις.


Το πλοιάριο προσέγγισε τις ακτές νωρίς χθες το απόγευμα και μετανάστες βγήκαν στην ακτή μετά από πολλές και κοπιώδεις προσπάθειες, αφού η περιοχή είναι βραχώδης και απόκρημνη. Οι μετανάστες έγιναν αντιληπτοί στην περιοχή του Λιμνίτη και ενημερώθηκε αμέσως η Αστυνομία του Κάτω Πύργου. Οι αστυνομικοί εντόπισαν όλους τους μετανάστες και τους μετέφεραν στον αστυνομικό σταθμό Κάτω Πύργου.
 
Μερικοί από αυτούς που είχαν τραυματιστεί στα βράχια μεταφέρθηκαν για περίθαλψη στο τοπικό νοσοκομείο Κάτω Πύργου. Σύμφωνα με τους επί καθήκοντι ιατρούς, κάποιοι εκ των μεταναστών υπέστησαν ήπιας μορφής αφυδάτωση λόγω του ότι, όπως εκτιμάται, έμειναν χωρίς νερό για κάποιες μέρες.
 
Η επιχείρηση βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το απόγευμα για εντοπισμό και άλλων μεταναστών που τυχόν να αφίχθηκαν στην περιοχή.
 
 
Συνελήφθησαν 4 πρόσωπα


Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, συνελήφθησαν χθες με δικαστικά εντάλματα και τέθηκαν υπό κράτηση τέσσερα πρόσωπα.


Τα πιο πάνω πρόσωπα, εντοπίστηκαν γύρω στις 7.30 χθες το πρωί από μέλη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας να επιβαίνουν σε δύο οχήματα στην περιοχή «ΜΑΝΣΟΥΡΑ» της επαρχίας Λευκωσίας.
Η παρουσία τους στην περιοχή θεωρήθηκε ύποπτη και οδηγήθηκαν αρχικά στον Αστυνομικό Σταθμό Κάτω Πύργου και στη συνέχεια στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Πάφου για περαιτέρω έλεγχο των στοιχείων τους.


Κατά τον έλεγχο δεν προέκυψε οτιδήποτε εναντίον τους, ενώ δεν έδωσαν ικανοποιητικές εξηγήσεις για την παρουσία τους στην πιο πάνω περιοχή.
Ακολούθως, διαπιστώθηκε, ότι ανάμεσα στους μετανάστες που κατέφθασαν αργότερα βρίσκονταν και μέλη των οικογενειών δύο εκ των πιο πάνω συλληφθέντων.
Το ΤΑΕ Μόρφου συνεχίζει τις εξετάσεις.

Σημειώνεται πως μετανάστες είχαν αφιχθεί αρχικά στη θαλάσσια περιοχή του Κάτω Πύργου στις 2 Αυγούστου ενώ μετά από λίγες μέρες αφίχθηκε εκ νέου και άλλος αριθμός μεταναστών.

 
 

Δειτε Επισης

Έσπασαν κάθε ρεκόρ τα ρατσιστικά περιστατικά το 2023-Επιθέσεις για καταγωγή και σεξουαλικό προσανατολισμό
Οδεύει προς... καταδίκη το e-justice, δεν επιλύονται τα προβλήματα-«Αγορεύσεις» για την τύχη του συστήματος
Άναψε φωτιές και φούντωσε πρόωρη προεδρολογία η παύση Οδυσσέα-Σεναριολογία με φόντο το 2028
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»