Ακριβό μου φοιτητικό ενοίκιο

Σε υψηλή ζήτηση βρίσκονται αυτή την περίοδο τα διαμερίσματα που βρίσκονται κοντά σε πανεπιστημιακά ιδρύματα.  Ένα μόλις μήνα πριν την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιά, γονείς και φοιτητές βρίσκονται σε αγώνα δρόμου, για να καταφέρουν να βρουν διαμέρισμα, σε ικανοποιητική τιμή. Ωστόσο, και μόνο η γειτνίαση ενός διαμερίσματος με πανεπιστημιακό ίδρυμα, εκτοξεύει την τιμή του, καθιστώντας το απαγορευτικό για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή, με «βασιλιά»  των ακριβών ενοικίων την Έγκωμη, στη Λευκωσία. Πιο οικονομικές περιοχές ο Άγιος Δομέτιος, η Παλλουριώτισσα και η Αγλαντζιά, ωστόσο και σε αυτές τις περιπτώσεις οι οικογένειες των φοιτητών καλούνται να βάλουν επίσης βαθιά το χέρι στην τσέπη.  Και αν σε αυτό το σκηνικό, προστεθούν και τα δίδακτρα, το κόστος της φοιτητικής ζωής ανεβαίνει στα ύψη!
 
Αν και ακριβά για ένα φοιτητή, τα διαμερίσματα σε συγκεκριμένες περιοχές ενοικιάζονται και μάλιστα είναι δυσεύρετα, γεγονός που καταδεικνύει πως οι γονείς κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά τους.
 
ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
 
Πανάκριβη η Έγκωμη
Η πιο ακριβή περιοχή της Λευκωσίας, είναι η Έγκωμη. Όπως ανέφερε στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online ο ιδιοκτήτης της εταιρείας G&P Lazarou Estate Agents, κτηματομεσίτης Πέτρος Λαζάρου, ειδικά τα διαμερίσματα που βρίσκονται κοντά στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, είναι τα πιο περιζήτητα και πιο ακριβά της πρωτεύσας. Στην περιοχή αυτή, ένα studio ή διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου προσφέρεται στα 500 περίπου ευρώ μηνιαίως, αναλόγως και της κατάστασής του, ένα δυάρι προς 550 – 600 ευρώ (κατηγορίας Β+) , ενώ τα διαμερίσματα τριών υπνοδωματίων ενοικιάζονται περίπου στα 800 – 1000 ευρώ.
Ψηλές όμως είναι οι τιμές και για τα διαμερίσματα που γειτνιάζουν με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το οποίο επίσης βρίσκεται στην Έγκωμη. Studio και διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου ενοικιάζονται περίπου στα 400 ευρώ το μήνα, δυάρια προς 500 – 550 ευρώ και από 700 – 800 ευρώ τα τριάρια. Σύμφωνα με τον κ. Λαζάρου, η περιοχή αυτή είναι περιζήτητη τόσο από φοιτητές όσο και από εργαζόμενους σε μεγάλες εταιρείες, εξ ου και οι τιμές τους είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με διαμερίσματα άλλων περιοχών της πρωτεύουσας , που επίσης έχουν πανεπιστημιακά ιδρύματα εντός των ορίων τους.
 
Φθηνή λύση ο Άγιος Δομέτιος
Πολλοί φοιτητές των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Έγκωμης, που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν οικονομικά στα ενοίκια που ζητούνται στη συγκεκριμένη περιοχή, αναζητούν διαμερίσματα στον σαφώς φθηνότερο Άγιο Δομέτιο. Εκεί, ένα «μονάρι» προσφέρεται στα 300 – 350 ευρώ, ένα διάρι στα 350 ευρώ, ενώ τα διαμερίσματα τριών υπνοδωματίων ενοικιάζονται περίπου στα 550 – 600 ευρώ.  
 
Λύση ο Στρόβολος και η Λακατάμια
Λόγω των υψηλών τιμών στα ενοίκια των διαμερισμάτων της Έγκωμης, κάποιοι φοιτητές επιλέγουν να μείνουν  λίγο πιο μακριά. Περιοχές όπως ο Στρόβολος, η Λακατάμια και η Ανθούπολη βρίσκονται στις επιλογές τους, με σαφώς φθηνότερο ενοίκιο. Στα 400 ευρώ περίπου κυμαίνεται η τιμή για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στο Στρόβολο, στα 500 – 600 ευρώ για ένα δυάρι, ενώ για ένα τριάρι η τιμή ανεβαίνει στα 700. Αντιστοίχως στη Λακατάμια, το «μονάρι» ενοικιάζεται περίπου στα 300 ευρώ, το δυάρι στα 350 και τα τριάρι περίπου στα 500 ευρώ.  
 
Πιο λογικές οι τιμές σε  Καϊμακλί - Αγλαντζιά
Οι περιοχές Καϊμακλί και Παλλουριώτισσα εξυπηρετούν τις ανάγκες των φοιτητών του Πανεπιστημίου Φρέντερικ.  Στις συγκεκριμένες περιοχές οι τιμές κυμαίνονται περίπου στα 250 – 300 ευρώ για ένα «μονάρι», στα 300 – 400 ευρώ για ένα δυάρι και στα 500 – 600 ευρώ για ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων.  Όπως εξήγησε ο κ. Λαζάρου, οι τιμές στο Καϊμακλί είναι πιο χαμηλές, καθώς πρόκειται για περιοχή σαφώς χαμηλότερου βιοτικού επιπέδου, η οποία συνορεύει με την πράσινη γραμμή.  Στα ίδια επίπεδα βρίσκονται, εξάλλου, οι τιμές των διαμερισμάτων που βρίσκονται στην Αγλαντζιά,  κοντά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.  Εκεί, για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου ο φοιτητής καλείται να πληρώσει 300 ευρώ το μήνα, 350 – 400 ευρώ για ένα δυάρι και 550 – 600 ευρώ για ένα τριάρι.
 
ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ
Στη Λεμεσό,  μεγάλη ζήτηση παρατηρείται κυρίως στα διαμερίσματα που βρίσκονται κοντά στο ΤΕΠΑΚ. Οι τιμές σε αυτή την περιοχή κυμαίνονται περίπου στα 300 – 400 ευρώ για ένα «μονάρι», στα 400 – 500 για ένα διάρι, ενώ για τα διαμερίσματα τριών υπνοδωματίων οι τιμές βρίσκονται περίπου στα 600 – 700 ευρώ.
 
«Ακριβαίνουν από του χρόνου τα ενοίκια»
 Ο κ. Λαζάρου σχολίασε  πως οι τιμές  που ισχύουν σήμερα, δεν είναι ιδιαιτέρως ψηλές. «Πρόκειται για τιμές της κρίσης, είναι ακόμα πιεσμένες αλλά εκτιμώ ότι θα ανεβούν διότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη από διαμερίσματα , εξ αιτίας του γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δεν κτίζονται πολυκατοικίες και υπάρχει συσσωρευμένη ανάγκη και για ενοίκιο και για αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.  Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν δεν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην οικονομία, τα ενοίκια αυξηθούν από την επόμενη χρονιά.
 

Δειτε Επισης

Εντοπίστηκε σε αυλή Λυκείου με κλοπιμαία μοτοσικλέτα-Συνελήφθη 34χρονος
Πέθανε ο πρώτος ασθενής που είχε κάνει μεταμόσχευση νεφρού από γενετικά τροποποιημένο χοίρο
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία-Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
Βάζει τέλος στις αντιδράσεις για την απόσυρση του AstraZeneca o Καραγιάννης-«Ένας θόρυβος για το τίποτα»
Παραμένουν ανεπιτήρητα εγκαταλελειμμένα υποστατικά σε βιομηχανικές-Στο τραπέζι οι κάμερες και σε Δήμους
Το σκυλάκι ΑΙ, η εργοδότηση τραγουδιστριών όπερας και οι υποψήφιοι που το έριξαν στην πλάκα
«Γνώριμη είναι η φωνή που ακούεις»-Τα κόμματα στην εξουσία χωρίς φαντασία
«Η λύση είναι διορισμός ανακριτών από Υπουργικό»-Η ποινική διερεύνηση και το κεφάλαιο ευθύνες για τον Θανάση
Κουκουλοφόροι έριχναν πέτρες σε οχήματα στη Λευκωσία-Τραυματίστηκε ένα πρόσωπο
Κλειστός ο αυτοκινητόδρομος Πάφου-Λεμεσού λόγω πυρκαγιάς σε όχημα