«Ο ένας χατζής, ο άλλος χατζής, ποιος θα γίνει μπογιατζής;»

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter από το γραφείο Τύπου του κυβερνήτη του Ντουμπάι Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ, έκανε τον γύρω του κόσμου δείχνοντας τον Σεΐχη να περιοδεύει σε άδεια γραφεία κυβερνητικών υπηρεσιών, μετά από αιφνίδια επίσκεψη που πραγματοποίησε στους χώρους. Φανερή η αμηχανία του Σεΐχη Μοχάμεντ μπροστά στα άδεια γραφεία των υψηλόβαθμων αξιωματούχων! Ο Σεϊχης Μοχάμεντ είναι γνωστός για τους αιφνίδιους ελέγχους που πραγματοποιεί σε ζωτικές κρατικές υπηρεσίες με σκοπό τη διασφάλιση των υπηρεσιών με τα υψηλότερα πρότυπα παγκοσμίως. Αποτέλεσμα του ελέγχου, ήταν η πρόωρη συνταξιοδότηση εννέα μελών της διοίκησης της δημοτικής αρχής του Ντουμπάι, μάλιστα με τη δημοσίευση των ονομάτων τους στο τοπικό τύπο.

Μήπως το παράδειγμα ενός κυβερνήτη μιας ούτως καλούμενης τριτοκοσμικής  αράβικης χώρας, που αν και δεν ανήκει στη προηγμένο κόσμο της αναπτυγμένης Δύσης, εντούτοις μπορεί να είναι κατάλληλο προς υιοθέτηση του από μια ευρωπαϊκή χώρα, όπως είναι η Κύπρος? Γιατί η μάστιγγα των αδικαιολόγητων απουσιών κυβερνητικών υπαλλήλων από τον χώρο εργασίας τους, ταλαιπωρεί το κοινό που ξοδεύει χρόνο αν όχι και χρήμα, για να σταθεί στη ουρά εξυπηρέτησης του εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις του απέναντι στο κράτος. Συγκεκριμένα, κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες, δεν τηρούν το ωράριο εξυπηρέτησης του κοινού και λειτουργίας των ταμείων τους, ταλαιπωρώντας έτσι πολίτες που φεύγουν χωρίς να εξυπηρετηθούν. Τα παράπονα αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Και όπως λέει και μια παροιμία, «Τζάμπα δούλευε, τζάμπα μην κάθεσαι». Πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης, όποια πολιτική χροιά και να έχει, είναι να καλλιεργηθεί η κουλτούρα του πρότυπου ενός κυβερνητικού υπαλλήλου που θα είναι ικανός να σεβαστεί τις υποχρεώσεις του απέναντι στον πολίτη. Ο Κάρολος Μαρξ, ως οραματιστής, υποστήριξε ότι «μπορείς να χειραγωγήσεις ένα σκλάβο πολύ καλύτερα, αν τον πείσεις ότι είναι ένας υπάλληλος». Το καλούπιασμα όμως του υπαλλήλου χωρίς τη δυνατότητα της αξιοκρατικής του ανέλιξης, του στερεί τη θέληση για πιο αποδοτικό επίπεδο προσφοράς και του σκοτώνει οποιανδήποτε πρωτοβουλία προς καλυτέρευση των επαγγελματικών του ικανοτήτων. Όπως επιτυχημένα το διατύπωσε ο Βρετανός διαφημιστής David Ogilvy, «η σκληρή δουλειά δεν σκότωσε ποτέ κανέναν. Οι άνθρωποι πεθαίνουν από ανία, ψυχολογικά προβλήματα και αρρώστιες. Μάλιστα, όσο πιο σκληρά εργάζονται οι άνθρωποι, τόσο πιο ευτυχισμένοι και υγιείς είναι».

Πρόσφατα και σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο με τις καταχρήσεις αδειών ασθενείας που παρατηρείται σε διάφορα κυβερνητικά Τμήματα και Υπηρεσίες, το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού μελέτησε το ενδεχόμενο αγοράς νέου σύγχρονου συστήματος ελέγχου του χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης των δημοσίων υπαλλήλων από την εργασία τους. Ε, καιρός είναι να εντάξουμε επιτέλους τη τεχνολογία στις υπηρεσίες μας, για περιορισμό των αρνητικών διαστάσεων που προσλαμβάνει το εν λόγω φαινόμενο στο δημόσιο, με ένα ενιαίο σύστημα τήρησης στοιχείων σε βάσεις δεδομένων. Η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου ανέλαβε από το 2012 τη διεξαγωγή μελέτης για τις άδειες ασθενείας των κρατικών υπαλλήλων (Δημόσια Υπηρεσία, Εκπαιδευτική Υπηρεσία, Αστυνομία), στο πλαίσιο της οποίας ζήτησε τη συγκέντρωση αναλυτικών στοιχείων από τις διάφορες Υπηρεσίες, αλλά ακόμη δεν έχει συνταχθεί η τελική έκθεση, λόγω μη ανταπόκρισης κυβερνητικών τμημάτων. Μια κωλυσιεργία που εκφράζει τη γραφειοκρατική μηχανή της κυβέρνησης. Και αυτή η πολιτική, εδραιώνει την άνθηση της αθέτησης των καθηκόντων των κυβερνητικών υπαλλήλων με τη παραβίαση της εφαρμογής των σχετικών κανονισμών. Και πράγματι έχει διαπιστωθεί ότι οι κανονισμοί τυγχάνουν εκμετάλλευσης από κάποιους υπαλλήλους, με εντονότερο πρόβλημα σε ορισμένες Υπηρεσίες.

Σ’ ότι αφορά στο ζήτημα του ελέγχου της αυθεντικότητας των πιστοποιητικών που προσκομίζονται για τη χορήγηση άδειας ασθένειας, οι Κανονισμοί  περί Δημόσιας Υπηρεσίας παρέχουν τη δυνατότητα στον Προϊστάμενο κάθε Υπηρεσίας, σε περίπτωση που έχει αμφιβολία ως προς την αντικειμενικότητα του πιστοποιητικού ασθένειας που εκδίδεται, όπως παραπέμψει το θέμα στο υπουργείο Υγείας, το οποίο και μεριμνά για τη σύσταση ειδικής Επιτροπής για διερεύνηση του θέματος. Τηρείται όμως αξιοκρατικά ο συγκεκριμένος κανονισμός?

Είναι τόσο δύσκολο τελικά να τεθεί σε τήρηση το καθορισμένο ωράριο για τη μερίδα των επιτήδειων κυβερνητικών υπαλλήλων που αρνούνται να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς και ζητούν την εξαίρεση της υπηρεσίας ή και του Τμήματος τους από το νέο ωράριο? «Ο ένας χατζής, ο άλλος χατζής, ποιος θα γίνει μπογιατζής»?? Αυτήν την ετσι-θελική συμπεριφορά έχει να καταπολεμήσει η κυβέρνηση γιατί  διακυβεύεται η εικόνα και το κύρος της δημόσιας υπηρεσίας. Να καταπολεμηθεί η ρίζα του κακού με την τάση για κουμπαριλίκι και εύνοια λόγω πολιτικών κομματικών σκοπιμοτήτων με την εργοδότηση υπαλλήλων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και τα απαιτούμενα προσόντα για τη κυβερνητική θέση που πληρώνει ο κύπριος φορολογούμενος.

«Όταν σου αρέσει η δουλειά σου, κάθε μέρα είναι αργία» είπε κάποτε ο αμερικανός σκιτσογράφος Frank Tyger. Αυτή η διατύπωση πρέπει να υιοθετηθεί από τον κάθε κυβερνητικό υπάλληλο που απολαμβάνει περισσότερα ωφελήματα από συνάδελφο του στον ιδιωτικό τομέα. Δεν χρειάζεται επιτήρηση, αλλά καλλιέργεια σεβασμού στο θεσμό της εργασίας.
Μήπως στ’ αλήθεια να μας χρειάζονται οι δικτατορικές, αλλά κι αποτελεσματικές ικανότητες ενός σείχη, για να μπει επιτέλους σε σωστή λειτουργία η κυβερνητική μηχανή στη δημοκρατική μας χώρα?
 
Άννα Λεωνίδου     
AnnaLeonidou@hotmail.com
 

Δειτε Επισης

Νομικό τμήμα Αστυνομίας. Μια έτσι, μια γιουβέτσι
Αρχηγό Αστυνομίας αλλάξαμε. Νοοτροπία αλλάξαμε;
Ας μην βάζουμε το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν πάνω από ανθρώπινες ζωές
Πολιτική επιχειρηματολογία έναντι ευχολογίων
Αυτισμός και η ποικιλομορφία του
Συμβασιούχοι Οπλίτες: Άμεση ανάγκη για στήριξη και αναβάθμιση τους στην Εθνική Φρουρά
Η νομιμότητα αποστολής προσκλητηρίων γάμου με φακέλους της Αστυνομίας και η άγνοια του Αρχηγού
Η έκθεση Ντράγκι και η επιβίωση της ΕΕ
Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε ομαλά, με δεκάδες νέες δράσεις και καινοτομίες, στον δρόμο για ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και συμπεριληπτικό σχολείο
Καιρός να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας