Ψυχικές ασθένειες... γένους θηλυκού

Άνδρες και γυναίκες είναι εξίσου επιρρεπείς στις ψυχικές νόσους. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα που σχετίζονται με κατάχρηση ουσιών και αντικοινωνική συμπεριφορά, ενώ οι γυναίκες κλίνουν περισσότερο σε προβλήματα που σχετίζονται με το άγχος και την κατάθλιψη.
 
Δεν υπάρχει μία αιτία που να εξηγεί γιατί κάποιες ψυχικές νόσοι αφορούν περισσότερο τις γυναίκες και κάποιες άλλες τους άνδρες. Πιθανολογείται ότι αυτό οφείλεται σε ένα συνδυασμό βιολογικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.
 
Κατάθλιψη
Περίπου το 10-15% των γυναικών θα βιώσουν συμπτώματα κατάθλιψης κάποια στιγμή στη ζωή τους, ποσοστό διπλάσιο από τους άνδρες. Αυτό οφείλεται κυρίως στις ορμόνες οι οποίες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ψυχική υγεία των γυναικών. Οι ορμόνες επηρεάζουν πολύ τις γυναίκες μετά τον τοκετό (επιλόχειος κατάθλιψη), αλλά και κατά την κλιμακτήριο ( προεμμηνορροϊκό σύνδρομο).
Κοινωνικοί λόγοι που συμβάλλουν στην κατάθλιψη είναι η εσωτερίκευση των σκέψεων και των συναισθημάτων στις γυναίκες, σε αντίθεση με τους άνδρες.
Περιβαλλοντικοί και πολιτισμικοί παράγοντες σχετίζονται με την επιφόρτιση των γυναικών με τη φροντίδα του σπιτιού παράλληλα με την επαγγελματική εργασία τους, τη χαμηλότερη αμοιβή σε σχέση με τους άνδρες, τις ενοχές για τον χρόνο που περνούν μακριά από τα παιδιά τους λόγω της δουλειάς κλπ.
Οι γυναίκες τέλος, ζουν σε γενικές γραμμές περισσότερο από τους άνδρες, γεγονός που συνεπάγεται ότι βιώνουν το πένθος και τη μοναξιά.

Αγχώδεις διαταραχές
Από την εφηβεία και μέχρι την ηλικία των 50, οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να αναπτύξουν μια αγχώδη διαταραχή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονη ανησυχία, ένταση, εξάντληση και φόβο. Και σε αυτή την περίπτωση, πολλοί είναι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο, αλλά και οι διαφορές στις αντιδράσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών: οι άνδρες έχουν την τάση να εξωτερικεύουν τα συναισθήματα και τις ανησυχίες τους, ενώ οι γυναίκες έχουν την τάση να τα κρατάνε μέσα τους.
Βιολογικοί λόγοι που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη αγχώδους διαταραχής είναι τα επίπεδα της οιστραδιόλης, μιας ορμόνης που η μεγάλη παραγωγή της από τον οργανισμό προκαλεί απώλεια της λίμπιντο και κατάθλιψη. Πιο σοβαρές επιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν καρκίνο του ενδομητρίου και του μαστού, στειρότητα, αύξηση βάρους, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή.
 
Μετατραυματικό στρες
Το μετατραυματικό στρες είναι μια διαταραχή που προκαλείται ύστερα από μια πολύ τραυματική εμπειρία που έζησε κανείς, και η οποία είτε απείλησε τη σωματική του ακεραιότητα είτε συγκλόνισε το συναισθηματικό του κόσμο. Το μετατραυματικό στρες είναι μια ψυχολογική κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε άτομο που είχε άμεση εμπειρία ή ήταν μάρτυρας σε καταστάσεις που είτε απείλησαν τη δική του ζωή ή εκείνη κάποιου άλλου είτε το τραυμάτισαν ψυχολογικά. Τα άτομα που υποφέρουν από μετατραυματικό στρες συχνά ξαναζούν την τραυματική εμπειρία και έχουν φλας μπακ από το γεγονός, δυσκολεύονται να κοιμηθούν και νιώθουν αποκομμένα από την πραγματικότητα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο έντονα και να εμφανίζονται τόσο συχνά, ώστε να έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή του ατόμου. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από μετατραυματικό στρες, όχι μόνω λόγω του αριθμού των τραυματικών εμπειριών, αλλά κυρίως λόγω του είδους των τραυμάτων, όπως η σεξουαλική κακοποίηση.

Διατροφικές διαταραχές
Οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν σχεδόν αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση, καθώς το 95% των ατόμων που πάσχουν από ανορεξία και βουλιμία είναι γυναίκες. Οι διατροφικές διαταραχές είναι μια ομάδα ψυχοσωματικών διαταραχών που σχετίζονται με τη διατροφή και το σωματικό βάρος.
Οι άνθρωποι που βιώνουν μια διατροφική διαταραχή έχουν εμμονή με τη διατροφή, τις διατροφικές τους συνήθειες και το σωματικό βάρος τους. Οι τρεις βασικοί τύποι διατροφικών διαταραχών είναι η ανορεξία, η βουλιμία και η ορθορεξία.
Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των διατροφικών διαταραχών παίζουν τα κυρίαρχα πρότυπα που υποδεικνύουν πώς «πρέπει» να είναι μια γυναίκα για να είναι ελκυστική, γεγονός που έχει επιπτώσεις στη σχέση της με το φαγητό.
 
Πηγή: onmed
 

Δειτε Επισης

Έμιλυ Παναγιώτου & Μιράντα Χρυσοστόμου: Πρόγραμμα ΕΚΕ ‘Υγεία & Ευεξία στην Εργασία: Δικαίωμα στην Εργασία’
Άρτεμις Κοματίνα & Κωνσταντίνα Παλάλα: Υπηρεσία Στήριξης στο Πένθος (video)
«Όγκος σαν μπάλα του τένις αφαιρέθηκε μέσω των φρυδιών μου»-Aσθενής υποβλήθηκε σε καινοτόμο επέμβαση από Έλληνα γιατρό
Εντοπισμός ατόμων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εντόπισε το Ινστιτούτο Νευρολογίας Κύπρου
Δρ. Κυριάκος Στυλιανίδης: Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Υποστηρικτικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας ΠΑΣΥΚΑΦ (video)
Νέος συνδυασμός θεραπειών μειώνει 40% τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Μαρία Κρινή: Το έργο και η σημασία του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (video)
Η θλιβερή περίπτωση του νεότερου ανθρώπου που διαγνώστηκε με τη νόσο Αλτσχάιμερ
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα