Επιχειρούν να βραχυκυκλώσουν αυτονόμηση και ΓΕΣΥ οι επαγγελματίες υγείας

  Με ενεργό ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί μοιάζει για άλλη μια φορά ο τομέας της υγείας, την ώρα που σε πολιτικό επίπεδο κορυφώνονται οι προσπάθειες υλοποίησης της αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων και εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας(ΓΕΣΥ). 
Το νομοσχέδιο για την αυτονόμηση(σ.σ. τα προσχέδια του νομοσχεδίου έχουν ήδη δοθεί σε κόμματα και εμπλεκόμενους φορείς) έχει τύχει του απαραίτητου νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία και αναμένεται να δοθεί στα κόμματα κατά τη νέα σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις 13 του μήνα με τους πολιτικούς αρχηγούς, στην παρουσία αυτή τη φορά και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας(ΟΑΥ). Την ίδια ώρα, θέμα ημερών αποτελεί η κατακύρωση της προσφοράς για το λογισμικό του ΓΕΣΥ, το οποίο, ως γνωστό,  αποτελεί μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις υλοποίησης του σχεδιασμού για εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας.
 
Η συμφωνία του Ιούλη
Υπενθυμίζεται πως κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουλίου στο Προεδρικό, Κυβέρνηση και κόμματα κατέλεξαν σε συμφωνία έξι σημείων αναφορικά με το ΓΕΣΥ, ως εξής:
Πρώτον: Προώθηση και εφαρμογή του ΓΕΣΥ στη βάση των μελετών και των σχεδιασμών του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.
Δεύτερον: Η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ως αναπόσπαστο κομμάτι των σχεδιασμών.
Τρίτον: Η ψήφιση των νομοσχεδίων για αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων και εφαρμογής του ΓΕΣΥ να γίνει ταυτόχρονα και η εφαρμογή στη βάση χρονοδιαγραμμάτων που θα καθοριστούν.
Τέταρτον: Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας το συντομότερο δυνατόν της κατακύρωσης του διαγωνισμού για το λογισμικό του ΟΑΥ.
Πέμπτο: Θα συνεχιστεί η προσπάθεια επίλυσης ή άμβλυνσης των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας της δημόσιας υγείας και οι ασθενείς στα δημόσια νοσηλευτήρια».
Έκτο: Ο διάλογος Κυβέρνησης-κομμάτων θα συνεχιστεί, προκειμένου να καταλήξουν σε τελικές αποφάσεις.
 
Εγείρουν αιτήματα... 
Και ενώ ο σχεδιασμός τρέχει με στόχο να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος σε ό,τι αφορά την απαραίτητη για τον τομέα της υγείας αυτή μεταρρύθμιση(σ.σ. αυτονόμηση και ΓΕΣΥ), που θα λύσει τα διαχρονικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο τομέας, οι διάφορες επαγγελματικές ομάδες στον χώρο με πρωταγωνιστές τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, εγείρουν συνεχώς αιτήματα και αξιώνουν την άμεση ικανοποίησή τους, επιχειρώντας κατά πολλούς να βραχυκυκλώσουν την όλη προσπάθεια. Οι κυβερνητικοί γιατροί, επικαλούμενοι το κύμα μαζικής φυγής συναδέλφων τους από το Δημόσιο και της συνεπακόλουθης υποστελέχωσης που όντως αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία, αρνούνται να συμβάλουν εποικοδομητικά στην προσπάθεια για την αυτονόμηση και το ΓΕΣΥ προειδοποιώντας με λήψη μέτρων αντίδρασης. Ταυτόχρονα, οι νοσηλευτές(κυρίως η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών-ΠΑΣΥΝΟ) εκφράζουν τη διαφωνία τους αναφορικά με το προτεινόμενο μοντέλο αυτονόμησης, που προβλέπει τη δημιουργία ενός οργανισμού δημοσίου δικαίου, ενώ παράλληλα επιμένουν σε ικανοποίηση αιτημάτων τους, όπως είναι η ένταξή τους στην πανεπιστημιακή κλίμακα.      
   
Προσήλωση στην μεταρρύθμιση
Από πλευράς Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη, τονίζεται η ξεκάθαρη θέση πως υπό τον όρο της προσήλωσης όλων στη μεταρρύθμιση, στην αυτονόμηση και στο ΓΕΣΥ που θα επιλύσουν όλα τα διαρθρωτικά προβλήματα οριστικά, η Κυβέρνηση είναι στη διάθεση όλων να συζητήσει λύσεις πρακτικές και άμεσα εφαρμόσιμες, στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας. Διαμηνύει συναφώς πως σε αυτή την κρίσιμη ώρα, που η πολιτεία ανταποκρινόμενη στην λαϊκή απαίτηση αποφασίζει την εκ βάθρων μεταρρύθμιση της Υγείας, δεν χωρούν παρελκυστικές τακτικές που σκοπό έχουν να δώσουν άλλοθι σε όσους δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε.
 
Αγορά υπηρεσιών
Στο μεταξύ, στην προκήρυξη διαγωνισμού για αγορά υπηρεσιών από ειδικευμένους ιατρούς, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες στα κρατικά νοσηλευτήρια, παγκύπρια έχει προχωρήσει η Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η αγορά υπηρεσιών αφορά τις ειδικότητες της Γαστρεντερολογίας, Νευροχειρουργικής, Παιδοορθοπεδικής, Γυναικολογίας, Νεογνολογίας, Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, Νεφρολογίας, Νευρολογίας και Αναισθησιολογίας. Η τελευταία ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 15η Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 09:00. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποταθούν στα τηλέφωνα: 22605670, 22605653, 22605667.
 
 

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων στην απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»