Θεσμός διαμεσολαβητή οικογενειακών υποθέσεων

Το νομοσχέδιο για εισαγωγή και στην Κύπρο του θεσμού της διαμεσολάβησης σε οικογενειακές υποθέσεις συζητήθηκε σήμερα στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου είπε ότι στόχος είναι όπως το νομοσχέδιο οδηγηθεί στην Ολομέλεια του Σώματος για ψήφιση μέχρι το τέλος του έτους.

Σημείωσε ότι η νομοθετική ρύθμιση του θέματος της διαμεσολάβησης σε οικογενειακές υποθέσεις χρονολογείται εδώ και μια δεκαετία «με κατά καιρούς προσπάθειες οι οποίες ωστόσο δεν έχουν ευοδωθεί».

Πιο συγκεκριμένα, ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι να καθορίσει την έννοια της διαμεσολάβησης σε οικογενειακές υποθέσεις ως μια προσπάθεια κατά την οποία τα μέρη, οι διάδικοι, να βοηθούνται ώστε να λάβουν υπόψη τους και να διερευνήσουν τις διαθέσιμες σ’ αυτά τα μέρη επιλογές και να επικοινωνήσουν καλύτερα μεταξύ τους.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι σκοπός του νομοσχεδίου είναι να προσφέρει στα εμπλεκόμενα μέρη τη δυνατότητα να φτάσουν σε κοινές, συναινετικές, αποφάσεις σε σχέση με τις οικογενειακές τους υποθέσεις, με τη βοήθεια τρίτου, ανεξάρτητου και αντικειμενικού προσώπου και χωρίς την αντιπαλότητα εντός των δικαστηρίων.

Είπε επίσης ότι με την εισαγωγή αυτού του θεσμού «θα αποφορτιστεί και το δικαστικό σύστημα από την πληθώρα και τον όγκο της δικαστηριακής εργασίας που έχει συσσωρευτεί στα πλαίσια λειτουργίας των οικογενειακών δικαστηρίων».

Ερωτηθείς ποιοι θα είναι οι διαμεσολαβητές, ο κ. Γεωργίου είπε ότι «υπάρχει σχετική πρόνοια όπου καθορίζεται μια αναφορά σε νομικούς, ψυχολόγους, είναι 2-3 ειδικότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν το ρόλο και να καθοριστούν ως διαμεσολαβητές».
 
ΚΥΠΕ


 
 

Δειτε Επισης

Παροχή βοήθειας από Υφ. Πολιτισμού για συμπλήρωση αίτησης για ΘΥΜΕΛΗ
Τραγικός θάνατος για 85χρονο στη Σιά-Καταπλακώθηκε από τρακτέρ
Με πολιτική διάσταση η καταδικαστική απόφαση των Ουγγαρέζων για σφετερισμό-«Απαράδεκτη και κατακριτέα η εκμετάλλευση περιουσιών»
Ενοχλήθηκε και με τον Τασούλα ο Τατάρ-Κάνει λόγο για απόκρυψη της πραγματικότητας
Τραγική η κατάσταση στο ΤΟΜ Αμμοχώστου μετά από «έφοδο» της Επ. Μεταφορών-«Στεγάζεται σε μια αποθήκη»
Ο Τραμπ ρίχνει τους δασμούς για την Κίνα στο 80% που του «φαίνεται σωστό»
Σημαντική πτώση στην αγορά οχημάτων-Βουτιά 20,2% στα σαλούν τον Απρίλιο
Ρίχνει τους τόνους ο Αρχηγός μετά την απαίτηση του Προέδρου, αλλά δείχνει τον Σαββίδη ως άρχοντα των διώξεων
Απόφαση σταθμός από Ανώτατο, ταφόπλακα στον τρόπο άρσης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων-Αντισυνταγματική η μέθοδος
Ποινές φυλάκισης 2,5 ετών και 15 μηνών αντίστοιχα στις δυο Ουγγαρέζες για σφετερισμό Ε/Κ περιουσίων στα κατεχόμενα