Στην αντεπίθεση η ΠΑΣΥΚΙ για την υποστελέχωση των νοσοκομείων

 Η ΠΑΣΥΚΙ θεωρεί ότι οι κατηγορίες του Υπουργού Υγείας ότι η συντεχνία συμπεριλαμβάνεται σε όσους δεν θέλουν να αλλάξουν τα κακώς έχοντα στον κρατικό τομέα της Υγείας είναι “άκρως προσβλητικές και απαράδεκτες” και προσθέτει ότι διαφαίνεται και εντοπίζεται “μια απροκάλυπτη προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και αυτή η τακτική δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αποδεκτή”.

Με σημερινή ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥΚΙ απαντά στην επιστολή του Υπουργού Υγείας προς τον Πρόεδρο του ΔΣ ΠΑΣΥΚΙ, αναφορικά με την ανάδειξη του οξύτατου προβλήματος της υποστελέχωσης των κρατικών νοσηλευτηρίων, ξεκαθαρίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι στηρίζει μια ορθή αυτονόμηση και την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, αφού γίνουν όσα πρέπει στα κρατικά νοσηλευτήρια, δηλαδή η αναδιοργάνωση, ενίσχυση και εκσυγχρονισμός τους για να μπορούν να ανταποκριθούν στο όποιο μοντέλο αυτονόμησης.

“Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό, ότι το θέμα της  βαρύτατης υποστελέχωσης δεν εντάσσεται στο πλαίσιο καμίας αυτονόμησης, κανενός ΓΕΣΥ και κακώς αποπροσανατολίζεται εντέχνως η κοινή γνώμη από πλευράς Υπουργείου Υγείας. Αυτό όμως που είναι σίγουρο, είναι ότι η μη επίλυση του, προ της εφαρμογής της αυτονόμησης θα αποτελέσει αναμφισβήτητα βόμβα στα θεμέλια της μεταρρύθμισης που θέλουμε να οικοδομήσουμε”, συνεχίζει η ΠΑΣΥΚΙ.

Όπως υποστηρίζει “με υποστελεχωμένα νοσηλευτήρια και αναρίθμητες σημαντικές ελλείψεις και παραλείψεις εκ μέρους του Υπουργείου, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, διότι ο νεοσύστατος οργανισμός που θα δημιουργηθεί δεν θα είναι ανταγωνιστικός  ούτε και βιώσιμος  και θα φέρει  ως κληροδότημα τις αδυναμίες του παλιού συστήματος π.χ. έλλειψη προσωπικού, τεχνολογίας”.

Καλεί στη συνέχεια το Υπουργείο Υγείας και τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας να ενημερώσουν τους πολίτες, πόσοι ιατροί προσελήφθηκαν, μετά την δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι παραπλανήθηκε, πόσοι παραιτήθηκαν και γιατί.

Η ΠΑΣΥΚΙ σημειώνει πως “η τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας `δεν θέλω να πιστέψω πως όλοι αυτοί που ισχυρίζονταν ότι το μόνο που ενδιαφέρει την ηγεσία της ΠΑΣΥΚΙ είναι η ανατροπή της αυτονόμησης και του ΓεΣΥ, είχαν πράγματι δίκαιο`, μας αναγκάζει απλά και σταράτα να καλέσουμε τον  Υπουργό Υγείας να παραθέσει συγκεκριμένα και απτά στοιχεία, τα οποία στηρίζουν και αποδεικνύουν τις συγκεκριμένες αβάσιμες και προσβλητικές κατηγορίες”.

Επαναλαμβάνει προς κάθε κατεύθυνση και αποδέκτη, ότι στόχος της ΠΑΣΥΚΙ δεν είναι η ανατροπή της αυτονόμησης και  της  εφαρμογής  του ΓΕΣΥ, αλλά πρωταρχική θέση της ΠΑΣΥΚΙ ήταν, είναι και θα παραμείνει η ανάγκη αναδιοργάνωσης, αναδιάρθρωσης και ενδυνάμωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, προ της αυτονόμησης.

“Δεν μπορεί να συνεχισθεί το ίδιο τροπάρι μετάθεσης ευθυνών και επίλυσης των διαχρονικών και τρεχόντων προβλημάτων με την πανάκεια λύση της Αυτονόμησης. Η εκούσια εγκατάλειψη των εργοδοτουμένων επαγγελματιών στην Δημόσια Υγεία, με αιτιολόγηση τα μετρά λιτότητας, έχουν επιφέρει κοινωνική και οικονομική απαξίωση, οι οποίες ωθούν τους επαγγελματίες υγείας προς μαζική αποχώρηση και φυγή, καθημερινά. Τις συνέπειες δυστυχώς τις βιώνουν καθημερινά οι Κύπριοι ασθενείς”, προσθέτει.

Τέλος, καλεί τον Υπουργό Υγείας, αν πραγματικά επιδεικνύει ειλικρινές ενδιαφέρον για του πάσχοντες Κυπρίους πολίτες, να μεριμνήσει όπως όλοι οι πολίτες της Δημοκρατίας τυγχάνουν ίσης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και όχι μόνο οι προνομιούχοι και προειδοποιεί ότι η ΠΑΣΥΚΙ δεν θα επιτρέψει πότε την καταστροφή και την ερείπωση του οικοδομήματος της Δημόσιας Υγείας”.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία-Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
Βάζει τέλος στις αντιδράσεις για την απόσυρση του AstraZeneca o Καραγιάννης-«Ένας θόρυβος για το τίποτα»
Παραμένουν ανεπιτήρητα εγκαταλελειμμένα υποστατικά σε βιομηχανικές-Στο τραπέζι οι κάμερες και σε Δήμους
Ηλικιωμένη έχασε τη ζωή της σε ορεινή κοινότητα περιμένοντας το ασθενοφόρο
Υπ. Γεωργίας: Εξετάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο φάκελος ροδοστάγματος Αγρού ως ΠΠΓΕ
Νέο Νομικό Πλαίσιο Ελέγχου Εγκαταστάσεων Υγρών Πετρελαιοειδών
Α. Μιχαηλίδου: Κατά 100% η εργοδότηση αποφοίτων ΜΙΕΕΚ την τελευταία διετία
Υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης, συστήνεται αποφυγή ανοικτών χώρων
Βροχές στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία
Πάνω από 280 υιοθεσίες στην Κύπρο μέσα σε πέντε χρόνια-Τριψήφιος ο αριθμός των αιτήσεων από το 2021