Η ώρα του Αθανάσιου Ορφανίδη

Ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής παρουσιάζεται για δεύτερη φορά στις 09.00, σήμερα, ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης και αναμένεται να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα των Βουλευτών.
 
Κατά την πρώτη παρουσία του κ. Ορφανίδη την προηγούμενη Τρίτη ενώπιον της Επιτροπής, τέθηκε σωρεία ερωτημάτων από τους Βουλευτές μέλη αλλά και μη μέλη της Επιτροπής, με την εξαίρεση του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργου Περδίκη, ο οποίος θα θέσει τα ερωτήματά του σήμερα.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε ότι θα δοθεί επαρκής χρόνος στον κ. Ορφανίδη για να απαντήσει καθώς και στους ίδιους τους Βουλευτές εάν επιθυμούν να θέσουν επιπρόσθετα ερωτήματα. Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο η συνεδρία να είναι και ολοήμερη.
 
Στη συνεδρία έχουν κληθεί να παραστούν, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης και η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου Άννα Ζαβού-Χριστοφόρου.
 
Σε μια αρχική του τοποθέτηση την περασμένη Τρίτη, ο κ. Ορφανίδης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια για την αποδοχή σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της απόφασης για το ελληνικό PSI αλλά και για την απόφαση αύξησης του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών στο 9%.
 
Είπε επίσης ότι όταν ολοκληρώθηκε η θητεία του στην Κεντρική, ήταν μεν δύσκολα τα πράγματα αλλά κατά τον ίδιο, διαχειρίσιμα.
 
Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, το κούρεμα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ακόμα και τις πρώτες ημέρες Μαρτίου 2013. Ο κ. Ορφανίδης υποστήριξε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου απέκρυψε πληροφόρηση από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη και ενήργησε, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, με «ύποπτο και ζημιογόνο» τρόπο για τον τόπο.
 

Δειτε Επισης

Εξηγεί στον Γκουτέρες τους λόγους που είπε όχι σε μία τριμερή συνάντηση ο Τατάρ
Βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν για την Παλαιστίνη-«Να μπει τέλος στην αιματοχυσία»
Ικανοποίηση ΠτΔ για την ανακοίνωση Morningstar DBRS-«Επιβεβαιώνει την ορθότητα οικονομικής πολιτικής »
Νέα πρόκληση Ερντογάν-Θα ζητήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα
GSI και εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συζήτησαν Νίκος Χριστοδουλίδης και Εμανουέλ Μακρόν
Έπεσαν οι υπογραφές για τη διακρατική συμφωνία Κύπρου-Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση
Παρακολουθεί στενά τις μεταρρυθμίσεις σε Ελεγκτική και Νομική Υπηρεσία η Κομισιόν
Υπερκομματική η εκδήλωση έξω από το Προεδρικό για την παύση Οδυσσέα-Μήνυμα κατά της διαφθοράς
Έντονη ανησυχία ΠτΔ για εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Επικοινώνησε με Πρωθυπουργούς Λιβάνου και Ισραήλ
Γ. Αντωνίου: Ο Πρόεδρος θα θέσει εκ νέου τον εαυτό του στη διάθεση του ΓΓ ΟΗΕ