Συγγνώμη Ντουέρτε στον Ομπάμα για το "son of a b***h"

Με μία απολογία προσπάθει τώρα να μαζέψει τα ασυμάζευτά ο Πρόεδρος των Φιλιππινών Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο οποίος κατά τη διάρκεια ομιλίας του αποκάλεσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, "son of a b***h”. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τα σχόλια που αναμενόταν να κάνει ο Ομπάμα όσον αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Φιλιππίνες, και ειδικά για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην εκστρατεία του εναντίον των ναρκωτικών, ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε αναφέρθηκε χθες στον Αμερικανό ομόλογό του χρησιμοποιώντας τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς.

Κατόπιν εορτής, ο Ντουέρτε, διά του εκπροσώπου τύπου της κυβέρνησης απολογήθηκε για την προσωπική επίθεση στον αμερικανό Πρόεδρο προσθέτοντας πως ευελπιστεί σε εξομάλυνση των διαφορών τους που προκύπτουν από τις εθνικές προτεραιότητες και τις αντιλήψεις των δύο χωρών.
 
Να θυμίσουμε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα πρώτη του συνάντηση με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων μετά τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς του, σύμφωνα και με σχετική γνωστοποίηση του Λευκού Οίκου.
 
"Ο πρόεδρος Ομπάμα δεν θα έχει διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο Ντουτέρτε", δήλωσε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, στο περιθώριο της συνόδου του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στη Βιεντιάν, στο Λάος. Ο Ομπάμα θα συναντηθεί αντί του προέδρου των Φιλιππίνων με την πρόεδρο της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε, διευκρίνισε ο Πράις.
 
Ο Ντουτέρτε εξελέγη στην προεδρία των Φιλιππίνων το Μάιο, υποσχόμενος να πατάξει την εγκληματικότητα και να εξαλείψει τα ναρκωτικά και τις συμμορίες που τα διακινούν στη χώρα του. Ακολούθησε ένα κύμα εξωδικαστικών δολοφονιών, με τις Αρχές να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 2.000 θανάτους. Ο Ντουτέρτε είπε ότι θα ήταν "χοντρό" από μέρους του Ομπάμα να θέσει ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσθέτοντας πως εάν κάνει κάτι τέτοιο, θα τον βρίσει.
 
"Θα σκοτωθούν πολλοί μέχρι και ο τελευταίος διακινητής να μην είναι πια στο δρόμο. Μέχρι να σκοτωθεί και ο τελευταίος λαθρέμπορος ναρκωτικών, θα συνεχίσουμε", επέμεινε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων.
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντουτέρτε προσβάλλει με αυτόν τον τρόπο έναν ξένο ηγέτη. Βρισιά χρησιμοποίησε αναφερόμενος στον πάπα Φραγκίσκο, το Μάιο και στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα του, τον Φίλιπ Γκόλντμπεργκ.
 
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Ντουτέρτε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της G20 στην Κίνα, ο Ομπάμα άφησε να εννοηθεί ότι η συνάντησή τους επρόκειτο πιθανότατα να ακυρωθεί.
 
Όπως είπε, ζήτησε από τους συνεργάτες του να μιλήσουν με τους ομολόγους τους των Φιλιππίνων και να "διαπιστώσουν εάν αυτή είναι, πράγματι, μια χρονική στιγμή που μπορούμε να έχουμε εποικοδομητικές και παραγωγικές συνομιλίες". "Πάντα θέλω να εξασφαλίζω ότι αν κάνω μια συνάντηση, είναι πραγματικά παραγωγική, πως κάτι κάνουμε", εξήγησε.
 
 

Δειτε Επισης

Ποιος ήταν ο «Παγκόσμιος Τρομοκράτης» της Χεζμπολάχ, στόχος των Ισραηλινών στην αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό
Τουλάχιστον 8 νεκροί μετά από ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό-Νεκρός και ο ανώτατος διοικητής της Χεζμπολά
Ο Νετανιάχου αναβάλλει την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη λόγω της κατάστασης στο βόρειο Ισραήλ
Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ ο στόχος της επίθεσης στη Βηρυτό-Τρεις νεκροί και 17 τραυματίες
Η Χεζμπολάχ παρέδιδε στα μέλη της νέους βομβητές λίγο προτού αυτοί εκραγούν
Ανατριχίλα από τις μαρτυρίες θυμάτων του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ-Τον αποκαλούν «κατά συρροή βιαστή»
Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο