Σοβαρές καταγγελίες οικογένειας 14χρονου μαθητή με ΔΕΠΥ. «Έκαναν το παιδί μας να μη θέλει το σχολείο»

  Σοβαρές καταγγελίες σε βάρος του Υπουργείου Παιδείας για αντιπαιδαγωγικές συμπεριφορές λειτουργών του οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα 14χρονος μαθητής με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα, να μην θέλει να συνεχίσει το σχολείο, κάνει η οικογένειά του. Συγκεκριμένα, με μια μακροσκελή επιστολή προς το Ρεπόρτερ, την οποία υπογράφει ο αδελφός του μαθητή, γίνονται αναφορές για κακομεταχείριση και αδιαφορία του σχολείου προς τον μαθητή αλλά και συγκεκριμένη αναφορά σε Βοηθό Διευθύντρια, η οποία φέρεται να εκβίασε την μητέρα του 14χρονου ότι θα αποκαλύψει τα ευαίσθητα και προσωπικά δεδομένα που η ίδια ανέφερε στο σχολείο, όταν η μητέρα του μαθητή, της είπε ότι θα απευθυνθεί στο Υπουργείο αν το σχολείο συνεχίσει να αντιμετωπίζει με αυτή την αδιαφορία τον γιο της. 
 
Κινδυνεύει να μείνει στάσιμος

Σύμφωνα με την επιστολή, ο 14χρονος ανέκαθεν παρουσίαζε σημαντικά συμπτώματα ΔΕΠΥ μαζί με έντονα μαθησιακά προβλήματα τα οποία αρχικά δεν διαγνώστηκαν από τις Υπηρεσίες Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας (μέχρι πριν μερικές βδομάδες όταν εισηγήθηκε επαναξιολόγηση το Hope for Children και κατόπιν εξασφάλισης διάγνωσης από ιδιώτη σχολική ψυχολόγο) και  για τα οποία το προσωπικό του σχολείου δεν έλαβε οποιαδήποτε μέτρα, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της οικογένειας.
Σήμερα, ο 14χρονος κινδυνεύει να μείνει στάσιμος και είναι αναγκασμένος να γράψει 10 σε τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα, κάτι που για τον ίδιο είναι οδυνηρό και ανέφικτο, όσο και αν προσπαθήσει.
«Η κακομεταχείριση και η αποθάρρυνση που δέχεται από το σχολείο εδώ και καιρό, η έλλειψη κατάρτισης, στήριξης και η μη διάγνωση του ΔΕΠΥ μας έφερε σε αυτό το σημείο. Να βρισκόμαστε μερικές μόνο ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και η οικογένειά μας να μην έχει καμιά επίσημη απάντηση από τους αρμόδιους.
Ως οικογένεια, μη γνωρίζοντας μέχρι πρότινος για τα συμπτώματα του ΔΕΠΥ, προσπαθήσαμε αρκετές φορές να εξηγήσουμε στο σχολείο ότι το παιδί προσπαθεί όσο μπορεί αλλά αδυνατεί να συγκεντρωθεί για αρκετή ώρα και έχει κενά» αναφέρει στην επιστολή.

Δεν μπορεί να μπει σε πρόγραμμα στήριξης
 
Όπως υποστηρίζει η οικογένεια του 14χρονου, ο Σύμβουλος του σχολείου επέμενε ότι δεν μπορεί ο μαθητής να μπει σε πρόγραμμα στήριξης γιατί δεν υπάρχει διάγνωση. «Αντί να φροντίσει για περισσότερη διερεύνηση και εξατομικευμένο χειρισμό, δεδομένης και της αισθητής χειροτέρευσης της επίδοσης και διάθεσης του αδελφού μου, εφησυχάστηκε με την αρχική μη διάγνωση της εκπαιδευτικής ψυχολόγου και επέμενε να επαναλαμβάνει ότι το παιδί δεν έχει κάποιο μαθησιακό πρόβλημα αλλά είναι τεμπέλης και δεν προσπαθεί. Στο τέλος του πρώτου τετραμήνου πήρε Ε στα εξεταζόμενα μαθήματα. Εμείς, βλέποντας την αδιαφορία του σχολείου και νιώθοντας να επιβεβαιώνεται η εντύπωση μας για αρνητικές προθέσεις συγκεκριμένης Βοηθού Διευθύντριας, ζητήσαμε αμέσως να παραδοθούν τα γραπτά του για επαναξιολόγηση  και ξεκινήσαμε επικοινωνία με τον Επαρχιακό Επιθεωρητή, μιας και ο Διευθυντής του σχολείου έδειξε παγερή αδιαφορία».
 
Προσβολές από τη Βοηθό Διευθύντρια

Όπως αναφέρεται στην επιστολή της οικογένειας, η εν λόγω διευθύντρια έφτασε στο σημείο να κάνει προσβλητικά σχόλια ακόμα και στα διαγωνίσματα  του 14χρονου. ‘Αυτό εσύ το ονομάζεις έκθεση; Καμιά σχέση δεν έχει με τα όσα γράψαμε. Λυπάμαι…’, ‘Πως γράφεις έτσι;’, ‘Δεν διάβασες καθόλου ούτε ήσουν στην τάξη;’, ‘Τι σχέση έχει αυτό με την ερώτηση’, ‘Απαράδεκτη η ορθογραφία’, ‘Φτωχό λεξιλόγιο, λάθος έκφραση, μονότονο γράψιμο, απουσία ζωντάνιας και ιδεών’, κα. «Αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά είχε ως αποτέλεσμα ο αδελφός μου να ντρέπεται να σηκώσει το χέρι του και να μας λέει πως δεν είναι έξυπνος. Μετά τους βαθμούς δεν ήθελε να ξαναπάει σχολείο. Πλέον μας λέει ξεκάθαρα ότι αν δεν περάσει τη χρονιά δεν θα ξαναπάει σχολείο. ‘Προσπαθώ όσο μπορώ. Αυτές είναι οι δυνάμεις μου. Εγώ αυτός είμαι’ μας επαναλαμβάνει συχνά. Οι συναισθηματικές δυσκολίες που αναπτύχθηκαν επιβεβαιώνονται και από τη διάγνωση της εκπαιδευτικής ψυχολόγου. Το χειρότερο από όλα είναι ότι η συγκεκριμένη ΒΔ έφτασε στο σημείο να εκβιάζει την μητέρα μου ότι θα αποκαλύψει τα ευαίσθητα και προσωπικά δεδομένα που η ίδια ανέφερε στο σχολείο, όταν  της είπε ότι θα απευθυνθεί στο Υπουργείο αν το σχολείο συνεχίσει να αντιμετωπίζει με αυτή την αδιαφορία τον γιο της».
 
Δεν βοήθησε το Υπουργείο
 
Όπως ισχυρίζεται ο αδελφός του μαθητή, το Υπουργείο ενημερώθηκε για αυτό το περιστατικό αλλά δεν έγινε καμιά διερεύνηση. «Ο Επαρχιακός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης έδειξε από την αρχή εξαιρετική πρόθεση να βοηθήσει, ωστόσο το σχολείο εξακολουθούσε να μην συνεργάζεται. Η απάντηση τους ήταν ότι ο μαθητής μπορεί αν προσπαθήσει γιατί είναι έξυπνος (λες και τα παιδιά με ΔΕΠΥ είναι βλάκες – απόδειξη της ελλιπούς γνώσης τους για το ΔΕΠΥ). Έφτασε στο σημείο να ισχυρίζεται ότι η οικογένεια και ο μαθητής δεν συνεργάζονταν, για να δικαιολογήσει την απραξία του! Τον Ιούνιο η οικογένεια έκανε καταγγελίες στο Hope for Children και στην Επίτροπο Διοικήσεως. Προσπαθήσαμε να πάμε ιεραρχικά στον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης και στον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας, αλλά δεν έγινε ποτέ αποδεκτό το αίτημα μας για συνάντηση" αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.
 
Η θέση του Υπουργείου Παιδείας
 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Ρεπόρτερ με τον Επαρχιακό Επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης Λευκωσίας,  κ. Παπαστυλιανού τον οποίο ενημερώσαμε για την πρόθεσή μας να προβούμε στη δημοσιοποίηση της εν λόγω επιστολής ζητώντας του να τοποθετηθεί για το θέμα, ο ίδιος τόνισε ότι οι καταγγελίες τις οικογένειας δεν ευσταθούν. «Για τον συγκεκριμένο μαθητή, έχω αφιερώσει και εγώ ο ίδιος προσωπικά πολλές ώρες. Τα γραπτά του επαναξιολογήθηκαν και διαπιστώθηκε ότι έγινε σωστή διόρθωση. Παρακάλεσα την οικογένεια και τον διευθυντή του σχολείου να τον παρακολουθούν. Δεν διαγνώστηκε με κανένα πρόβλημα», υποστήριξε ο κύριος Παπαστυλιανού λέγοντας ότι «το συμπέρασμα των ειδικών μας κατά τα τρία χρόνια που ο μαθητής φοιτούσε στο σχολείο ήταν ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα, απλά δεν διάβαζε».
 
Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς
 
Σε ερώτησή μας για τη διάγνωση που κατέχει η οικογένεια, σύμφωνα με την οποία ο μαθητής έχει ΔΕΠΥ, ο κύριος Παπαστυλιανού τόνισε ότι «δεν μπορούμε να δεχόμαστε την άποψη του ιδιώτη αν δεν κάνουμε δική μας μελέτη, και δυστυχώς η οικογένεια δεν συνεργάστηκε  εγκαίρως. Εγώ συνεχίζω να προσπαθώ για τον μαθητή. Θα τον βοηθήσουμε. Αλλά αν πάει στις εξετάσεις και δώσει λευκή κόλλα δεν μπορούμε να δεχόμαστε εκβιασμούς απλά για να περάσει». Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με τις καταγγελίες που αναφέρονται στην επιστολή για συγκεκριμένη καθηγήτρια, ο κύριος Παπαστυλιανού ήταν κατηγορηματικός. «Πήγα στο σχολείο και διαπίστωσα ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Οι καθηγητές βοήθησαν τον μαθητή όσο μπορούσαν. Δεν μπορούμε να διαλύσουμε την παιδεία, δίνοντας απολυτήρια από το Γυμνάσιο. Ο μαθητής δεν έχει ΔΕΠΥ. Για να θεωρήσουμε ότι έχει, θα πρέπει να έρθει επίσημα χαρτί από δική μας εκπαιδευτική ψυχολόγο και για να γίνει αυτό θα έπρεπε να είχε συνεργαστεί ο μαθητής και η οικογένειά του.
Δεν είμαι εναντίον της οικογένειας. Ο σκοπός είναι να μας βοηθήσει η οικογένεια, να συνεργαστεί μαζί μας, για να μπορέσουμε και εμείς να βοηθήσουμε το παιδί. Σε ότι αφορά τα διαγωνίσματα του 14χρονου, εγώ τα έχω δει και πουθενά δεν αναγράφονταν προσβλητικά σχόλια.  Αγάπη προς το παιδί δεν σημαίνει ότι του δίνω απολυτήριο χωρίς κόπο, ούτε τον διαβεβαιώνω εκ των προτέρων ότι θα  πάρει απολυτήριο γιατί αυτό μόνο ζημιά θα του κάνει» κατέληξε ο κύριος Παπαστυλιανού.
 
 

Δειτε Επισης

Υπ. Γεωργίας: Εξετάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο φάκελος ροδοστάγματος Αγρού ως ΠΠΓΕ
Νέο Νομικό Πλαίσιο Ελέγχου Εγκαταστάσεων Υγρών Πετρελαιοειδών
Α. Μιχαηλίδου: Κατά 100% η εργοδότηση αποφοίτων ΜΙΕΕΚ την τελευταία διετία
Υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης, συστήνεται αποφυγή ανοικτών χώρων
Βροχές στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία
Πάνω από 280 υιοθεσίες στην Κύπρο μέσα σε πέντε χρόνια-Τριψήφιος ο αριθμός των αιτήσεων από το 2021
Καταγγελίες επιβατών για προβληματικά check-in, καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων στα αεροδρόμια
Μόνο το ένα τέταρτο των αιτητών ή κατόχων ασύλου εισφέρουν στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις
Άδικη απόφαση της Βουλής για περίθαλψη κρατικών υπαλλήλων καταγγέλλει η Ισότητα
Πιάνουν δουλειά τα ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων για μοτοσυκλέτες