Στον αέρα οι υποσχέσεις Μέι για το Brexit
11:03 - 05 Σεπτεμβρίου 2016
Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι απέφυγε, σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους που τη συνόδευαν στην Κίνα για τησύνοδο του G20, να δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσει δύο βασικές υποσχέσεις της παράταξης υπέρ του Brexit κατά την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα.
Συγκεκριμένα ρωτήθηκε για την υιοθέτηση ενός συστήματος μετανάστευσης βασισμένου σε αξιολόγηση των επίδοξων μεταναστών με βαθμούς ανάλογα με την επαγγελματική τους ειδίκευση, καθώς επίσης για την αύξηση των κονδυλίων για το εθνικό σύστημα υγείας ΝHS κατά 100 εκατομμύρια λίρες την εβδομάδα από τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν μετά από τον τερματισμό εισφορών στον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Μιλώντας εν πτήση προς το Χάνγκτσοου της Κίνας, η κ. Μέι είπε ως προς το πρώτο ζήτημα ότι δεν υπάρχει «μαγική λύση» στο θέμα της μετανάστευσης. «Ένα από τα ζητήματα είναι το κατά πόσο τα βασισμένα σε βαθμολόγηση συστήματα μετανάστευσης όντως λειτουργούν», σημείωσε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ότι το μήνυμα των Βρετανών πολιτών πως θέλουν κάποιους ελέγχους στη μετανάστευση από την ΕΕ ήταν ξεκάθαρο. «Αυτό είναι που θα επιδιώξουμε να πετύχουμε. Οι άνθρωποι ψήφισαν για ελέγχους. Αυτό που ήθελαν να δουν είναι κάποιος έλεγχος στην κίνηση πολιτών από χώρες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο», συμπλήρωσε, αλλά ως προς τις λεπτομέρειες των ελέγχων αυτών περιορίστηκε στο να πει ότι πρέπει, μεταξύ άλλων, να αντιμετωπιστούν όσοι βρίσκονται παράνομα επί βρετανικού εδάφους.
Η κ. Μέι επανέλαβε ότι αναμένει πως θα είναι σε θέση να εγγυηθεί τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετά το Brexit, με τη μόνη περίπτωση στην οποία κάτι τέτοιο θα είναι αδύνατο να είναι να μην υπάρξουν αντίστοιχες εγγυήσεις για τους Βρετανούς που ζουν σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Στην ερώτηση για το αν θα τερματίσει πλήρως την οικονομική συμβολή της Βρετανίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ ώστε να απελευθερωθούν τα χρήματα που μεταξύ άλλων ο νυν Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον έλεγε ότι θα πάνε απευθείας στο NHS, η Τερέζα Μέι είπε απλώς ότι θα εργαστεί για να υλοποιήσει αυτό που έχει η ίδια υποσχεθεί: «Την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο ως προς τη σχέση της με την ΕΕ μετά από την έξοδό μας».
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Τερέζα Μέι στο G20, τη μεγαλύτερη αίσθηση στη Βρετανία έχει προκαλέσει η χαρακτηριζόμενη «πρωτοφανής απειλή» από την Ιαπωνία ότι πολλοί από τους μεγάλους επιχειρηματικούς της ομίλους θα αποχωρήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο εάν δεν διατηρηθούν τα προνόμια που έχουν αυτοί οι όμιλοι με την ελεύθερη και πλήρη πρόσβασή τους στην ενιαία αγορά.
Σε επιστολή της προς το Ηνωμένο Βασίλειο και τις χώρες-μέλη της ΕΕ που συμμετέχουν στη σύνοδο του G20 η ιαπωνική κυβέρνηση ζητά, μεταξύ άλλων, διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος δασμών και τελωνειακών εκκαθαρίσεων μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, της ελεύθερης μετακίνησης εργαζομένων, της ελευθερίας δράσης των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών μεταξύ των δύο ακτών της Μάγχης, την ελεύθερη ανταλλαγή υπηρεσιών και κεφαλαίου κ.ά.
Το Σαββατοκύριακο η Βρετανίδα Πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Αυστραλό Πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ ενώ σήμερα συναντάται με τον Κινέζο Πρόεδρο Ξι Τζινπίνγκ.
ΚΥΠΕ