Επενδυτές για μουσείο φυσικής ιστορίας και τελεφερίκ στο Τρόοδος

Τα θέματα του Ακάμα και του Τροόδους ήταν στο επίκεντρο σημερινής σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και συγκεκριμένα, σε ότι αφορά το Τρόοδος, η ανάπτυξη των κοινοτήτων, η αξιοποίηση κρατικής περιουσίας και η δημιουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.
 
Μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης ανέφερε πως «έγινε μια σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τις κρατικές Υπηρεσίες που εμπλέκονται σε δύο πολύ σημαντικά θέματα προτεραιότητας για την Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη. Το ένα είναι αυτό της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του Τροόδους και το δεύτερο είναι η υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί για το θέμα του Ακάμα”.
 
Οπως ανέφερε, για το Τρόοδος εξετάσαμε τρία διαφορετικά θέματα - το ένα αφορά την ανάπτυξη των κοινοτήτων γύρω από τον πυρήνα του Τροόδους. Το δεύτερο είναι η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας στον πυρήνα του Τροόδους και το τρίτο αφορά τη δημιουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας εκεί στην ευρύτερη περιοχή.
 
Όσον αφορά το θέμα της αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουν ετοιμαστεί οι όροι και το κράτος θα ζητήσει την επίδειξη ενδιαφέροντος από ιδιώτες επενδυτές.

Σκέψεις για δημιουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας 
 
Όσον αφορά το θέμα της δημιουργίας του Μουσείου, σημείωσε, βρίσκονται στην Κύπρο εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα αξιολογήσουν ιδιωτική συλλογή με εκθέματα φυσικής ιστορίας, αλλά και διάφορες κτηριακές εγκαταστάσεις στην περιοχή Τροόδους, με στόχο εντός Οκτωβρίου να έχει στα χέρια της η υπουργική επιτροπή, και κατ΄ επέκταση η Κυβέρνηση, πρόταση για το πού και πώς θα δημιουργηθεί αυτό το Μουσείο».
 
Ερωτηθείς αν η κρατική περιουσία αφορά κατά κύριο λόγο τις κυβερνητικές κατοικίες στο Τρόοδος, ο κ. Υπουργός απάντησε «αφορά τις υφιστάμενες κυβερνητικές κατοικίες που υπάρχουν στον πυρήνα και σε διάφορα άλλα μέρη, όπως τα Πλατάνια, τον Αμίαντο κλπ».

Θα αξιολογηθεί η κατασκευή τελεφερίκ
 
Σε ερώτηση αν περιλαμβάνεται και η δημιουργία τελεφερίκ στις επενδύσεις αυτές, ο κ. Κουγιάλης απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι «φυσικά αυτό θα αξιολογηθεί από τους ίδιους τους επενδυτές, οι οποίοι θα δείξουν ενδιαφέρον».

Η δημιουργία Εθνικού Πάρκου στο επίκεντρο για την περιοχή Ακάμα 
 
Αναφερόμενος στα θέματα του Ακάμα, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι «εξετάσαμε διάφορα θέματα, ένα από αυτά είναι η δημιουργία του Εθνικού Δασικού Πάρκου, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου”.
 
Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, συνέχισε, το Τμήμα Δασών θα προκηρύξει διαγωνισμό για πρόσληψη διεθνούς Οίκου για να μας σχεδιάσει αυτό το Πάρκο. Διευκρίνισε ότι οι όροι εντολής είναι δύο: πρώτον ο σχεδιασμός του Πάρκου και δεύτερον, αναμένουμε προτάσεις από αυτό τον Οίκο για τον τρόπο με τον οποίον θα αξιοποιηθεί αυτό το Πάρκο, με στόχο να επωφεληθούν οι γύρω κοινότητες.
 
Αυτή η εργασία, είπε, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε περίπου εννέα μήνες από τώρα, δηλαδή χρειάζεται ένας μήνας για να ληφθούν αυτές οι προσφορές από τους Οίκους και άλλοι οκτώ μήνες που θα δοθούν στον Οίκο (που θα επιλεγεί) για να μας παραδώσει τις μελέτες για το σχέδιο και τις προτάσεις.
 
Εξετάσαμε επίσης, είπε τη δημιουργία νέου τοπικού σχεδίου. “Η Πολεοδομία ενημέρωσε ότι ξεκίνησε ήδη να εργάζεται πάνω σε ένα νέο τοπικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή, όχι μόνο για την περιοχή που βρίσκεται εντός του Νατούρα, αλλά κυρίως για τις περιουσίες που βρίσκονται εκτός Νατούρα – αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν σήμερα ‘λευκές’ ζώνες και είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Έχουμε λάβει την υπόσχεση από την Πολεοδομία ότι σε 18 μήνες θα έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για να παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο”, πρόσθεσε.
 
Επίσης, ανέφερε, εξετάσαμε τη λήψη μέτρων προστασίας, όπως προνοεί και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εντός των ιδιωτικών και κρατικών περιουσιών εντός του δικτύου Νατούρα. Τις επόμενες μέρες το Τμήμα Δασών και το Τμήμα Περιβάλλοντος θα εισέλθουν σε εκείνη την περιοχή και θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν μέτρα προστασίας.
 
“Ο Πρόεδρος έχει δώσει τις οδηγίες του, θεωρεί ότι οι δύο αυτές περιοχές αποτελούν προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, θέλουμε να προχωρήσουμε τάχιστα για ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους και για αξιοποίησης της περιοχής Ακάμα και θα ακολουθήσει, όπως είπε ο Πρόεδρος, και δεύτερη σύσκεψη με διάφορους άλλους φορείς, όπως οι κοινοτάρχες των περιοχών αυτών, αναπτυξιακές εταιρείες και άλλους», είπε ο κ. Κουγιάλης.
 
Ερωτηθείς είπε ότι «οι πολίτες θα δουν τα πρώτα έργα να γίνονται στον Ακάμα μέσα στο επόμενο δίμηνο όταν θα ξεκινήσουν να λαμβάνονται μέτρα προστασίας και ευελπιστώ ότι θα είμαστε έτοιμοι τον Ιούνιο του 2017 να ξεκινήσουμε δουλειά για την κατασκευή του Πάρκου. Τις επόμενες μέρες θα δημοσιοποιηθεί η πρόθεση για δημιουργία του Πάρκου και είμαι βέβαιος ότι σιγά σιγά θα μπαίνουν τα πράγματα σε τάξη για να αντιλαμβάνονται και οι πολίτες ό,τι προσπαθούμε να κάνουμε στην περιοχή».
 
Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα του Τροόδους, είπε ότι «στο επόμενο δίμηνο θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τη δημιουργία Μουσείου και από κει και πέρα απαιτούνται άλλοι τέσσερις με πέντε μήνες για να δούμε το ενδιαφέρον από επενδυτές για να αξιοποιήσουμε την κρατική γη».
 

Δειτε Επισης

Πιάνουν δουλειά τα ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων για μοτοσυκλέτες
Απόδοση τιμής στη θυσία του Μιχαλάκη Καραολή από την Υφυπουργό Πολιτισμού
Άρχισε η αποστολή προεγκρίσεων για το σχέδιο Φωτοβολταϊκά για Όλους
Σε συνεργασία για προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ καλεί το Υπ. Γεωργίας τους αιγοπροβατοτρόφους
Διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Προεδρικό οι αιγοπροβατοτρόφοι για επιπλέον γάλα στους τυροκόμους
Μέτρα ΑΗΚ μετά το θάνατο γυπών από ηλεκτροπληξία, ζητούν περιβαλλοντικές οργανώσεις και Υπ. Θήρας
Επιβραδύνεται η αύξηση της τιμής του καφέ στην ΕΕ-Μείωση στην Κύπρο
Μη προσβάσιμα τα γήπεδα σε ΑμεΑ, πολλά παράπονα για το στάδιο Άλφαμεγα-Σειρά μέτρων από Λοττίδη
Μεγάλη δεντροφύτευση στη Μοσφιλωτή από την Πράσινη Ασπίδα, μέσο του προγράμματος You Reforest Cyprus
Σε λειτουργία δύο νέα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Λευκωσία