Ποιες είναι οι τέσσερις «ενστάσεις» των καναλαρχών για τις άδειες
19:06 - 05 Σεπτεμβρίου 2016
Τέσσερις βασικές διευκρινίσεις, που διατυπώνονται ήδη με την μορφή ενστάσεων, ζητούν οι εκπρόσωποι των τεσσάρων καναλιών που κατοχύρωσαν πανελλαδικές τηλεοπτικές άδειες, πριν προχωρήσουν στην καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος που πρόσφεραν στον διαγωνισμό της περασμένης εβδομάδας.
Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων εταιρειών (ΣΚΑΪ, ΑΝΤΕΝΝΑ, ALTER EGO και Β.Ι. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ) συναντήθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης με τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Ελ. Κρέτσο και τους νομικούς συμβούλους της κυβέρνησης για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα ολοκλήρωσης του διαγωνισμού. Όμως η συζήτηση που είχαν δεν ήταν ανέφελη, καθώς διατυπώνονται ήδη από μέρους των καναλιών επιφυλάξεις για το κατά πόσον το ελληνικό δημόσιο μπορεί να εγγυηθεί την βιωσιμότητά τους.
Μάλιστα επειδή ορισμένες από τις ενστάσεις αυτές, δεν είναι εύκολο να διευθετηθούν, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ξεκίνησε αμέσως μετά, διαδοχικές κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους τέσσερις ιδιοκτήτες των εταιρειών που επικράτησαν, δηλαδή με τους Βαγγέλη Μαρινάκη, Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, Γιάννη Αλαφούζο και Θοδωρή Κυριακού.
Η πρώτη ένσταση που διατυπώθηκε από τον νομικό σύμβουλό του κ. Καλογρίτσα, ήταν να καθυστερήσει για τουλάχιστον είκοσι ημέρες η έκδοση της κατακυρωτικής πράξης με τους νικητές του διαγωνισμού, έτσι ώστε να μην προηγηθεί η έκδοσή της, της αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας για την νομιμότητα ανακήρυξης των υποψηφίων.
Σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, η κατακυρωτική πράξη θα πρέπει να εκδοθεί ως τις 15 Σεπτεμβρίου και εντός των προσεχών 15 ημερών θα πρέπει οι νικητές να καταβάλουν την πρώτη δόση (30%) του τελικού τιμήματος που πρόσφεραν. Όμως στις 16 Σεπτεμβρίου θα εκδικαστούν οι προσφυγές των υποψηφίων κατά συνυποψηφίων τους για το αν νομίμως ανακηρύχθηκαν υποψήφιοι. Όπως επισήμανε η πλευρά Καλογρίτσα, επειδή η απόφαση θα εκδοθεί εντός 20ημέρου με πιθανό το ενδεχόμενο το δικαστήριο να ακυρώσει κάποια συμμετοχή, θα πρέπει ως τότε να αναβληθεί και η καταβολή του τιμήματος.
Ο Κώστας Κιμπουρόπουλος από τον Σκάι
Δηλώσεις Στρατή Λιαρέλη
Η δικηγόρος του Βαγγέλη Μαρινάκη
Η δεύτερη ένσταση που προέβαλλαν όλοι οι εκπρόσωποι των καναλιών, ήταν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσαφηνίσει πως θα λειτουργήσει ο νέος νόμος για την διαφήμιση, ο οποία στο εξής τίθεται υπό κρατικό έλεγχο και μάλιστα με επιπλέον κόστος για τα λειτουργούντα κανάλια που αγγίζει το 10% του συνολικού τζίρου. Όπως τονίζουν τα κανάλια, το πλαίσιο αυτό, σε συνδυασμό με τα υψηλά τιμήματα για την απόκτηση της άδειας, καθιστά αμφίβολη την βιωσιμότητα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, αν όχι αδύνατη. Και για τον λόγο αυτό ζητούν την τροποποίηση του νόμου και την δέσμευση της κυβέρνησης για το τελικό περιεχόμενό του.
Ταυτόχρονα και οι τέσσερις εταιρείες, ζητούν να αποσαφηνιστεί πόσες τελικώς θα είναι οι τηλεοπτικές άδειες που θα δοθούν στο μέλλον (πανελλαδικές, θεματικές και περιφερειακές) κι αν αυτές θα δημιουργήσουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού προς τις εταιρείες που κατοχύρωσαν πανελλαδικές άδειες γενικού περιεχομένου. Μάλιστα οι τέσσερις εταιρείες ζητούν από την κυβέρνηση να δεσμευθεί δημοσίως για το ζήτημα αυτό, έτσι ώστε να αποσαφηνιστούν και οι κανόνες λειτουργίας της τηλεοπτικής αγοράς στο μέλλον.
Επίσης τα κανάλια, με επικεφαλής τον ΣΚΑΪ και τον ΑΝΤΕΝΝΑ που το έθεσαν στην συνάντηση, ζητά να υπογραφούν συμβάσεις του δημοσίου με τον κάθε υπερθεματιστή ξεχωριστά, όπου θα αναφέρονται όχι μόνο οι υποχρεώσεις της κάθε εταιρείας, αλλά και οι υποχρεώσεις του δημοσίου απέναντί τους, έτσι ώστε, όπως χαρακτηριστικά είπαν “να είναι σαφείς και ξεκάθαροι εξ αρχής οι όροι του παιχνιδιού”.
Για όλα αυτά τα ζητήματα, η κυβέρνηση επιφυλάχθηκε να απαντήσει, γεγονός που αποδεικνύει, οτι μπορεί ο διαγωνισμός να τελείωσε , αλλά οι διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών θα διαρκέσουν πολύ ακόμα με το ενδεχόμενο εκπλήξεων και ανατροπών να είναι ακόμα υπαρκτό.
Πηγή: Protothema.gr