Ρωσία: "Ξένος πράκτορας" η Levada, η μόνη ανεξάρτητη δημοσκοπική εταιρία

  Η μοναδική ανεξάρτητη δημοσκοπική εταιρεία της Ρωσίας Levada Centre χαρακτηρίστηκε σήμερα "ξένος πράκτορας" από το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης, δύο εβδομάδες πριν την διεξαγωγή εθνικών κοινοβουλευτικών εκλογών.

"Η αναγνώριση της εταιρείας ως ένας μη επαγγελματικός φορέας που εξυπηρετεί τις λειτουργίες ενός ξένου πράκτορα θεμελιώθηκε σε έναν μη προγραμματισμένο έλεγχο εγγράφων", ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση του, χωρίς να αναφέρει τον λόγο για την απόφαση που έλαβε.
Η εταιρεία δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για κάποιο σχόλιο.

Το κυρίαρχο κόμμα Ενωμένη Ρωσία, που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, αναμένεται να κερδίσει άνετα τις εκλογές της 18ης Σεπτεμβρίου, που θεωρούνται πρόβα για την εκστρατεία επανεκλογής του Βλαντιμίρ Πούτιν στον προεδρικό θώκο στις προεδρικές εκλογές του 2018.

Με την αντιμετώπιση όμως μιας ολοένα και πιο βαθιάς ύφεσης και με την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, οι αρχές προβαίνουν σε ενέργειες καταστολής των αντιπολιτευτικών φωνών και οργανώσεων, ανάμεσα τους και φορείς που παρακολουθούν τις εκλογές, που θεωρούνται από το Κρεμλίνο ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Ο χαρακτηρισμός "ξένος πράκτορας" αποτελεί μέρος ενός νόμου που θεσπίστηκε το 2012 και ελέγχει φορείς και οργανώσεις που δέχονται χρηματοδότηση από το εξωτερικό και εμπλέκονται στην πολιτική δραστηριότητα. Ο νόμος θεωρείται πως χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για να ασκήσει πίεση σε οργανισμούς που χαρακτηρίζονται "ανεπιθύμητοι" στην Ρωσία.
Η Levada είναι η εταιρεία με το μεγαλύτερο κύρος ανάμεσα στις τρεις κύριες δημοσκοπικές εταιρείες της Ρωσίας. Ενώ συστηματικά αναφέρει πως τα ποσοστά αποδοχής του Πούτιν υπερβαίνουν το 80%, θεωρείται ευρέως ως πιο ανεξάρτητη από τους κρατικούς ανταγωνιστές της, VTsIOM και FOM.

 

Πηγή: Νews247.gr

Δειτε Επισης

Δύο νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στο Λονδίνο
ΒΙΝΤΕΟ: Έκλεψε κρασιά αξίας 24.000 λιρών από κελάρι εστιατορίου στο Λονδίνο-Το διέρρηξε τρεις φορές
Πυροβολισμοί έξω από καζίνο στη Νεβάδα-Αναφορές για θύματα, συνελήφθη ο δράστης
Έφταναν τα 20-30 μέτρα ύψος οι φλόγες της φονικής πυρκαγιάς-«Μιλάμε για μέχρι 1,200 βαθμούς Κελσίου»
ΒΙΝΤΕΟ: Πανικός σε πτήση-Επιβάτης φώναζε ότι έχει βόμβα και ακινητοποιήθηκε από επιβάτες
Εξέδιδαν γυναίκα τρία πρόσωπα σε Κύπρο, Βουλγαρία και Γερμανία-Απορρίφθηκε αίτημα αποφυλάκισης
Απαντά στις καταγγελίες Πρωτοπαπά ο Λογγίνος-«Υπήρχαν υδροφόρες και υδροστόμια με νερό»
Έσβησε η φωτιά στη Λόφου και άναψε η φλόγα της αλληλεγγύης-«Ζήσαμε κάτι πραγματικά συγκινητικό»
Με δύο προτάσεις για στήριξη των γεωργών και παραγωγών στο Υπουργικό η Παναγιώτου-Τι προνοούν
Δεν κατάφερε να αποδείξει ότι οι μέθοδοι διάγνωσης στην Κύπρο υστερούν η πλευράς Αϊκούτ-Το σκεπτικό του Δικαστηρίου