Η Μητέρα Τερέζα έγινε Αγία

Αγία ανακηρύχθηκε η μητέρα Τερέζα από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, σε μία τελετή στο Βατικανό που πραγματοποιήθηκε από τον πάπα Φραγκίσκο με τη συμμετοχή περισσότερων από 100.000 πιστών.
 
«Η μητέρα Τερέζα βοήθησε τους ανθρώπους που είχαν εξαντλήσει τις δυνάμεις τους, όσους είχαν εγκαταλειφθεί και θα πέθαιναν στην άκρη του δρόμου», ανέφερε ο ποντίφικας και πρόσθεσε ότι «από εδώ και στο εξής ολόκληρος ο κόσμος θα μπορεί να τιμά την μνήμη της».
 
Τα μέτρα ασφαλείας που υιοθετήθηκαν είναι δρακόντεια. Άνδρες των ειδικών δυνάμεων βρίσκονται σε όλη την περιοχή γύρω από το Βατικανό, αλλά και κοντά σε πάνω από 100 «ευαίσθητους στόχους» της ιταλικής πρωτεύουσας, με στόχο την πρόληψη τυχόν τρομοκρατικών επιθέσεων. Την τελετή παρακολούθησαν και 13 αρχηγοί ξένων κρατών και κυβερνήσεων.
 
Μέρος των σχολιαστών θέλησε να υπογραμμίσει ότι υπάρχει και μια αμφιλεγόμενη πλευρά της «καλόγριας των φτωχών»: ότι φέρεται, δηλαδή, να μην ερευνούσε πάντα σε βάθος την προέλευση χρηματικών ποσών που της καταβάλλονταν, για να στηρίξει τις πρωτοβουλίες υπέρ των απόκληρων.
 
«Με τη ζωή και τη δράση της, επέπληξε με δριμύτητα όσους ευθύνονται για τις συνθήκες εκτεταμένης φτώχειας στις οποίες ζουν τόσοι συνάνθρωποί μας. Εμείς, και μετά την αγιοποίηση, θα συνεχίσουμε να την αποκαλούμε Τερέζα», απάντησε, όμως, εμμέσως, ο Φραγκίσκος.
 
Κατά την αυριανή ημέρα, 5 Σεπτεμβρίου, η Καθολική Εκκλησία θα γιορτάζει, κάθε χρόνο, την αγία Τερέζα της Καλκούτας.
 
Μητέρα Τερέζα και επικρίσεις
Η Μητέρα Τερέζα, αλβανικής καταγωγής, γεννήθηκε στα Σκόπια τον Αύγουστο του 1910 και πέθανε στις 5 Σεπτεμβρίου 1997 στην Καλκούτα. Το 1950 ίδρυσε στην Ινδία το Τάγμα των Ιεραποστόλων της Φιλανθρωπίας, που σήμερα αριθμεί 5.000 μοναχές, οι οποίες έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπηρεσία των φτωχών και ζουν με αυστηρή λιτότητα. Το 1979 η Μητέρα Τερέζα τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.
Ανάβοντας ένα κερί, η Κόνιτσα Σεσίλια, 32 ετών, εξήγησε ότι η Μητέρα Τερέζα είχε βοηθήσει οικονομικά τους γονείς της για να την στείλουν στο σχολείο όταν ήταν μικρή. "Είχα την τύχη να την γνωρίσω. 'Ηταν μια αγία και αποτέλεσε έμπνευση για μένα. Η θύμησή της με παρηγορεί όταν έχω προβλήματα", είπε.
Κατά τη διάρκεια της ζωής της αλλά και μετά τον θάνατό της, η Μητέρα Τερέζα είχε επικριθεί επειδή δεν χρησιμοποίησε την επιρροή της στους πολιτικούς ηγέτες και δεν επιτέθηκε στις ρίζες της φτώχειας στον κόσμο. Γραπτά της που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία χρόνια αποκάλυψαν ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής αισθανόταν ότι ο Θεός την είχε απορρίψει και η πίστη της είχε κλονιστεί τόσο που είχε φτάσει στο σημείο να αμφισβητεί την ύπαρξή του.
 

Δειτε Επισης

Ισοπεδώνει τη Ράφα το Ισραήλ-Kοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο οι IDF
Κάμαλα Χάρις: «Αν κάποιος εισβάλει στο σπίτι μου, θα τον πυροβολήσω»
Σε τρομοκρατικά κίνητρα ενδέχεται να οφείλεται η επίθεση με μαχαίρι στην Ολλανδία
Παγκόσμια φρενίτιδα στην πρεμιέρα της κυκλοφορίας του iPhone 16-Ουρές απο ΗΠΑ μέχρι Ρωσία
Ποιος ήταν ο «Παγκόσμιος Τρομοκράτης» της Χεζμπολάχ, στόχος των Ισραηλινών στην αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό
Τουλάχιστον 8 νεκροί μετά από ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό-Νεκρός και ο ανώτατος διοικητής της Χεζμπολά
Ο Νετανιάχου αναβάλλει την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη λόγω της κατάστασης στο βόρειο Ισραήλ
Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ ο στόχος της επίθεσης στη Βηρυτό-Τρεις νεκροί και 17 τραυματίες
Η Χεζμπολάχ παρέδιδε στα μέλη της νέους βομβητές λίγο προτού αυτοί εκραγούν
Ανατριχίλα από τις μαρτυρίες θυμάτων του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ-Τον αποκαλούν «κατά συρροή βιαστή»