ΔΗΚΟ: Ο ΠτΔ θα μας πει τι συμφώνησε, αφού το συμφωνήσει

Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αφορμή τα όσα ανέφερε σε συνέντευξη του στην εφημερία «Πολίτης», εξαπέλυσε το ΔΗΚΟ. Το κόμμα κάνει λόγο για αυξανόμενη και αναπόφευκτη έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον  Πρόεδρο  αναφορικά με τη διαχείριση του κυπριακού.
Άμεση η αντίδραση του ΔΗΣΥ που απαντά, κατηγορώντας το ΔΗΚΟ για εμμονές και επιθυμία για μη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.
 
Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ
«Για μια ακόμα φορά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκαλεί το λαό, με την ύποπτη εμμονή του να κρατά τους πολίτες στο σκοτάδι. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Πολίτης, επαναλαμβάνει την απαράδεκτη πρόθεση του να ενημερώσει το λαό για το κυπριακό, όταν θα μπορεί να αναφερθεί σε συνολική πρόοδο, όπως λέει.
Δηλαδή, θα μας πει τι συμφώνησε, μετά που θα τα συμφωνήσει.
 Είναι πρωτοφανές, ο ηγέτης του κράτους να ασκεί απροκάλυπτα μυστική διπλωματία, για ένα μείζον ζήτημα, που αφορά το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού Ελληνισμού.
 Και μάλιστα, να δηλώνει ανερυθρίαστα, ότι δεν μπορεί να δίδει στη δημοσιότητα το τι ζητούμε εμείς.
 Δεν είναι μόνο το Δημοκρατικό Κόμμα, που ζητεί και δικαιούται ενημέρωσης. Είναι όλοι οι Ελληνοκύπριοι που ζητούν και δικαιούνται να γνωρίζουν την αλήθεια για όλα όσα θα καθορίσουν το μέλλον τους.
Ο κ. Αναστασιάδης, αντί του ειλικρινούς και διαφανούς διαλόγου με το λαό και τα κόμματα, επιλέγει μια συνέντευξη:
 
•    Για να ρίξει ιδέες περί συμφώνου φιλίας Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας, ενόσω η τουρκική πλευρά επιμένει στη διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων.
•    Για να ωραιοποιήσει, χωρίς στοιχεία, την προοπτική για την οικονομική βιωσιμότητα της λύσης.
 Γιατί, ο κ. Αναστασιάδης, στη συνέντευξη του, δεν μας λέει, ξεκάθαρα εάν προνοείται η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη λύση που ετοιμάζει;
 Δυστυχώς, η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σε ότι αφορά τη διαχείριση του κυπριακού, είναι αυξανόμενη και αναπόφευκτη και η επιμονή του στη συσκότιση είναι ύποπτη».
Στην αντεπίθεση το ΔΗΚΟ

«Η εμμονή του ΔΗΚΟ να δημιουργεί ζητήματα με σοφιστείες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις υπενθυμίζει απλώς ότι από την πρώτη στιγμή επιθυμία τους ήταν να μη γίνονται διαπραγματεύσεις. Η επιμονή τους στο τροπάριο της ενημέρωσης και η καθημερινή αναφορά τους σε συσκότιση έχει καταντήσει σχεδόν γραφική.

Καταγγέλλει σήμερα το ΔΗΚΟ ότι η πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας να ενημερώσει τους πολίτες «αν και εφ’όσον σε αυτή την τελική φάση της διαπραγμάτευσης υπάρξει η απαραίτητη συνολική πρόοδος σε όλα τα κεφάλαια», είναι απαράδεκτη.
Θεωρούν δηλαδή ότι ο Πρόεδρος θα έπρεπε να ενημερώσει τους πολίτες πριν από αυτή τη διαδικασία στην οποία θα διαπιστωθεί αν η τουρκική πλευρά έχει τελικά θέσεις που να επιτρέψουν την απαραίτητη πρόοδο; Να τους ενημερώσει ως προς τι; Για κάτι που δεν έχει συμβεί και δεν ξέρουμε εάν θα συμβεί;

Διαμαρτύρεται ακόμα το ΔΗΚΟ και διερωτάται: «δηλαδή θα μας πει τι συμφώνησε, μετά που θα τα συμφωνήσει;». Μόνο στον κόσμο του ΔΗΚΟ θα μπορούσε κανείς να γνωρίζει εάν θα υπάρχει δυνατότητα συμφωνίας χωρίς να γνωρίζει τις θέσεις που θα παρουσιάσει τελικά η τουρκική πλευρά.

Σε ένα σημείο όμως έχουν δίκιο. Ότι όλοι οι πολίτες δικαιούνται και πρέπει να γνωρίζουν. Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο ίδιος θα ενημερώσει τους πολίτες απ’ευθείας εάν και εφ’όσον επιτευχθεί εκείνη η πρόοδος σε αυτή την κρίσιμη φάση που, πρώτον, θα επιτρέπει να μιλάμε για τη συνέχεια και, δεύτερο, θα δώσει περιεχόμενο σε μια τέτοια ενημέρωση».


 

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων στην απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»