Οδοιπορικό στην Σολέα – Δεκάδες εθελοντές κόβουν και φορτώνουν τα καμένα πεύκα (pics)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης της καμένης γης της Σολέας μετά τη μεγάλη φωτιά του περασμένου Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται πως η μεγάλη πυρκαγιά, η τρίτη μεγαλύτερη στην Κύπρο τα τελευταία 20 χρόνια έκαψε έκταση περίπου 18,5 km2 το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ήταν κρατικό δάσος.

 
Ο Ρεπόρτερ Online βρέθηκε στην περιοχή και παρακολούθησε τις εργασίες που πραγματοποιούνται τόσο από το Τμήμα Δασών, όσο και από τους εθελοντές στην καμένη γή της Σολέας. Το θέαμα αποκαρδιωτικό, παντού μαύρο. Οι εθελοντές ωστόσο και οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί για να εξασφαλίσουν ξύλα για το Χειμώνα σου δημιουργούν το συναίσθημα πως υπάρχει ελπίδα και το δάσος μια μέρα θα επανέλθει στην κανονική του μορφή.
 

Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες δεκάδες εθελοντές στην πλειονότητα τους κάτοικοι των γύρο χωριών επισκέπτονται καθημερινά την περιοχή και κόβουν τα καμένα πεύκα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν τον επερχόμενο Χειμώναα για σκοπούς θέρμανσης.

Σύμφωνα με το Τμήμα δασών σημαντικές ποσότητες ξύλου θα διατεθούν ως τεχνική ξυλεία, ενώ η μεγαλύτερη ποσότητα διατίθεται προς πώληση ως καυσόξυλα. Επιπρόσθετα μια άλλη σημαντική ποσότητα χρησιμοποιήθηκε ή θα χρησιμοποιηθεί για τα αντιδιαβρωτικά έργα που εκτελούνται στην περιοχή.

Εννοείται πως όσοι πηγαίνουν στη Σολέα μπορούν να κρατήσουν και για τους ίδιους ποσότητες ξυλείας. Σύμφωνα με στέλεχος του Τμήματος Δασών είναι καλό να κόβονται τα εντελώς καμένα πεύκα αφού υπάρχει κίνδυνος αν παραμείνουν ίσως να μεταφερθούν οι ασθένειες και σε πεύκα που είναι υγιή.

Σε παλαιότερο άρθρο του ο Τάκης Τσιντίδης εκπρόσωπος τύπου του Τμήματος Δασών ξεκαθάρισε πως ο εθελοντισμός είναι καλοδεχούμενος. Επίσης, η εθελοντική εργασία θα είναι πολύ πιο χρήσιμη τώρα που εκτελούνται τα αντιδιαβρωτικά έργα παρά στη φύτευση που θα αρχίσει τα μέσα Οκτωβρίου.

Σε συνεννόηση του Τμήματος Δασών με άλλους φορείς έχει αποφασιστεί όπως οι εθελοντές καταγράφονται και συντονίζονται από την Επίτροπο Περιβάλλοντος, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους, τον Φιλοδασικό Σύνδεσμο Κύπρου και το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.


  

Δειτε Επισης

Προανήγγειλε διυπουργική σύσκεψη για Εθνική Στρατηγική για ορεινές κοινότητες ο Ιωάννου
Αρχιεπίσκοπος: Χρέος της Εκκλησίας να διατηρήσει την πίστη και το αγωνιστικό φρόνημα στον λαό μας
Μ. Παναγιώτου: Η Κυβέρνηση εργάζεται για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία-Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
Βάζει τέλος στις αντιδράσεις για την απόσυρση του AstraZeneca o Καραγιάννης-«Ένας θόρυβος για το τίποτα»
Παραμένουν ανεπιτήρητα εγκαταλελειμμένα υποστατικά σε βιομηχανικές-Στο τραπέζι οι κάμερες και σε Δήμους
Ηλικιωμένη έχασε τη ζωή της σε ορεινή κοινότητα περιμένοντας το ασθενοφόρο
Υπ. Γεωργίας: Εξετάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο φάκελος ροδοστάγματος Αγρού ως ΠΠΓΕ
Νέο Νομικό Πλαίσιο Ελέγχου Εγκαταστάσεων Υγρών Πετρελαιοειδών
Α. Μιχαηλίδου: Κατά 100% η εργοδότηση αποφοίτων ΜΙΕΕΚ την τελευταία διετία