Οδοιπορικό στην Σολέα – Δεκάδες εθελοντές κόβουν και φορτώνουν τα καμένα πεύκα (pics)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης της καμένης γης της Σολέας μετά τη μεγάλη φωτιά του περασμένου Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται πως η μεγάλη πυρκαγιά, η τρίτη μεγαλύτερη στην Κύπρο τα τελευταία 20 χρόνια έκαψε έκταση περίπου 18,5 km2 το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ήταν κρατικό δάσος.

 
Ο Ρεπόρτερ Online βρέθηκε στην περιοχή και παρακολούθησε τις εργασίες που πραγματοποιούνται τόσο από το Τμήμα Δασών, όσο και από τους εθελοντές στην καμένη γή της Σολέας. Το θέαμα αποκαρδιωτικό, παντού μαύρο. Οι εθελοντές ωστόσο και οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί για να εξασφαλίσουν ξύλα για το Χειμώνα σου δημιουργούν το συναίσθημα πως υπάρχει ελπίδα και το δάσος μια μέρα θα επανέλθει στην κανονική του μορφή.
 

Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες δεκάδες εθελοντές στην πλειονότητα τους κάτοικοι των γύρο χωριών επισκέπτονται καθημερινά την περιοχή και κόβουν τα καμένα πεύκα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν τον επερχόμενο Χειμώναα για σκοπούς θέρμανσης.

Σύμφωνα με το Τμήμα δασών σημαντικές ποσότητες ξύλου θα διατεθούν ως τεχνική ξυλεία, ενώ η μεγαλύτερη ποσότητα διατίθεται προς πώληση ως καυσόξυλα. Επιπρόσθετα μια άλλη σημαντική ποσότητα χρησιμοποιήθηκε ή θα χρησιμοποιηθεί για τα αντιδιαβρωτικά έργα που εκτελούνται στην περιοχή.

Εννοείται πως όσοι πηγαίνουν στη Σολέα μπορούν να κρατήσουν και για τους ίδιους ποσότητες ξυλείας. Σύμφωνα με στέλεχος του Τμήματος Δασών είναι καλό να κόβονται τα εντελώς καμένα πεύκα αφού υπάρχει κίνδυνος αν παραμείνουν ίσως να μεταφερθούν οι ασθένειες και σε πεύκα που είναι υγιή.

Σε παλαιότερο άρθρο του ο Τάκης Τσιντίδης εκπρόσωπος τύπου του Τμήματος Δασών ξεκαθάρισε πως ο εθελοντισμός είναι καλοδεχούμενος. Επίσης, η εθελοντική εργασία θα είναι πολύ πιο χρήσιμη τώρα που εκτελούνται τα αντιδιαβρωτικά έργα παρά στη φύτευση που θα αρχίσει τα μέσα Οκτωβρίου.

Σε συνεννόηση του Τμήματος Δασών με άλλους φορείς έχει αποφασιστεί όπως οι εθελοντές καταγράφονται και συντονίζονται από την Επίτροπο Περιβάλλοντος, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους, τον Φιλοδασικό Σύνδεσμο Κύπρου και το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.


  

Δειτε Επισης

Άστραψε και βρόντηξε κατά Τυχικού ο Αρχιεπίσκοπος-«Σκοπός σας να εκθέσετε εμένα και την Ιερά Σύνοδο»
Χαστούκι ΕΔΑΔ σε ΚΔ για αναστολή δίωξης πολιτικού για βιασμό-«Ο Βοηθός Εισαγγελέας την εξέθεσε σε δευτερογενή θυματοποίηση μέσω σεξιστικών στερεοτύπων»
Φρουρός της εταιρείας εντόπισε τον βομβιστή εν δράση-Άφησε στη σκηνή κλεμμένη μοτοσικλέτα
Μάχη για τη ζωή δίνει 17χρονος-Δέχθηκε επίθεση από ομάδα προσώπων στην Αγία Νάπα, του έσπασαν τη γνάθο
Τροχαίο τριών οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο-Αυξημένη τροχαία κίνηση στην περιοχή
Τέταρτη σύλληψη στην Πάφο για την ληστεία ζεύγους τουριστών
Βρέθηκαν άλλες 230 χιλιάδες σε θυρίδα της 37χρονης επιχειρηματία-Γνώριζαν για έσοδα από πρακτορείο και πρατήριο καυσίμων είπαν οι γονείς της
Παραμένει υποστελεχωμένο το γραφείο της Μιχαηλίδου-Αδυνατεί να ανταποκριθεί έγκαιρα σε παράπονα
Άνω των 115.000 απαντήσεις σε ερωτήματα πολιτών από Ψηφιακό Βοηθό το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας
Καταθέσεις από τα ανήλικα αδέλφια του βρέφους λαμβάνει η Αστυνομία-Δεν είχε απασχολήσει ξανά η οικογένεια