Ιστορική αποτυχία αν χαθεί αυτή η ευκαιρία για λύση του Κυπριακού

Αν χαθεί αυτή η ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, θα είναι μια ιστορική αποτυχία, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
 
Σε συνέντευξή του στο UN News Centre, ο κ. Έιντε είπε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και φθάνουμε στην τελική ευθεία.
 
Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι είμαστε κοντά σε τελική συμφωνία, είπε ότι είμαστε πιο κοντά από άλλες φορές αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί καθώς υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα. Πρόσθεσε ότι αριθμητικά ομιλούντες, τα περισσότερα θέματα “βρίσκονται πίσω μας, έχουν γίνει, έχουν διευθετηθεί”. “Ωστόσο, ως συνήθως, τα πιο δύσκολα ζητήματα δεν είναι αυτά που συζητούνται πρώτα. Έτσι πρέπει να δημιουργήσουμε το χώρο, και δεν εννοώ το φυσικό χώρο, αλλά το πλαίσιο στο οποίο να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα τελικά θέματα με ένα γρήγορο αλλά αποτελεσματικό και ορθό τρόπο. Αυτό είναι που ψάχνουμε τώρα” πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν οι προσπάθειες των τελευταίων 50 χρόνων, είπε ότι υπάρχει σίγουρα ο κίνδυνος να χαθούν όσα έχουν επιτευχθεί γιατί έχουμε φθάσει σε ένα σημείο από το οποίο μπορεί να υπάρξει είτε λύση είτε κατηφορική πορεία (downward spiral).
 
Πρόσθεσε ότι η εναλλακτική επιλογή δεν είναι πλέον η υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων, ένα σταθερό και ασφαλές στάτους κβο που θα συνεχίσει για πάντα. Οι δύο κοινότητες, είπε, έχουν ορθώς αναφέρει ότι η σημερινή κατάσταση πραγμάτων είναι απαράδεκτη και πρέπει να ξεπεραστεί, `και θα ανησυχούσα πολύ εάν ο κόσμος πιστεύει ότι μπορεί να ξεχαστεί (cool down) και ότι θα υπάρξει μια νέα ευκαιρία σε πέντε ή δέκα χρόνια.
   
Εξήρε το έργο των δύο ηγετών λέγοντας ότι εργάζονται με ειλικρίνεια για λύση του Κυπριακού. Η πρόκληση που έχουν, είπε, είναι ότι και στις δύο πλευρές υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι τόσο ενθουσιασμένοι με την προοπτική της λύσης. Έτσι, δεν είναι αρκετό για τους δύο ηγέτες να συμφωνήσουν μεταξύ τους. Πρέπει να πείσουν και την πλειοψηφία στην πλευρά τους γιατί η συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα.
 
Ο κ. Έιντε είπε ότι έχει τη στήριξη ολόκληρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί. Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχουν εποικοδομητικά ανοίγματα από τις εγγυήτριες δυνάμεις ότι είναι έτοιμες να συζητήσουν όταν έρθει η ώρα `να συμφωνήσουν ποιος θα είναι ο ρόλος τους, ή ποιος δεν θα είναι - ανάλογα ποιους ρωτάς – στη μελλοντική διευθέτηση`.
   
Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, είπε ότι η τελευταία του εκδοχή συντάχτηκε από τον ΟΗΕ και στην πραγματικότητα δεν ήταν αποδεκτή από τους ηγέτες των δύο πλευρών. Έτσι, δεν αποτέλεσε έκπληξη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τότε, ανέφερε.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής του Συνοδικού Δικαστηρίου-Πρέπει να παραστούν οι μοναχοί
Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κένυα