Τα νομοσχέδια που ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε ομόφωνα σήμερα τον περί Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών Νόμο, εισάγοντας στο εθνικό δίκαιο τη σχετική οδηγία της ΕΕ.
 
Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η αντικατάσταση του υφιστάμενου περί Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών Νόμου του 2002 με νέα νομοθεσία, ώστε να εναρμονιστεί η εθνική νομοθεσία με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία 2014/60/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Μαΐου 2014 σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους μέλους και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1024/2012».
 
Με τον προτεινόμενο νόμο ρυθμίζονται η διαδικασία και οι όροι σύμφωνα με τους οποίους επιστρέφονται τα πολιτιστικά αγαθά που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος της Δημοκρατίας.
 
Προνοείται στενότερη διοικητική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών σε σχέση με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν παράνομα απομακρυνθεί από το έδαφος κράτους μέλους, μέσω της χρήσης του συστήματος πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά (Internal Market Information System “IMIˮ), το οποίο προβλέπεται από τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1024/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ενώ επεκτείνεται η προθεσμία από δύο σε έξι μήνες, προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσο ένα αγαθό που εντοπίστηκε σε άλλο κράτος μέλος αποτελεί πολιτιστικό αγαθό.
 
Σημειώνεται τέλος ότι, όπως είχαν ενημερώσει τη Βουλή εκπρόσωποι του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, καθώς και της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, η ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο επείγει, καθότι έχει ξεκινήσει διαδικασία παράβασης εναντίον της Δημοκρατίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω μη έγκαιρης μεταφοράς της προαναφερόμενης Οδηγίας στην εθνική νομοθεσία.
 
Εγκρίθηκαν τα εναρμονιστικά νομοσχέδια για τους πρόσφυγες
Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε με 45 ψήφους υπέρ και δύο αποχές τους περί προσφύγων τροποποιητικούς νόμους, εναρμονίζοντας έτσι το εθνικό δίκαιο με το κοινοτικό κεκτημένο στον τομέα της διεθνούς προστασίας.
 
Με τα προτεινόμενα νομοσχέδια επιδιώκεται η εκ νέου εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με οδηγίες της ΕΕ σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές παροχής προσωρινής προστασίας σε περίπτωση μαζικής εισροής εκτοπισθέντων και μέτρα για τη δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ κρατών μελών όσον αφορά την υποδοχή και την αντιμετώπιση των συνεπειών της υποδοχής αυτών των ατόμων και με το άρθρο 11 της Οδηγίας 2003/86/ΕΚ του Συμβουλίου της 22ας Σεπτεμβρίου 2003 σχετικά με το δικαίωμα της οικογενειακής επανένωσης.
 
Σκοπείται επίσης η αποτελεσματική εφαρμογή του άρθρου 27(3)(α) του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 604/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2013 για τη θέσπιση των κριτηρίων και μηχανισμών για τον προσδιορισμό του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για την εξέταση της αίτησης διεθνούς προστασίας που υποβάλλεται σε κράτος μέλος από υπήκοο τρίτης χώρας ή από απάτριδα, καθώς και η καλύτερη εφαρμογή της υπό τροποποίηση βασικής νομοθεσίας.
 
Με τις πρόνοιες του νόμου, μεταξύ άλλων, αναθεωρείται ο καθορισμός του όρου «μέλος της οικογένειας», ώστε το λεκτικό του να αντιστοιχεί στον ορισμό του ίδιου όρου με βάση τις πρόνοιες της Οδηγίας 2013/33/ΕΕ και εισάγονται οι όροι «αιτητής με ειδικές ανάγκες υποδοχής», «κέντρο φιλοξενίας», «κράτηση», «συνθήκες υποδοχής» και «υλικές συνθήκες υποδοχής» και των ορισμών τους για σκοπούς εναρμόνισης με τους αντίστοιχους όρους της Οδηγίας 2013/33/ΕΕ.
 
Προνοείται επίσης η κατάργηση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων, δεδομένου ότι οι προσφυγές αιτητών διεθνούς προστασίας έχουν υπαχθεί στη δικαιοδοσία του Διοικητικού Δικαστηρίου για σκοπούς διενέργειας δικαστικού ελέγχου νομιμότητας και ορθότητας των διοικητικών αποφάσεων που αφορούν διεθνή προστασία και αναθεωρούνται οι διατάξεις που προβλέπουν τη χορήγηση βεβαίωσης υποβολής αίτησης σε αιτητή διεθνούς προστασίας και σε μέλος της οικογένειάς του, καθώς και πληροφοριών ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με την παροχή σε αυτούς υλικών συνθηκών υποδοχής.
 
Εισάγονται επίσης ρυθμίσεις για τη θεσμοθέτηση ενιαίου μηχανισμού εντοπισμού των προσώπων που χρήζουν ειδικών αναγκών υποδοχής και των προσώπων που χρήζουν ειδικών διαδικαστικών εγγυήσεων.
  

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία