Τέλη Σεπτεμβρίου η τελετή υπογραφής της ειρηνευτικής συμφωνίας στην Κολομβία
11:24 - 03 Σεπτεμβρίου 2016
Ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, ανακοίνωσε χθες πως η ιστορική συμφωνία ειρήνης στην οποία κατέληξαν η κυβέρνηση της Κολομβίας με την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) για τον τερματισμό του εμφυλίου που διήρκεσε 52 χρόνια, θα υπογραφεί επίσημα στις 26 Σεπτεμβρίου στην Καρταχένα, στις ακτές της Καραϊβικής.
«Η συμφωνία ειρήνης θα υπογραφεί στις 26 Σεπτεμβρίου στην Καρταχένα», δήλωσε ο κ. Σάντος.
Εμφανώς συγκινημένος, ο Κολομβιανός Πρόεδρος αρχικά ανέφερε την «26η Απριλίου» ως ημερομηνία της υπογραφής της συμφωνίας, πριν προβεί σε διόρθωση και επαναλάβει από την αρχή την δήλωση του, τονίζοντας την ημερομηνία της «26ης Σεπτεμβρίου».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως είναι «πιθανώς η πιο σημαντική ανακοίνωση» στην οποία προέβη ποτέ στη ζωή του.
Οι αντάρτες της FARC- της μεγαλύτερης οργάνωσης ανταρτών της χώρας, που ιδρύθηκε το 1964 εν μέσω μιας εξέγερσης των αγροτών και αριθμεί ακόμη και σήμερα περίπου 7.500 μαχητές- κήρυξαν τα μεσάνυχτα της 29ης Αυγούστου οριστική κατάπαυση του πυρός.
Η ειρηνευτική συμφωνία, που επιτεύχθηκε έπειτα από συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αβάνα, θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από το συνέδριο της ηγετικής ομάδας της FARC, που αρχικά ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί από τις 13 έως τις 19 Σεπτεμβρίου, αλλά η οργάνωση ανέβαλε χθες για μεταγενέστερη ημερομηνία.
Με ανακοίνωση τη,ς που απευθύνεται «σε δημοσιογράφους και άλλους που επιθυμούν να καλύψουν και να παρακολουθήσουν το συνέδριο» υπογραμμίζεται πως «για οργανωτικούς λόγους (σ.σ. το συνέδριο) δεν θα πραγματοποιηθεί όπως ήταν προγραμματισμένο από τις 13 έως τις 19 Σεπτεμβρίου».
«Θα γνωστοποιήσουμε τις νέες ημερομηνίες διεξαγωγής σύντομα», πρόσθεσε η ανακοίνωση.
Έπειτα η συμφωνία θα υπογραφεί από τον Πρόεδρο Σάντος και τον ηγέτη της FARC, Τιμολέον Χιμένες ή "Τιμοσένκο" πριν τεθεί σε δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 2 Οκτωβρίου, όπου οι Κολομβιανοί θα κληθούν να την εγκρίνουν ή να την απορρίψουν.
Η ένοπλη σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, ενώ 45.000 άλλοι θεωρούνται αγνοούμενοι και 6,9 εκατομμύρια πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.